Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajanuorten koulumenestys Suomessa yllättävän heikkoa

Koulumenestys ei parane toisen polven maahanmuuttajilla

Kotimaa
 

Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden koulumenestys ei näytä toisen polven maahanmuuttajilla paranevan, selviää valtiontalouden tarkastusviraston tekemästä tarkastuksesta.

Toisen polven maahanmuuttajilla osaaminen oli yllättäen heikompaa kuin ensimmäisellä polvella, kun oppilaan taustat on otettu huomioon.

Opetushallituksessa tilannetta pidetään hälyttävänä.

"Luulisi, että siitä olisi isokin apu, että on syntynyt ja asunut Suomessa ennen kouluikää", sanoo opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta.

Tarkastuksessa verrattiin keskenään 18 maan maahanmuuttajaoppilaiden ja kantaväestön eroja matematiikan ja lukutaidon osaamisessa vuoden 2012 Pisa-tutkimuksen pohjalta.

"Haastava tosiasia on se, että kielen syvälliseen haltuun ottamiseen menee 5–7 vuotta, eikä oikotietä onneen ole. Hankalin tilanne on yläkouluikäisillä, joiden kielitaito on vasta kehittymässä ja jotka joutuvat omaksumaan aika vaikeitakin sisältöjä", Nissilä sanoo.

Tarkastuksessa selvisi myös, että erot maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ja kantaväestön oppimistuloksissa ovat Suomessa 15-vuotiailla peruskoululaisilla suurempia kuin muualla Euroopassa.

Nissilä ei pidä tilannetta tältä osin kovinkaan huolestuttavana. Hänen mukaansa tilannetta selittää osaltaan se, että Pisa-tulokset ovat Suomessa kantaväestöllä hyvin korkeat. Toinen eroja selittävä tekijä löytyy kielestä.

"Suomen kieli poikkeaa niin paljon muista kielistä, että vaikka osaisi englantia kuinka hyvin, ei se auta kielen opettelussa", Nissilä kertoo.

Tarkastuksen mukaan maahanmuuttajataustaisten oppilaiden osaaminen on selvästi kantaväestöä heikompaa.

Erot osaamisessa selittyvät valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastajan Tanja Kirjavaisen mukaan osittain sillä, että maahanmuuttajaoppilaat opiskelevat 15-vuotiaina usein kantaväestöä alemmilla luokilla.

"Toinen eroja selittävä tekijä on oppilaan sosioekonominen asema, joka on maahanmuuttajataustaisilla oppilailla usein hieman kantaväestöä heikompi. Kolmas tekijä on kotona puhuttu kieli, jolla on vaikutusta erityisesti lukutaitoon ja luonnontieteiden osaamiseen."

Suomessa vieraskielisiä oppilaita oli peruskoululaisista vuonna 2005 vajaat 3 prosenttia, viime vuonna 5,6 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat