Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeasti koulutettujen työttömyys kasvaa muita nopeammin

Pitkittynyt taantuma kasvattaa korkeakoulutettujen työttömyyttä monilla aloilla

Kotimaa
 
Katariina Sällylä HS
Työtön äidinkielen opettaja Meri Heikkilä lähettää avoimia hakemuksia suoraan oppilaitoksiin ja vastaa hakuilmoituksiin. "Vaikka ajat ovat vaikeat, suhtaudun työn hakemiseen valoisasti", sanoo Heikkilä.
Työtön äidinkielen opettaja Meri Heikkilä lähettää avoimia hakemuksia suoraan oppilaitoksiin ja vastaa hakuilmoituksiin. "Vaikka ajat ovat vaikeat, suhtaudun työn hakemiseen valoisasti", sanoo Heikkilä. Kuva: Katariina Sällylä HS

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan Meri Heikkilän määräaikainen työsopimus päättyi heinäkuun lopussa, eikä uudesta työstä ole tietoa ahkerasta työnhausta huolimatta.

Heikkilän, 26, mielestä työpaikkoja on tänä vuonna ollut haettavana vähemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin hän valmistui yliopistosta.

"Tuntuu siltä, että kunnat palkkaavat vähemmän sijaisia ja lyhyemmiksi ajoiksi kuin aikaisemmin", Heikkilä pohtii.

Heikkilän arvio työnsaannin vaikeuksista saa tukea työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimmasta työnvälitystilastosta. Korkeasti koulutettuja oli kesäkuun lopussa työttömänä enemmän kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosikymmenellä.

Korkeakoulutettuja työttömiä oli yli 56 000, kun mukaan lasketaan lomautetut. Ilman lomautuksia luku on muutama tuhat pienempi.

Korkeasti koulutettujen työttömyys kasvoi vuoden aikana noin 15 prosenttia, kun työttömyys kokonaisuudessaan kasvoi noin yhdeksän prosenttia.

"Juuri nyt työttömyys kasvaa erityisesti kasvatustieteilijöiden, humanistien, sosiaalialan korkeakoulutettujen, valtiotieteilijöiden, teologien ja oikeustieteellisen alan korkeakoulutettujen keskuudessa", sanoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu.

Suhdanneherkän vientiteollisuuden näkymien heikkeneminen lisäsi Akavan mukaan ensimmäisenä tekniikan ja kaupan alojen korkeakoulutettujen työttömyyttä. Taantuma onkin Akavan mukaan näkynyt tähän mennessä eniten insinöörien, diplomi-insinöörin, kauppatieteiden maistereiden ja tradenomien työttömyyden kasvuna.

"Pitkittynyt taantuma vaikuttaa myös kotimarkkinoihin ja julkiseen sektoriin, mikä näkyy nyt muidenkin kuin tekniikan ja talouden alan korkeakoulutettujen työttömyysluvuissa."

Taulun mukaan tekniikan alan korkeakoulutettujen työttömyyden kasvu jatkuu edelleen, mutta ei niin voimakkaasti kuin aikaisemmin. Tradenomien työttömyys kasvaa jyrkästi yhä, mutta suurena syynä on alan tutkintomäärien kasvu.

Myös tutkijakoulutuksen saaneiden työttömyys on kasvanut viime vuosina selvästi. Tutkijakoulutuksen saaneisiin lasketaan lisensiaatin ja tohtorin tutkinnon suorittaneet.

Akavan mukaan lyhyellä aikavälillä ei ole näkyvissä muutosta ennen kuin maailmantaloudessa alkaa näkyä elpymisen merkkejä, jotka heijastuvat Suomeen. Lisäksi Suomen pitäisi panostaa korkeasti koulutettujen osaamiseen.

"Hallituksen toteuttamat ja suunnittelemat leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta ovat väärä tie", sanoo Taulu.

Työ- ja elinkeinoministeriössä arvioidaan, että korkeakoulutettujen työttömyyden kasvu selittyy osaltaan sillä, että taantuma on iskenyt korkeakoulutettuihin myöhemmin kuin muihin.

"Matalammin koulutettuihin työttömyyden kasvu on osunut jo aikaisemmin", sanoo neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Korkeasti koulutettujen työtilannetta heikentää Syväsen mukaan se, että lyhyitäkään työsuhteita ei ole nyt tarjolla yhtä paljon kuin aiempina vuosina.

Heikkilä kertoo, että hän on keskustellut työtilanteesta monen kollegansa kanssa.

"Moni kokee epävarmuutta, koska varsinkin nuoret opettajat ovat usein määräaikaisissa töissä ja miettivät, miten töitä on jatkossa."

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan opetusalalla näkyy se, että moni kunta säästää palkkaamalla sijaisia nyt vain lukukauden ajaksi.

Alan työttömyyden kasvu vastaa muuten suunnilleen tilannetta muilla korkeasti koulutettujen aloilla.

"Suunnilleen 35 kuntaa palkkaa sijaisia vain koulujen työajaksi. Se näkyy kesätilastoissa", kertoo tutkija Vesa Ilves OAJ:sta.

Hän arvioi myös, että monella opettajalla voi olla pätevyys muihin tehtäviin kuin opetustyöhön, jolloin he saattavat hakea työttömäksi jäätyään töitä muulta kuin opetusalalta.

Heikkilä etsii opetusalalta ensisijaisesti äidinkielen opettajan työtä lukioista ja aikuiskoulutuksesta. Hän hakee myös viestintäalan töitä.

"En ole huolissani, sillä olen aina saanut töitä tähänkin asti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat