Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampere höllentämässä autopaikkanormeja

Turussa virkamiehiä huolestuttaa poliittinen irtiotto autopaikkojen rakentamiseen

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Uusien asuntojen hintoihin vaikuttavaa autopaikkanormia aiotaan höllentää Tampereella.

Pysäköintipolitiikan luonnoksessa kaupungin virkamiehet ehdottavat, että Tampereen keskustan uusiin asuinkerrostaloihin saisi rakentaa 150 kerrosneliötä yhtä autopaikkaa kohden. Se on enemmän kuin mitä Helsinki on edellyttänyt Jätkäsaaren ja Kalasataman rakentamisessa.

Fakta

Normeissa isot erot

 Helsingin Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa täytyy rakentaa yksi autopaikka jokaista 130 kerrosneliömetriä kohden tai 0,5 paikkaa asuntoa kohden, jos raideliikenteen pysäkille on matkaa alle 600 metriä.

 Helsinki saattaa tulevaisuudessa tinkiä normeista jopa puolella.

 Tampereen keskustassa käytäntönä on 120–130 neliömetriä per autopaikka.

 Turun keskustassa vastaava luku on enimmäkseen 100, mutta joissain tapauksissa 120–130.

 Espoo suunnittelee keskuksiinsa 130 kerrosneliön parkkinormia, kun se on nykyään 100 kerrosneliötä.

 Oulun ydinkeskustassa normi on yleensä 100 kerrosneliötä, joskus 120 neliötä yhtä autopaikkaa kohden. Keskustan reunalla normi on 80 kerrosneliötä.

 Lahden keskustassa on enimmäkseen 80 kerrosneliön normi, mutta palveluasumisessa ja opiskelija-asunnoissa se voi olla 150 neliötä autopaikkaa kohti.

Tampereen yhdyskuntasuunnittelupäällikön Hanna Montosen mukaan tarkoituksena on tukea kestävää ja ilmastoystävällistä liikkumista. Käytännössä se tarkoittaisi autopaikoista tinkimistä sekä uutta velvoitetta rakentaa paikkoja polkupyörille.

Poliittiseen päätöksentekoon Tampereen uusi pysäköintipolitiikka on tulossa syksyllä.

Mikäli kaupunki ei edellytä parkkipaikkojen rakentamista entiseen tapaan, rakennusliikkeet todennäköisesti seuraavat perässä, sillä maanalaisen autopaikan rakennuskustannukset voivat nousta jopa 50 000 euroon ja autokatospaikankin yli 10 000 euroon.

Kun pysäköintitila jää vähiin, asukkaiden toivotaan siirtyvän joukkoliikenteeseen ja pyöräilyyn.

"Olemme puhuneet kävelykeskustasta. Se ei ole Tampereella vain keskustassa vaan myös kauppaloissa eli aluekeskuksissa."

Aluekeskuksien kävelyvyöhykkeiden uudeksi autopaikkanormiksi ehdotetaan 120 neliötä autopaikkaa kohden.

Autopaikkojen määrää säädeltiin lailla vuoteen 1999 saakka. Sen jälkeen valta siirtyi kunnille.

Suurten kaupunkien välillä on ollut nähtävissä eriytymistä.

"Moni kaupunki on tehnyt pysäköintistrategian, jossa normeja on mietitty. Kaavakohtaisesti se joka tapauksessa joudutaan ratkomaan", sanoo Kuntaliiton liikenneinsinööri Silja Siltala.

Turun keskustassa on ollut viimeiset viisi vuotta käytäntönä rakentaa yksi autopaikka sataa kerrosneliötä kohden.

Kaupungin kaavoituspäällikön Christina Hovin mukaan Turun ja Tampereen ero johtuu siitä, että Turussa ei ole Tampereen tapaan erillisiä julkisia pysäköintitiloja, jonne osa autopaikoista voitaisiin osoittaa.

Turussa ei ole tehty periaatepäätöstä autopaikkanormeista, vaan pysäköintipaikkojen määrästä on päätetty kaavakohtaisesti.

Ruutukaava-alueella on Turussakin sallittu 120–130 kerrosneliön rakentaminen autopaikkaa kohden.

Turussa on puhuttanut lisäksi tapaus Sepänkatu 5:n tontista, jonka omistaa SDP:tä lähellä oleva Turun Toverien Tuki -säätiö.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa päättäjät runnoivat virkamiesten pohjaesityksen ohi kaavamuutoksen, joka miltei kaksinkertaisti tontin aiemman rakennusoikeuden ja salli 150 neliön rakentaminen autopaikkaa kohden.

Turun valtuusto hyväksyi kaavan keväällä SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja Rkp:n äänillä, mutta vastustajat ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Virkamiehet ovat huolissaan siitä, että Sepänkatu 5:n kaavasta voi tulla ennakkotapaus, johon myös muut tonttien omistajat jatkossa vetoavat.

"Lähistöllä olevat kaavamuutoksen hakijat kysyvät, miksi heidän pitää rakentaa enemmän autopaikkoja, kun nämä toiset saivat siihen noin paljon väljennystä", Hovi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat