Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikuntaharrastuksissa halutaan nyt rentoutua

Rauhoittumista ja läsnäoloa opettavat mindfulness-lajit kasvattavat suosiotaan kovan treenaamisen rinnalla

Kotimaa
 

Muutama vuosi sitten zumba sai suomalaiset hullaantumaan liikunnasta, kun taas viimeisen kahden vuoden aikana kovatempoinen HIIT-intervallitreeni on innostanut kiireisetkin hikoilemaan. Vaikka suuri massa suosii yhä nopeaa ja raskasta treenaamista, pinnan alla väreilee: erilaiset läsnäoloa ja rauhoittumista opettavat liikuntalajit tekevät tuloaan.

"Kävimme haistelemassa kesällä tulevia liikuntatrendejä Los Angelesissa. Mindfulness on nyt nähtävissä oleva nouseva trendi, joka rantautuu myös Suomeen vähitellen", kertoo Sats-Elixian Suomen ryhmäliikuntavastaava Inka Hase.

Mindfulness liittyy laajemmin hidastamisen trendi-ilmiöön, jossa ihmiset pyrkivät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin itsensä rääkkäämisen sijasta. Vuosituhansia vanha jooga löysi tiensä liikuntakeskuksiin 4–5 vuotta sitten ja kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Myös pilates ja näiden kahden lajin erilaiset fuusiot kiinnostavat nyt yhä enemmän.

Ryhmäliikuntatunnit ovat olleet pitkään naisten kansoittamia, mutta viime vuosina liikuntakeskukset ovat onnistuneet houkuttelemaan mukaan yhä enemmän miehiä. Syksyn uusille, yksinkertaistetuille joogatunneille kosiskellaan erityisesti miehiä.

"Ryhmäliikuntatunneilla käy miehiä prosentuaalisesti huomattavasti enemmän kuin viisi vuotta sitten. Miehet liikkuvat monipuolisesti pyöräily-, body pump-, combat-, kahvakuula- ja crossfit-tunneilla. Nyt haluamme houkutella heitä myös kehon liikkuvuutta lisäävään joogaan", Hase kertoo.

Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressin ryhmäliikuntapäällikkö Tiina Väinölä kertoo, että asiakkaat toivovat valikoimaan yhä enemmän henkiseen hyvinvointiin keskittyviä liikuntatunteja.

"Siinä missä puolen tunnin tehotreenit ovat yhä suosittuja, vastapainoksi toivotaan nyt kokonaisvaltaista rauhoittumista. Mielestäni parasta olisikin yhdistää molemmat: aluksi voisi tehdä esimeriksi HIIT-treenin, jonka jälkeen palautuisi rentouttavalla mindfulness-tunnilla", Väinölä sanoo.

Myös kovaa kuntosalilla treenaavan olisi hyvä muistaa säännöllinen kehonhuolto. Mindfulness vastaa myös oivallisesti hektisen arjen tuottaman stressitilan aiheuttamaan rentoutumisen tarpeeseen.

"Itse näen mindfulness-tunnit voimavarana: olisi tärkeää, että jokainen voisi varata itselleen vähintään yhden hetken viikosta, jolloin olla täysin läsnä ja suorittamatta. Esimerkiksi monet yritysjohtajat ovat saaneet apua stressinlievitykseen juuri mindfulnessista", Väinölä sanoo.

Helsingin kaupungin liikunta- ja hyvinvointipalveluiden osastopäällikkö Tarja Loikkanen kertoo, että myös kaupungilla on kokeiltu joogan järjestämistä erityistunteina. Joogan laajempi tarjoaminen kaupunkilaisille on kuitenkin hankalaa.

"Jooga vaatii vahvaa ammattitaitoa, eikä meillä ole resursseja kouluttaa yli kolmeakymmentä liikunnanohjaajaamme lajin ammattilaisiksi. Näin ollen meidän tulisi ostaa palvelu ulkopuoliselta taholta, mikä ei ole myöskään resurssien puolesta mahdollista", Loikkanen sanoo.

Kaupunki tarjoaa yli 1 000 liikuntatuntia viikossa, jolloin trendilajien sijasta tärkeintä on palvelun sujuvuus ja liikuntalajien monipuolisuus. Uusia lajeja kuitenkin seurataan kiinnostuneina: esimerkiksi suursuosioon noussut kahvakuula päätyi kaupunginkin tunneille muutama vuosi sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat