Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksella on nyt näytön paikka – HS esittelee viisi Suomen lähitulevaisuuden avainkysymystä

Sipilän hallitus aloitti suurin odotuksin, mutta sen alkutaival on kulunut lähinnä tulipaloja sammutellessa. Nyt hallituksen on aika näyttää, pystyykö se laittamaan Suomen kuntoon. Tekemistä ainakin riittää.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Rautaheimo / HS
Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Keskusta lupasi vaalirenkutuksessaan laittaa "Suomen kuntoon" – ja alkukesästä kaikki näyttikin lupaavalta.

Juha Sipilän (kesk) hallitus sai lentävän lähdön, sillä hallitusneuvottelut etenivät suoraviivaisesti. Oli prosessikaaviot, vatulointikorit ja iterointia.

Smolnassa syntyi tiukka julkisen talouden sopeutusohjelma ja strateginen hallitusohjelma, jota hallituksen piti prosessoida avokonttorissa tiimityönä.

Mutta sitten todellisuus iski.

Sipilän hallitus ei ehtinyt kesällä käytännössä lainkaan avokonttoriin, sillä akuutit ongelmat kaatuivat saman tien päälle.

Edellisen hallituksen lamaannuksen takia iso määrä juoksevia asioita oli jäänyt hoitamatta.

Niiden lisäksi päälle vyöryivät kesällä muun muassa Talvivaara, Fennovoima ja Kreikka.

Nyt hallituksella on edessä näytön paikka, kun politiikan syksy alkaa. Torstaina hallituksen on määrä käsitellä muun muassa kärkihankkeita. Perjantaina saattaa ratketa yhteiskuntasopimuksen kohtalo.

HS esittelee seuraavassa hallituksen työsarkaa viiden avainkysymyksen kautta. Suomen lähitulevaisuus riippuu pitkälti siitä, miten Sipilän, Alexander Stubbin (kok) ja Timo Soinin (ps) luotsaamat hallituspuolueet onnistuvat niihin vastaamaan.

1 Miten velkakehitys pysäytetään?

Kuka vielä muistaa, että vuonna 2007 Suomen talous kasvoi 5,2 prosenttia? Moinen lukema tuntuu loppukesästä 2015 epätodelliselta. Talous junnaa neljättä vuotta miinuksella tai nollan tuntumassa.

Suomi on EU:n ainoa maa, jonka bruttokansantuote ei vuoden toisella neljänneksellä kasvanut.

Sipilän hallitus ilmoittaa tekevänsä työllisyyttä ja kasvua tukevaa veropolitiikkaa. Molempia tarvittaisiin kipeästi.

Vielä vuonna 2007 Suomen valtionvelka oli noin 56 miljardin euron hujakoilla. Ensi vuonna lukema on 50 miljardia suurempi. Valtiovarainministeriön tuoreen budjettiesityksen mukaan Suomi kasvattaa ensi vuonna velkansa 106 miljardiin. Uutta velkaa otetaan tähän vuoteen nähden noin 6 miljardia.

Suomalaisille kehitys näkyy veronkorotuksina ja leikkauksina. Ensi vuonna pienituloisten verotus kevenee, mutta muuten on tiedossa enimmäkseen kylmää kättä. Runsaat kaksi tonnia tienaavan veroprosentti laskee Veronmaksajien arvioiden mukaan ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä 23,4 prosenttiin.

Vähän yli 5.000 euroa ansaitsevan verotus puolestaan kiristyy hitusen – mikä on vastoin kaikkien hallituspuolueiden vaalien alla esittämiä lupauksia.

Tuntuvimmin nousevat haittaverot, kuten tupakka- ja ajoneuvoverot.

Lisäksi asuntolainan koroista voi ensi vuonna vähentää verotuksessa 55 prosenttia eli 10 prosenttiyksikköä nykyistä vähemmän. Vuonna 2019 vähennysoikeus on enää 25 prosenttia.

Palkansaajan ostovoima pysyy ensi vuonna käytännössä tämän vuoden tasolla.

2 Kaatuuko Sipilän ajama yhteiskuntasopimus jälleen?

Kilpailukykyä pönkittävän yhteiskuntasopimuksen seuraava olennainen etappi on tuleva perjantai. Se voi olla myös hankkeen viimeinen päivä. Aineksia kaatumiseen löytyy yllin kyllin.

Hallitus haluaa, että sopimus alentaa yksikkötyökustannuksia vähintään viidellä prosentilla. SAK on ilmoittanut, ettei se allekirjoita mitään valmiiksi annettuja prosenttitavoitteita. Työnantajat haluaisivat, että jo nyt sovittaisiin tarkasti, mistä neuvotellaan. Palkansaajat ajavat vain listaa asioista, joista neuvotellaan niin, että niistä voi lopullisesti sopia vuoden 2017 alussa voimaan tulevissa liittosopimuksissa.

Palkansaajat vaativat, että sopimuksessa sovitaan laajasti kaikista hallituksen työelämää koskevista hankkeista.

Hallitus haluaa pitää esimerkiksi työttömyysturvan ja paikallisen sopimuksen erillisprosesseina.

Kysymys on siitä, kuinka sitovan esisopimuksen hallitus tässä vaiheessa haluaa. Sopimus syntyy, jos hallitukselle käy, että työmarkkinat alkavat neuvotella erinäisistä asioista päämääränään kilpailukyvyn paraneminen ilman prosenttilukuja. Hallitus voisi silti pitää sopimukselle asettamansa tavoitteet, ja jos ne eivät toteudu, se tekee uhkaamansa lisäleikkauksia.

Sopimusta tuskin syntyy, jos hallitus vaatii ay-pomoilta allekirjoitusta "täsmällisiin tavoitteisiin", kuten se vaati elokuun alussa. Sana "täsmällinen" on tulkinvarainen, mutta tuskin yksikään SAK:n liittojohtaja sopii jo nyt, kuinka paljon heidän pitää heikentää ehtoja vuoden kuluttua alkavissa työehtoneuvotteluissa.

Jos yhteiskuntasopimus menee nyt karille, se ei merkitse, ettei sitä vielä nostettaisi meren pohjasta.

3 Mistä vauhtia matelevaan talouteen?

Hallitus pyrkii luomaan talouskasvua erillisten kärkihankkeiden avulla. Hallitusohjelmassa on määritelty viisi painopistealuetta. Ne puolestaan jakautuvat noin 26–27 kärkihankkeeseen.

Ministeriöt ovat ehdottaneet kärkihanke-otsikoiden alle ison määrän erilaisia toimenpiteitä. Hallitus valitsee toteutettavaksi noin sata järkevintä.

Hallitus käsittelee torstaina kärkihankkeitaan sekä myös niiden rahoitusta.

Osa toimenpiteistä ei maksa mitään – kuten vaikkapa kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Osa vaatii uutta rahaa.

Hallitusohjelman mukaan kärkihankkeisiin käytetään seuraavan kolmen vuoden aikana 1,6 miljardia. Tästä 600 miljoonaa menee teiden korjaukseen, miljardi menee muihin kasvua luoviin toimenpiteisiin. Investoinnit ovat kertaluonteisia vuosille 2016–2018.

Hallitusohjelman mukaan kärkihankkeet rahoitetaan "pääosin omaisuustuloilla". Tämä tarkoittaa valtion omistamien yhtiöiden osinkoja.

Joillain valtion8yhtiöillä on "liian raskas" tase ja sieltä on tarkoitus lypsää lisäosinkoja valtiolle.

Lisäosingoilla ei kuitenkaan saada lähellekään 1,6 miljardia. Virkamiehet pähkäilevät, mistä loput rahat repäistään. HS:n tietojen mukaan rahojen kasaaminen on ollut hyvin hankalaa.

Todennäköisesti valtio joutuu myymään omaisuuttaan – joko omaisuudenhoitoyhtiö Solidiumin hallinnoimia vähemmistö8omistuksia tai sitten osuuksia valtion enemmistöomisteisista yhtiöistä.

Kärkihankkeiden rahoitus ei saa kasvattaa Suomen julkisen talouden alijäämää. Onhan Suomi muutenkin ensi vuonna hyvin lähellä EU:n kolmen prosentin alijäämärajaa.

4 Kestääkö hallituksen yhteishenki?

Keskinäinen luottamus oli kärkiteema, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kokosi uutta hallitusta keväällä.

Heti ensimmäisenä kesänään hallituksen yhtenäisyys joutui koetukselle. Kesäkauden kaksi kiivainta politiikan keskustelua käytiin juuri niistä aiheista, joista kolmen hallituspuolueen on vaikein löytää yhteistä säveltä: Kreikasta ja maahanmuutosta.

Brysselin Kreikka-neuvotteluissa hallitus veti huomattavan tiukkaa linjaa. Kansainvälinen media tarttui Suomen jyrkkiin lausuntoihin, ja Suomi joutui hankalan maan maineeseen. Hallituksen sisäisen yhtenäisyyden kannalta tiukka linja saattoi olla välttämätön. Perussuomalaisten oli mahdollista hyväksyä tukipaketti, kun puolueen tiukka kanta oli selvästi kuuluvissa neuvottelujen aikana.

Seuraava Kreikka-kriisi olisi entistä vaikeampi hallitukselle.

Toinen kriisi nousi keskellä lomakautta kansanedustaja Olli Immosen (ps) monikulttuurisuuden vastaisesta kirjoituksesta. Maahanmuutto repii hallitusta vielä moneen kertaan hallituskauden aikana, ainakin Välimeren pakolaiskriisin yhteydessä.

Kova kesä ei mielipidemittausten mukaan jättänyt samoja kolhuja kaikkiin hallituspuolueisiin. HS:n tuoreimman gallupin mukaan keskustan kannatus nousi, mutta perussuomalaisten ja kokoomuksen laski. Hallituksen sisäisen yhtenäisyyden kannalta voisi olla parempi, että hallituspuolueiden kannatus menisi samaan suuntaan.

Syksyä ajatellen kesän koetuksia voi tulkita kahdella tavalla. Voi ajatella, että vaikeat kysymykset ovat luoneet hallitukseen säröjä, jotka nakertavat sen luottamusta ja toimintakykyä. Tai sitten kiperät paikat ovat kovettaneet hallitusta. Jos hallitus selvisi Kreikan tukipaketista, ehkä se selviää mistä vain.

5 Miten Suomi vastaa Venäjään voimapolitiikkaan ja Välimeren kriisiin?

Ulkopolitiikassa edessä ovat samat vanhat Venäjään ja Euroopan turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen liittyvät ongelmat – mutta entistäkin mutkikkaampina. Monet ulkopolitiikan ongelmista ovat nyt myös sellaisia, jotka korostavat hallituspuolueiden välisiä ideologisia eroja.

Tilanne Ukrainassa on hyvin kireä. Venäjä torjuu kaikki EU:n yritykset ratkoa kriisiä. EU-maat ja Suomi muiden mukana joutuvat pohtimaan, ovatko jo tehdyt poliittiset ratkaisut kuten pakotepäätökset olleet oikeita tai millään tavoin riittäviä.

Oman osansa Ukrainan kriisiin tuo Yhdysvaltojen presidentinvaalikamppailu, joka voi lisätä lännen ja Venäjän vastakkainasettelua.

EU-maiden on myös tehtävä poliittisesti raskaita päätöksiä Välimeren siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi. Siirtolaiskriisi nostaa esiin hallituspuolueiden eri linjat pakolais- ja maahanmuuttopolitiikassa. Tämän osoitti vääntö EU:n sisällä siirrettävien turvapaikanhakijoiden kiintiöistä.

Kysymys kuuluukin, mikä on Suomen kanta EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan rakentamiseen ja siihen, miten EU voi ratkoa kriisin varsinaisia syitä Pohjois-Afrikassa ja Syyriassa.

Huoliin kuuluu myös Britannian mahdollinen EU-ero. Siitä järjestetään Britanniassa kansanäänestys viimeistään 2017, ja Suomella on oltava kanta mahdollisiin vaatimuksiin EU:n uudenlaisesta sopimuksesta.

Ulko- ja sisäpolitiikka limittyvät nyt herkästi toisiinsa, mistä Kreikka-politiikka ja Fennovoima-päätös ovat esimerkkejä. Keskustelu Fennovoiman ydinvoimalan turvallisuuspoliittisista ulottuvuuksista on kuitenkin ollut ohutta, eikä hallitus sitä edes mielellään syventäisi.

HS-työryhmä: Katja Boxberg, Marko Junkkari, Anna-Liina Kauhanen, Teemu Luukka ja Tuomas Niskakangas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat