Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ostavat edullisia marjoja ja sieniä Venäjältä

Halvat hinnat vauhdittavat marjojen ja sienien myyntiä Viipuriin menevällä tiellä

Kotimaa
 
Juha Metso
Vaalimaan ja Viipurin välisellä tieosuudella myytävät mustikat, vadelmat ja kantarellit menevät suomalaisturisteille hyvin kaupaksi. Marjanpoimija Pjotr Galavko kauppaa marjoja.
Vaalimaan ja Viipurin välisellä tieosuudella myytävät mustikat, vadelmat ja kantarellit menevät suomalaisturisteille hyvin kaupaksi. Marjanpoimija Pjotr Galavko kauppaa marjoja. Kuva: Juha Metso

Venäjällä myydään nyt halpoja marjoja ja sieniä. Viime torstaina Vaalimaan raja-aseman ja Viipurin välisellä E18-tiellä kymmenet rajakylien asukkaat olivat pystyttäneet tienvarteen myyntipisteitä. Pöydät notkuivat etenkin mustikoita ja kantarelleja.

Kojut ovat rajaseudulla jokavuotinen näky, mutta tänä kesänä tarjonta on ollut tavallista runsaampaa. Tienhaaran kunnassa Torfjanovkan eli Ylä-Urpalan kylässä asuva myyjä Galina Vitolina arvelee, että myynti on lisääntynyt hyvän mustikkasadon ja ruplan arvon romahtamisen ansiosta.

Artikkeliin liittyvät

"Suomalaiset ostavat nyt paljon tavaraa. He ovat meidän suurin ostajaryhmämme, mutta kyllä venäläisetkin pysähtyvät aina välillä. Onneksi jotkut ihmiset ovat liian laiskoja poimimaan itse", Vitolina sanoo ja hymyilee.

Vaalimaa—Viipuri-etapin kantarellien ja mustikoiden hinta oli torstaina keskimäärin 150 ruplaa eli noin kaksi euroa litralta. Suomen toreilla vastaavat litrahinnat ovat liikkuneet kesän aikana viidestä kymmeneen euroon.

Poimijoiden päivät alkavat ahkeroinnilla lähialueen metsissä ja kuluvat sitten ostajia odotellen. Hyvällä tuurilla tuotteet voivat mennä kaupaksi alle tunnissa, mutta etenkin sadesäällä työ vaatii kärsivällisyyttä.

Galina Vitolina ja hänen tyttärensä Svetlana asettelevat sateensuojana toimivaa pressua marjakorien päälle, kun onni potkaisee. Ensin viereen pysähtyy Viipurista Suomeen palaava kotkalainen Pekka Sipilä.

"Kolme pussia kantarelleja, spasibo", Sipilä sanoo ja alkaa kaivaa seteleitä taskustaan.

Samassa tien toisella puolella kolahtaa auton ovi ja uusi asiakas hölkkää kojua kohti. Galina Vitolina ojentaa Sipilälle kantarellit ja kiittää kaupasta.

"Mustikkaa. Ostan kaikki korit", kiteeläinen Teri Kainulainen huikkaa sateen ropinan yli.

Kainulainen ja Sipilä käyvät säännöllisesti Venäjällä ja ostavat lähes joka reissulla tuotteita marja- ja sienikauppiailta.

"Jotkut suomalaiset puhuvat Tšernobylistä ja epäilevät, mistä nämä sienet on poimittu. Minua ei kyllä epäilytä yhtään. Tuskin sienet muuttuvat jotenkin, kun tullaan muutama kilometri rajan yli", Sipilä sanoo.

Teri Kainulaisen mukaan hinnat ovat niin halpoja, että ostaminen tuntuu melkein velvollisuudelta. Hän näkee kaupanteon myös hyväntekeväisyytenä.

"Pyrin aina ostamaan näiltä naisilta, joilla on todennäköisesti aika huonot tulot. Siinä ei varmasti ole mitään mafiameininkiä", hän sanoo.

Suomalaiset voivat tuoda Venäjän Euroopan puoleisesta osasta eli Ural-vuorten länsipuolelta sieniä ja marjoja yksityiskäyttöön ilman suurempia rajoituksia.

Tullin mukaan Ural-vuorten itäpuolelta marjoja tuovilla ihmisillä täytyy olla tuliaisilleen kasvinterveystodistus.

Käytännössä suomalaisten henkilöautoissa rajan yli kulkevien metsän antimien alkuperää ei kuitenkaan epäillä, ellei siihen ole jotain erityistä syytä, kertoo Jarkko Keskinen Tullin valvontaosastolta.

Yli kymmenen kilon marja- tai sienieristä saatetaan ottaa radioaktiivisuusnäytteitä Tšernobylin ydinonnettomuuden takia, mutta marjojen takavarikointi on epätodennäköistä.

"Tullilaboratoriossa ei ole todettu metsäsienten tai marjojen radioaktiivisuusylityksiä vuoteen 2002 ulottuvan tutkimushistorian aikana", Keskinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat