Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsuuden kokemukset hiertävät sisarusten välejä

Kotimaa
 

Kokemus vanhempien epätasapuolisesta kohtelusta heikentää sisarusten välisiä suhteita myös aikuisena.

Asia käy ilmi Helsingin yliopiston ja Väestöliiton Sukupolvien ketju -tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin muun muassa eri sukupolvien ja sukulaisten välisiä yhteydenpito- ja auttamissuhteita. Asiaa kysyttiin suurten ikäluokkien aikuisilta lapsilta, jotka olivat keskimäärin 35-vuotiaita.

Noin neljäsosa vastaajista koki, että vanhemmat olivat kohdelleet sisaruksia epätasapuolisesti. Erityisesti epätasapuolista kohtelua koettiin uusperheissä, jossa oli sisarpuolia. Epäreiluksi koettiin yleensä äiti.

"Vanhemmat eivät varmasti tee sitä tarkoituksella. Asiaan saatetaan kiinnittää jopa huomiota tai ei tulla vaan ajatelleeksi", Väestöliiton tutkija Mirkka Danielsbacka sanoo.

Aikuisena täydet sisarukset koetaan läheisemmiksi ja heihin pidetään enemmän yhteyttä. Myös sisarusten lapsiin pidetään enemmän yhteyttä kuin sisarpuolten lapsiin.

Sisarukset joutuvat perheissä kilpailemaan vanhempien huomiosta, ajasta ja tuesta, mutta myös tavaroista ja rahasta. Sisarukset ovat ylipäätään herkkiä tunnistamaan vanhempien epätasapuolista kohtelua.

"Tutkimuksessa osa vastaajista kertoi, että resursseja oli jaettu perheissä eri tavalla. Yksi kertoi saaneensa joululahjaksi sukat ja alushousut, kun veli sai kesämökin", Danielsbacka kertoo.

Samassa kodissa kasvaminen kuitenkin lähentää sisaruksia. Isän puolen sisarpuolet jäivät tutkimuksessa etäisemmiksi, sillä heidän kanssaan ei ole yleensä vietetty yhteistä lapsuutta samassa kodissa.

Tutkijan mukaan sisarusten välisiin suhteisiin kannattaa kiinnittää huomiota, koska hyvistä sisarussuhteista on myöhemmin hyötyä.

"Tiedetään, että hyvät sisarussuhteet voivat olla aikuisena tosi iso etu ja henkistä hyvinvointia edistävä tekijä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat