Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinakielto sinetöidään jättipaukulla

Puolustusvoimat räjäyttää viimeiset putkimiinansa tiistaina. HS kävi räjäytysleirillä.

Kotimaa
 
Esa Juntunen HS
Everstiluutnantti Lasse Raassina näyttää, mitä tiistaina tuhotaan. Kuvassa vasemmalla on putkimiina M68, oikealla putkimiina M43.
Everstiluutnantti Lasse Raassina näyttää, mitä tiistaina tuhotaan. Kuvassa vasemmalla on putkimiina M68, oikealla putkimiina M43. Kuva: Esa Juntunen HS

Massiivinen tulipallo valaisee horisontin. Koivut heilahtelevat paineaallosta kahdeksan kilometrin päässä sijaitsevalla tarkkailupaikalla. On hiljaista, sillä ääni tulee jäljessä.

24 sekuntia myöhemmin taivas jyrähtää. Kasapäin vanhentuneita ilmatorjuntakranaatteja muuttui juuri hetkessä savuksi.

Tästä on kyse

 Ottawan sopimus on yli 160 maata kattava sopimus, joka kieltää henkilömiinat. Niitä kutsutaan myös jalkaväkimiinoiksi.

 Suomesta tuli sopimuksen jäsen vuoden 2012 alussa. Puolustusvoimat sai neljä vuotta aikaa tuhota miinat.

 Putki- ja sakaramiinoja oli varastossa sopimuksen alkaessa yli miljoona, niistä valtaosa jälkimmäisiä.

Kittilän Hukkakerossa tehdään tänään tiistaina historiaa, kun Puolustusvoimat laittaa vastaavanlaiseen jättipaukkuun viimeiset putkimiinansa. Sen jälkeen Suomi on täyttänyt velvoitteensa Ottawan sopimuksessa, joka kieltää henkilömiinat.

HS pääsi seuraamaan räjäytysleirin arkea maanantaina, historiallisen paukun aattopäivänä.

Toisesta henkilömiinamallista eli sakaramiinoista on jo aiemmin hankkiuduttu eroon, purkamalla ja kierrättämällä. Putkimiinat sen sijaan poistuvat puolustuspolitiikasta näyttävästi.

"Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut purkaminen. Sen hinta olisi nelinkertainen", sanoo everstiluutnantti Lasse Raassina.

Putkimiinoja on räjäytetty täällä kolmen vuoden ajan, ja hintalappu on veronmaksajille 220 000 euroa. Niiden tuhoaminen ei ole yksinomaan syy, miksi kolmisenkymmentä miestä tekee raskasta työtä korvessa.

Yksinäisen vaaran laella pidetään kesäisin massaräjäytysleiri, jossa tuhotaan käytöstä poistettuja räjähteitä ja ammuksia. Tänä vuonna reippaan puolentoista viikon aikana posautetaan noin 1,2 miljoonaa kiloa tavaraa.

"Räjähteetkin vanhenevat. Niissä on parasta ennen päiväys."

Homma on hikistä. Aamupäivän ajan painavia lasteja kasataan vaaran laelle. Iltapäivällä läheisessä suojakorsussa painetaan nappia ja 30 000 kiloa räjähdeainetta aktivoituu.

"Kiinassa räjähti se kemikaalivarasto. Luin, että se vastasi noin 21 000 kiloa TNT:tä", Raassina vertaa.

Ottawan sopimuksen sinetöivässä räjähdyksessä haihtuu ilmaan neljätuhatta putkimiinaa. Moni muistaa miinat varusmiespalveluksestaan, mutta sotilaat eivät aio vuodattaa kyyneleitä.

"Me toteutamme meille annettua tehtävää, emmekä ota kantaa siihen, mitä räjähteitä täällä hävitetään. Kaikki panokset ovat hyvin pitkälle samanlaisia", Raassina kuvailee.

Henkilömiinoista luopumista edelsi kova poliittinen vääntö. Perussuomalaiset puolusti miinoja, joten räjäytys on puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan "suruliputuspäivä".

"Haikea olo, että tällainen hyvin tehokas ja halpa kotimainen puolustusase tuhotaan poliittisista syistä, mutta me elämme demokratiassa", hän sanoo.

Eduskunta päätyi äänestyksen jälkeen puoltamaan Ottawan sopimusta vuonna 2011. Niinistön mukaan puolueen kanta on yhä se, että liittyminen oli virhe, mutta asialle ei voida tehdä mitään tällä hallituskaudella.

Ministeri aikoo käynnistää selvityksen, miten sopimusta on noudatettu etenkin muissa EU-maissa ja kuinka nykyteknologialla saavutetaan vastaava "miinapelote".

16 000 henkilömiinaa jätetään silti koulutuskäyttöön.

"Tästä oikeudesta on pidettävä kiinni. Jalkaväkimiinat eivät ole katoamassa taistelukentiltä, ja Venäjä ei ole sopimuksessa."

Palataan Hukkakerolle. Poro on toikkaroinut räjäytysalueen lähellä. Mahtaa sillä hetken korvissa soida, leirissä virnistellään.

Puolustusvoimat on kuitenkin tarkkana turvasäännöksistä ja räjäytysaluetta kiertää poroaita. Alueen asukkaille tiedotetaan aktiivisesti leiristä, päästöjäkin seurataan tarkasti.

Hukkakeron vaaran laki tosin näyttää paukun jälkeen Marsin pinnalta, kun kaivinkone kerää magneetin avulla metalliosia.

"Sanotaan, että syntyy kolmen majurin syvyinen kuoppa", Raassina pohtii kuopan reunalla.

Esa Juntunen HS
Kittilä

Esa Juntunen HS
Kittilässä räjäytettiin maanantaina muun muassa vanhentuneita ilmatorjuntakranaatteja. Savupilvi näkyy hyvällä säällä turistien suosimalle Levitunturille asti.
Kittilässä räjäytettiin maanantaina muun muassa vanhentuneita ilmatorjuntakranaatteja. Savupilvi näkyy hyvällä säällä turistien suosimalle Levitunturille asti.
Esa Juntunen HS
Vanhat miinat odottavat tuhoamistaan Kittilässä. Vasemmalla laatikosta pilkistää vuoden 68 malli.
Vanhat miinat odottavat tuhoamistaan Kittilässä. Vasemmalla laatikosta pilkistää vuoden 68 malli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat