Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnon ay-vatulointia tai peli poikki – SAK mittaa Sipilän hermot?

Pääministerin pitää sietää yhteiskuntasopimuksessa kunnon ay-vatulointia tai pistää peli poikki

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Lauri Lylyn johtama SAK vastustaa tiukasti yhteiskuntasopimukseen liitettyä työajan pidennystä.
Lauri Lylyn johtama SAK vastustaa tiukasti yhteiskuntasopimukseen liitettyä työajan pidennystä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Työmarkkinajärjestöt ovat neuvotelleet mahdollisen yhteiskuntasopimuksen asialistasta elokuun alusta. Perjantaina pitäisi olla valmista, mutta kukaan ei vielä uskalla veikata, että sopu löytyy.

Monelle hallituksen sisäpiiriläiselle tuli viikko sitten yllätyksenä SAK:n hallituksen tiukka asenne työajan pidentämistä kohtaan, vaikka siihen sopimus toukokuussa kaatui.

Tästä on kyse

 Juha Sipilä (kesk) on ajanut Suomeen yhteiskuntasopimusta jo keväästä saakka.

 Tarkoitus on luoda työmarkkinajärjestöjen kanssa sopimus, joka auttaa Suomen talouden kasvuun.

 Sopimuksen kiistanalaisimpiin kuuluu ehdotus pidentää kokonaistyöaikaa.

Suurempi ongelma tämän viikon väännön kannalta on se, ettei SAK hyväksy sopimukselle hallituksen vaatimaa numeroilla mitattavaa tavoitetta.

SAK:n linjaus merkitsee, että jos asialistasta syntyy sopu, se ei voi olla kuin ympäripyöreä.

Akavassa ja STTK:ssa olisi ollut valmiutta tulla enemmän hallitusta vastaan.

SAK:n linja on, että työmarkkina-asiat kuuluvat työmarkkinajärjestöille. Se haluaa, että peliä pelataan nyt SAK:n ja yleensä ay-järjestöjen ehdoin, ei hallituksen ehdoin, kuten Sipilä on toivonut. Ei etenkään hallituksen, jossa ei ole sosiaalidemokraattista puoluetta.

SAK on hyvin demarivetoinen. Työehdoista neuvotellessaan ay-demari toimii kuin kuka tahansa ay-ammattilainen, mutta kun pitäisi peesata porvarihallitusta, jäsenkirja alkaa näkyä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) tanssiinkutsuun SAK voi nyökätä kohteliaasti, mutta osa liitoista levittää tanssilattialle tervaa ja osa piikkilanka-aitoja.

Hallitukselle yhteiskuntasopimuksen kaatuminen jo nyt olisi vakava paikka.

Jos sitä ei synny tai se ei tuo hallituksen toivomaa kilpailukykyloikkaa, hallitus tekee lisää leikkauksia 1,5 miljardilla ja peruu miljardin euron veronkevennykset.

SAK:n puolesta hallitus saa pitää tavoitteensa, mutta liittojohtajat eivät niitä allekirjoita.

Supersopimuksella haetaan kilpailukykyä ja lisää työpaikkoja. Myös SAK haluaa niitä, mutta asia ei ole yksinkertainen. Merkittävä ongelma on esimerkiksi se, ettei SAK:ssa uskota laajasti, että työajan pidennys toisi lisää työpaikkoja.

Toinen ongelma on se, että keskusjärjestöjen ensin neuvottelemat reunaehdot leivottaisiin lopulta noin kolmeensataan liittojen välisiin sopimuksiin.

Tämä on sopimuksen vaikein kohta, koska alat ja sopimukset ovat hyvin erilaisia. Liittojohtajan tehtävä on hankkia etuja jäsenilleen – ja säilyttää työpaikkansa. Häntä ei ole palkattu heikentämään etuja.

Suomessa työmarkkinoilla on paljon valtaa, koska valtio, työnantajat ja palkansaajat ovat tehneet päätöksiä yhdessä. Kolmikanta elää täsmälleen niin kauan kuin se saa aikaan päätöksiä.

Nyt katseet kääntyvät etenkin Metalliliittoon, jolla on tapana olla SAK:ssa järjen ääni. Tällä kertaa Metalli vaikuttaa olevan vakavasti SAK:n tiukan linjan takana. Metallilla on jo sopimus, joka venyy tarvittaessa hallituksen kaipaamiin joustoihin.

Metallin jäsenet ovat töissä yrityksissä, joissa työvoimakustannusten osuus on noin 20 prosenttia. Vähintään viiden prosentin tuottavuusloikan kustannuksen joutuisi siis kantamaan aika pieni joukko.

Monella alan yrityksellä menee lisäksi kohtuullisesti. Miksi liitto heikentäisi ennen liittoneuvotteluja etukäteen etujaan, kun se voi tehdä kilpailukykyä parantavan sopimuksen myös itse?

Miksi se joustaisi, jotta velaksi elävä julkinen sektori voitaisiin rahoittaa ja virkamiehet voisivat pitää pitkät lomansa?

SAK:n liitoissa luodaan nyt tunnelmaa muistelemalla, kuinka entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) lupasi sairaanhoitajille reilun palkankorotuksen.

Sen jälkeen liittokierroksella palkat nousivat huippuvauhtia juuri ennen talouden jyrkkää luisua. Kilpailukyky romahti.

Liitoissa hoetaan, että näin käy, kun poliitikot puuttuvat työmarkkinoihin.

Sipilälle sopimus on niin tärkeä, että hän saattaa olla valmis pitämään yhteiskuntasopimusta hengissä vaikka SAK:n ehdoin.

Hymy lienee kaukana, kun Sipilä tapaa tänään keskiviikkona työmarkkinajärjestöt. Sipilän on kestettävä hermoja polttavaa hidasta ay-vatulointia (suom. erittäin vaivalloista tekemistä) tai pistettävä peli poikki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat