Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikea rajaa lampputarjontansa ledeihin

Lastentaudeista päässeet ledit valtaavat markkinaa halogeeni- ja energiansäästölampuilta. Rautakesko pitää kaikenlaiset lamput valikoimassansa jatkossakin.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Oikealla tavallinen hehkulamppu ja vasemalla led-lamppu, jonka ledit on saatu muistuttamaan hehkulampun lankaa. Ledien suosiota selittävät muun muassa energiatehokkuus ja laaja valinnanvara.
Oikealla tavallinen hehkulamppu ja vasemalla led-lamppu, jonka ledit on saatu muistuttamaan hehkulampun lankaa. Ledien suosiota selittävät muun muassa energiatehokkuus ja laaja valinnanvara. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kodintarvikejätti Ikea aikoo syyskuusta lähtien myydä lamppupuolellaan vain led-lamppuja ja -valaisimia. Myynnistä siis poistuvat halogeeni- ja energiansäästölamput, joilla kuluttajat ovat korvanneet EU:n vuodesta 2009 kieltämiä hehkulamppuja.

Ikean mukaan muutoksen taustalla on halu tarjota asiakkailleen mahdollisuus elää edullisemmin ja kestävämmin. Onko tämä ainoa syy?

Poiminta

Näin paljon ledillä voi säästää

Jos käyttää kymmentä 46-wattista E27-kantaista halogeenilamppua kolme tuntia vuorokaudessa ja korvaa ne vastaavan valomäärän antavilla led-lampuilla eli tyypillisesti 10-wattisella lampuilla, säästää vuodessa 54 euroa.

Jos käyttää kymmentä 35-wattista GU10-kantaista halogeenilamppua kolme tuntia vuorokaudessa ja korvaa ne 4-wattisilla led-lampuilla, säästää vuodessa 46,50 euroa.

Laskelmassa sähkön hinnaksi on oletettu 15 senttiä kilowattitunnilta. Laskelmat teki Helsingin Sanomien pyynnöstä Osramin myyntijohtaja Marko Martikainen.

"Kyllä nuo kestävän kehityksen tavoitteet ovat pääsyy. Kaikessa meidän tuotekehityksessä kestävä kehitys on yksi näkökulma", vakuuttaa Suomen viestintäjohtaja Kirsi Gotthardt Ikeasta.

Ikean mukaan Suomessa jo yli 80 prosenttia sen myymistä polttimoista on ledejä ja niiden osuus on kasvanut jatkuvasti. Ledien myyntiin on siis helppo keskittyä.

Led-lamppujen käyttöikä ja energiankulutus ovat yleisesti parempia kuin halogeeni- tai energiansäästölampuissa. Kaikkialle ne eivät tosin sovi, sillä muun muassa kuumassa niiden valovirta ja käyttöikä kärsivät. Esimerkiksi Rautakesko ei suunnittele lamppuvalikoimansa rajaamista.

"Pelkillä ledeillä ei pysty täysin korvaamaan sitä lamppukirjoa, joka löytyy kodeista ja muista tiloista. Led-maailmaan ollaan kyllä menossa, mutta se ei pysty korvaamaan vielä kaikkea vanhaa tekniikkaa", sanoo tavararyhmäpäällikkö Jukka Honkanen Rautakeskosta.

Ikeassakin ledien puutteet tiedostetaan.

"Valaisimissa, joita ei ole Ikean valikoimissa, on joitakin harvinaisempia erityistarpeita, kuten saunojen valaistus, joita ei ainakaan vielä pystytä kattamaan. Ikea kehittää kuitenkin jatkuvasti uusia tuotteita asiakkailta saadun palautteen pohjalta", sanoo tuoteryhmäpäällikkö Sami Österberg.

Sähköteknisen kaupan liiton helmikuussa valmistuneessa selvityksessä ledit olivat nousseet lamppumyynnin kakkoseksi. Ykkösenä olivat tuolloin halogeenit, joiden osuus oli lähes puolet myynnistä. Energiansäästölamput jäivät kolmannelle sijalle.

"Ledien suosio nousee ehdottomasti koko ajan", sanoo Sähköteknisen kaupan liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari.

Rautakeskon Honkanen kertoo, että ledien euromääräinen myynti on kaksinkertaistunut viime syksystä. Taakse ovat jääneet kierrekantaiset halogeenilamput ja energiansäästölamput. Ledien osuus myynnistä on nyt noin kolmannes.

Osramin myyntijohtaja Marko Martikainen sanoo, että lähes kaikissa lampputyypeissä perinteiset tuotteet tulevat korvautumaan ledeillä. Toisissa lampputyypeissä korvautuminen on nopeampaa kuin toisissa.

Lamppuja ja valaisimia maahantuovan Trio Lighting Scandinavian toimitusjohtaja Jaana Ravantti puolestaan sanoo, että ledien suosio on kasvanut ainakin "kaksinumeroisella prosentilla", joskaan tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Aiemmin Philipsillä työskennelleen Ravantin mukaan kasvu alkoi pari vuotta sitten ja on siitä alkaen ollut kiihtyvää.

Suosion syyksi arvellaan ledien muodikkuutta, energiatehokkuutta ja tuotteiden kehitystä. Lisäksi ledeillä on tiettyjä etuja energiansäästölamppuihin verrattuna, kuten nopea syttyminen, valinnanvara valon värisävyissä ja pitkä käyttöikä.

"Ledit ovat päässeet lastentaudeista eroon", sanoo Heikki Härkönen Suomen valoteknillisestä seurasta.

Kierrekantaan sopivien lamppujen hinnat ovat laskussa, ja tavallisesti 6-wattisen ja valoteholtaan noin 600-lumenisen kierrekantaisen ledin hinta on kymmenen euron molemmin puolin, tyypillisesti sen alle.

Eräs hankaluus ledeissä on niiden vertailtavuus. Markkinoilla on paljon erihintaisia ja -laatuisia tuotteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat