Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuskatsaus: Voin syönti ei lisännyt kuolemanriskiä

Transrasvojen syönnillä sen sijaan on selvä yhteys kuolleisuuteen

Kotimaa
 

Laajan tutkimuskatsauksen mukaan kovat rasvat eivät lisää kuoleman riskiä.

Arvostetussa British Medical Journalissa julkaistu tutkimus ei löytänyt yhteyttä kovien rasvojen käytön ja kuolleisuuden väliltä. Paljon kovia rasvoja syövien kuolemanriski ei kasvanut, mutta sen sijaan transrasvoilla oli selvä yhteys suurempaan kuolleisuuteen.

Suomalaiset saavat keskimäärin transrasvoja vain vähän. Niitä voi saada liikaa, jos ruokavalioon kuuluu paljon esimerkiksi keksejä, munkkeja ja pasteijoita.

Terveydelle haitallisimpia ovat teolliset transrasvat, jotka tunnistaa tuotteissa yleensä merkinnästä "osittain kovetettu kasvirasva".

Paljon transrasvoja käyttävillä sairauksien ja kuoleman riskit nousivat tutkimusten mukaan selvästi. Kuolemanriski nousi peräti 34 prosenttia ja sepelvaltimotaudin riski 21 prosenttia.

Transrasvojen osalta tutkimustulokset olivat selviä, mutta kovien rasvojen vaikutukset jäivät osittain epäselviksi. Katsauksessa vedettiin yhteen tietoja useista tutkimuksista, mutta johtopäätösten teko on hankalaa, sillä tutkimuksissa on käytetty eri menetelmiä eikä niiden tuloksia siksi voi välttämättä suoraan verrata toisiinsa.

Tutkimustulokset vaihtelevat sen mukaan, mikä niissä on ollut kovien rasvojen vaihtoehtona.

Sepelvaltimotaudin riski laskee, jos kovat rasvat korvataan pehmeillä rasvoilla.

Paremmat tulokset liittyvät nimenomaan monityydyttymättömiin rasvahappoihin, joita on paljon esimerkiksi pähkinöissä ja monissa ruokaöljyissä.

Pehmeitä rasvoja ei siis kannata korvata voilla. Sepelvaltimotaudin riski ei myöskään vähene, jos kovat rasvat korvaa hiilihydraateilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat