Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten kesätyöpaikoista vain kolmannes sai puhtaat paperit – Avin mukaan kehitys on myönteisempään suuntaan

Tarkastuksen mukaan työpaikat huolehtivat työsuojelusta aiempia vuosia paremmin

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Useissa nuorten kesätyöpaikoissa on puutteita työterveyshuollon järjestämisessä sekä työehtojen selvittämisessä.

Asia tuli ilmi, kun Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojelutarkastajat tekivät kesällä tarkastuskäyntejä nuorten kesätyöpaikkoihin. Elokuuhun mennessä tarkastuksia tehtiin muun muassa kesäkahviloihin, jäätelökioskeihin ja torien myyntipisteisiin. Yhteensä tarkastuksia tehtiin noin kuuteenkymmeneen työpaikkaan.

Fakta

Työvuoroa ei voi perua sateen vuoksi

 Avin mukaan osalle työnantajista on ollut epäselvää, että työaikalaki velvoittaa kertomaan työvuoroista viimeistään viikkoa ennen kunkin työjakson alkamista.

 Työpaikalla tulisi olla pelisäännöt työvuoroluettelon käsittelyyn esimerkiksi tilanteissa, joissa kesäkahvilaa tai kioskia ei pidetä auki sadesäällä.

 Ennalta sovittua työvuoroa ei voi perua sateen sattuessa, koska silloin yrittäjäriski vieritetään työntekijän harteille.

 Nykyään monessa työsopimuksessa on sovittu, että kesätyöntekijä on erikseen töihin kutsuttava. Tällöin on avin mukaan entistä tärkeämpää, että työehdoista sovitaan kirjallisesti.

Vain kolmannes työnantajista selvisi tarkastuksista ilman mitään huomautuksia.

Avin mukaan työnantajat ovat kuitenkin entistä tietoisempia velvollisuuksistaan. Nuorten kesätyöpaikoissa noudatetaan työsuojeluun liittyvää lainsäädäntöä paremmin kuin aiempina vuosina.

Työterveyshuolto puuttui jopa puolesta tarkastetuista työpaikoista, vaikka lain mukaan se tulisi järjestää myös työpaikalla, jossa on yksikin työntekijä.

Velvoite koskee myös työnantajia, jotka palkkaavat kausityöntekijöitä, avi muistuttaa tiedotteessaan.

Työterveyshuollon tulee tuntea työpaikka ja työn terveys- ja turvallisuusriskit, mutta laki ei edellytä sairaudenhoidon palveluiden järjestämistä.

Työnantajan on lain mukaan selvitettävä työntekijälle työn keskeiset ehdot kirjallisesti. Tässä havaittiin puutteita joka kolmannella työpaikalla.

Työehdot oli saatettu kertoa vain suullisesti tai kirjallisissa ehdoissa oli puutteita irtisanomisajoissa ja palkan maksuun liittyvissä määräyksissä.

Joka viidennessä työpaikassa oli puutteita palkan määrässä tai vuosilomapalkan maksamisen ajankohdassa.

Vuosilomalain mukaan lomakorvauksia ei saa maksaa jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Sen sijaan lomakorvaus tulee maksaa työsuhteen päättyessä, mikäli työntekijä ei ehdi pitää ansaitsemiaan lomia työsuhteen aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat