Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huvipuistot ovat kiinni elokuun säistä huolimatta

Kotimaa
 

Särkänniemen neljällä delfiinillä ei juuri katsojia ollut tiistaina iltapäivänäytöksessä. Nopeasti pystyi laskemaan nelisenkymmentä ihmistä, jotka suunnilleen katoavat valtavaan katsomoon. Monen tekisi mieli jatkaa tiistain aurinkoisena päivänä huvipuiston puolelle, mutta huvipuisto on arkipäivisin suljettu.

Yksi heistä on tamperelainen Helena Kumpumäki, joka perheensä kanssa toi näytökseen vieraita Espoosta. Kumpumäkien nelivuotias Samuel ei päässyt tällä kertaa Agry Birds -maahan, joka on huvipuistoalueella.

Artikkeliin liittyvät

"Eihän tällainen ole järkevää. Olemme ihmetelleet, kun mikään paikka ei ole auki. Ja onhan Euroopassakin paras lomakausi meneillään", hän sanoo.

Helppo on havaita myös delfinaarion asiakasryhmät: on ulkomaalaisia perheitä sekä suomalaisia perheitä, joilla on alle kouluikäisiä lapsia.

"Kyllä tämä saisi olla elokuun loppuun asti auki. Yleensä kelit ovat ihan hyvät, joten senkin puolesta väkeä varmasti riittäisi", sanoo aviomies Kari Kumpumäki.

Se tiedetään puiston johdossa.

"Noloja tilanteita on sattunut, kun ulkomaalaiset ihmettelevät, miksi huvipuisto voi olla elokuussa kiinni, varsinkin kun on näin upea sää", sanoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Tällä viikolla Särkänniemen avoinna olevassa delfinaariossa, akvaariossa ja Näsinneulassa on vieraillut muun muassa suuria aasialaisia matkailijaryhmiä.

Tilanne on tuttu monessa muussa huvipuistossa ympäri Suomea. Esimerkiksi Wasalandia sulki porttinsa jo 9. elokuuta.

"Suurien väkimäärien liikkuminen loppuu totaalisesti koulujen alkamiseen", perustelee Wasalandian johtaja Tuomas Luukkonen.

Suurin osa huvipuistoista on sulkenut arkipäiviltä jo porttinsa. Osa on auki vielä ensi ja seuraavana viikonloppuna. Helsingin Linnanmäki on poikkeus, sillä se on auki arkisin elokuun loppuun asti sekä vielä syksylläkin.

"Muiden huvipuistojen sulkeutumista on meillä ihmetelty. Me jatkamme aukioloa koko elokuun sekä viikonloppuisin pitkälle syksyyn", sanoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin. Linnanmäen kävijämäärä ylittää hänen mukaan tänä vuonna miljoonan rajan.

Sen sijaan osa huvipuistoista on auki vielä ensi ja seuraavana viikonloppuna tai vain lauantaina.

Myös Särkänniemessä on tänä kesänä kirjattu seitsemän prosentin kasvu edellisvuoteen verrattuna ja kävijämäärä nousee 500 000:een.

Muissa huvipuistoissa ei ole mennyt yhtä hyvin: "Kirpaisee, kun katsoo ikkunasta ulos. Olisipa heinäkuussa ollut tällainen sää. Tämä kesä oli kehnompi kuin kesä 2012, joka sekin oli huono", sanoo Puuha-ryhmän varatoimitusjohtaja Petteri Järvenpää.

Puuharyhmä kuuluu espanjalaiseen Aspro-Parks ketjuun, jolla on yhteensä 46 huvipuistoa. Puuharyhmään kuuluvat Puuhamaa, Visulandia, Wasalandia ja Serenan vesipuisto.

"Sääherkkiä ovat aikuiset. Lapset eivät välitä pilvisestä säästä tai jos vähän sataa vettä", Järvenpää sanoo.

"Serenan portilla on tänäänkin käynyt kääntyjiä", Järvenpää kertoo.

Särkänniemi kokeili viime viikolla ilta-aukioloa (kello 15–20), mutta sitä ei jatkettu enää tällä viikolla.

Huvipuistossa pitää Seppälän mukaan käydä tuhansia ihmisiä päivässä, jotta toiminta olisi taloudellisesti kannattava.

"Ei riitä, että kolmen delfinaarioesityksen väkimäärä jatkaa päivää huvipuistossa. Lisäksi kesätyöntekijöitä on enää vaikea saada töihin, kun koulut ovat alkaneet. Huvilaitteita ei myöskään saa pyörittää ilman perehdytystä, joten lisätyövoimaa ei saa nopeasti töihin", Seppälä kertoo.

Hän ehdottaakin, että koulujen aloitusta siirretään niin, että kesäloma jatkuisi elokuun loppuun.

"Koko 2000-luvun elokuu on Tampereella ollut säiden suhteen parempi kuin kesäkuu", Seppälä sanoo.

Porin kaupungin omistamassa maauimalassa harkitaan ensi kesänä kauden jatkamista elokuun loppuun.

"Esitän kauden jatkamista lautakunnalle. Harmittakaa kun maauimala on suljettu, kun ulkona on helteinen sää", sanoo hallimestari Jani Rantanen.

Tapio Mainio HS
Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat