Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukaspysäköinti jakaa lauttasaarelaisia

Vapaa katupysäköinti loppuu Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä lokakuussa

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Kari Pullinen
Asukaspysäköinnin hinta on moninkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana Helsingissä ja muissa suurimmissa kaupungeissa.
Asukaspysäköinnin hinta on moninkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana Helsingissä ja muissa suurimmissa kaupungeissa. Kuva: Kari Pullinen

Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Katri Penttinen taskuparkkeeraa autonsa Otavantielle lähelle Lauttasaaren uuden ostoskeskuksen työmaata.

Täältä löytyy syy sille, miksi Helsingin kaupunki on laajentamassa asukaspysäköintijärjestelmän lokakuussa Lauttasaareen.

Uuteen ostoskeskukseen sekä korttelin päässä sijaitsevalle Gyldenintielle nousevat Länsimetron sisäänkäynnit. Kaupunki haluaa varmistaa, että metron liityntäliikenne ei tuki kadunvarsipaikkoja niiden ympäristössä.

Toisaalla asukaspysäköinti laajenee myös Turunväylän eteläpuoleiseen vanhaan Munkkiniemeen. Kaupunki pyrkii vähentämään alueille muualta tulevien työmatkapysäköintiä ja saamaan kadut asukkaiden käyttöön.

Toisaalta asukkaat joutuvat jatkossa maksamaan kadunvarsipysäköinnistä. Hinta on uusilla alueilla puolet halvempi kuin vanhoilla, eli syksyllä 108 euroa vuodessa. Kaupungin liikenneinsinöörin Juha Hietasen mukaan linjaus perustuu siihen, että maan arvo on kantakaupungin reuna-alueilla pienempi.

Penttisen mukaan asukaspysäköinti jakaa lauttasaarelaisten mielipiteitä. Kun seura järjesti keväällä asukaspysäköinti-illan, paikalle tuli noin 50 henkeä, joista suurin osa oli asukaspysäköinnin vastustajia.

"Kriitikkojen mukaan tälle ei ole tarvetta, ja se on koettu myös kaupungin rahankeräyskeinoksi", Penttinen kertoo.

Vastustusta on tullut myös Lauttasaareen autoilevilta yrittäjiltä ja työntekijöiltä, joille ei muutoksen jälkeen tahdo enää löytyä parkkitilaa.

Palautteen pohjalta kaupunki suostui myönnytyksiin. Ilman asukaspysäköintitunnusta kadunvarsille voi jatkossa pysäköidä arkisin kello 8–20 pysäköintikiekkoa käyttäen neljäksi tunniksi, kun virkamiesten pohjaesitys oli kaksi tuntia.

Penttisen mukaan asukkaissa on myös muutoksen kannattajia. He haluavat eroon katujen varsille kerääntyneistä autoista ja peräkärryistä, joiden epäillään olevan pitkäaikaissäilytyksessä ulkopuolisten jättäminä.

Myös Lauttasaari-seura tukee asukaspysäköintiä. Yksi syy on, että se osoittaa Lauttasaaren olevan osa kantakaupunkia.

Taustalla on toive, että Lauttasaari saisi myös muun kantakaupungin tasoisen julkisen liikenteen. Nykyään bussivuoroja on Penttilän mielestä liian vähän, ja metron tulon jälkeen saaren sisäinen liikenne jää vaillinaiseksi.

Kari Pullinen
Lauttasaaren katujen varsilla säilytettiin vielä ennen lokakuuta muun muassa perävaunuja ja autoja, joiden epäiltiin olleen ilmaisessa pitkäaikaissäilytyksessä ulkopuolisten jättäminä.
Lauttasaaren katujen varsilla säilytettiin vielä ennen lokakuuta muun muassa perävaunuja ja autoja, joiden epäiltiin olleen ilmaisessa pitkäaikaissäilytyksessä ulkopuolisten jättäminä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat