Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eronneet isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan vähemmän

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Maria Nurmi (oik.) on viettänyt eniten aikaa vanhimman lapsenlapsensa Minna Järvisen kanssa tämän ollessa pieni. Silloin Järvinen nimesi Nurmen "parturimummuksi" tämän silloisen ammatin mukaan. Parturimummusta puhuu nyt myös Järvisen kaksivuotias Jenny-tytär.
Maria Nurmi (oik.) on viettänyt eniten aikaa vanhimman lapsenlapsensa Minna Järvisen kanssa tämän ollessa pieni. Silloin Järvinen nimesi Nurmen "parturimummuksi" tämän silloisen ammatin mukaan. Parturimummusta puhuu nyt myös Järvisen kaksivuotias Jenny-tytär. Kuva: Jussi Partanen

Omissa liitoissaan pysyneet isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan enemmän kuin eronneet isovanhemmat.

Tämä selviää Helsingin yliopiston ja Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen yhteisestä Sukupolvien ketju -hankkeesta, jossa tutkittiin vuosina 1945–50 syntyneitä suuria ikäluokkia ja heidän aikuisia lapsiaan.

Fakta

Yhä enemmän yhteisiä elinvuosia

 Suomalaislapsella on keskimäärin 2,9 Suomessa asuvaa isovanhempaa. Isovanhempien määrä on lisääntynyt, sillä elinikä on pidentynyt. Isovanhemmilla ja lapsenlapsilla on yhä enemmän yhteisiä elinvuosia.

 Yli puolella vauvoista ja 39 prosentilla alaikäisistä lapsista on kaikki neljä biologista isovanhempaa. Kuudella prosentilla lapsista ei ole yhtään Suomessa asuvaa isovanhempaa.

 Lapsilla voi olla lisäksi "uusisovanhempia", jotka eivät näy tilastoissa.

 Noin neljä viidesosaa isovanhemmista hoitaa lapsenlapsiaan. Keskimäärin isovanhemmat tapaavat lapsenlapsiaan lähes viikoittain.

 

Lähteet: Tilastokeskus ja Väestöliitto

Sukupuoli näyttää vaikuttavan siihen, kuinka paljon isovanhemmat keskimäärin eron jälkeen pitävät yhteyttä lapsenlapsiinsa ja hoitavat heitä.

"Eronneet isoisät hoitavat lapsenlapsiaan vähemmän kuin ne, jotka ovat naimisissa lastenlasten isoäidin kanssa. Yhteydenpitoa ja hoitoa on myös jonkin verran vähemmän, jos isoisä avioituu uudelleen", tutkija Mirkka Danielsbacka kertoo.

Naimisissa olevista isoisistä 80 prosenttia hoitaa lapsenlapsiaan, mutta eronneista vain noin puolet. Isoäideillä erot ovat pieniä.

"Naimisissa olevilla isoisillä yhteydenpito on lähes viikoittaista, kun taas eronneet ovat yhteydessä lapsenlapsiinsa noin kerran kuussa."

Tutkimuksessa lastenlasten hoitamisesta ja yhteydenpidosta kysyttiin isovanhemmilta itseltään. Nykyisten kuusikymppisten ikäluokassa erotaan ja solmitaan uusia liittoja edellisiä sukupolvia enemmän.

Porilaisella Maria Nurmella on kaksi lasta, neljä lastenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi. Nurmi erosi lastensa isästä lasten ollessa murrosikäisiä. Lastenlapsilla on ollut siis aina erillään asuvat mummu ja tuffa, kuten Porissa isoisää nimitetään.

Tilanne oli kaikille uusi, kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyi 22 vuotta sitten.

"Alussa ex-mies ja minä menimme syntymäpäiville eri aikaan, mutta nyt olemme olleet jo vuosia samoissa juhlissa."

Nurmi on yrittänyt auttaa lastenlasten hoidossa näiden ollessa pieniä. Myös tuffa on pitänyt yhteyttä lastenlapsiinsa ja ollut joskus hoitoapuna.

Isoisien vähäisemmät yhteydet voivat johtua siitä, että he jäävät erossa usein heikommalle.

"Joillakin lapsilla saattaa olla neljä eri mummolaa ja ukkilaa, joissa he eivät voi olla paikalla yhtä aikaa. Jos isovanhemmilla on ollut riitaisa ero, entinen puoliso saattaa kilpailla ajasta tai lapset voivat ottaa tilanteeseen kantaa", Danielsbacka sanoo.

Tutkimuksessa tarkastellut eronneet isovanhemmat ovat voineet erota eri elämänvaiheissa, eli myös silloin kun heidän omat lapsensa oli pieniä.

"Jos ero on tapahtunut pian omien lasten syntymän jälkeen, isä on saattanut jäädä lapsilleen kaukaisemmaksi jo silloin. Se, miten läheinen suhde on omiin lapsiin, kertautuu lastenlasten kohdalla", sanoo Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch.

Suomessa isovanhemmilla ei ole säädeltyä oikeutta nähdä lapsenlapsiaan. Yhteydet voivat jäädä, jos esimerkiksi lapsen vanhemmat eivät halua tai ehdi pitää niitä yllä.

Suhteet äidin puoleiseen sukuun ovat tyypillisesti tiiviimmät. Yhteydet isän sukuun menevät helpommin katki.

Rotkirchin mielestä isovanhemmille voisi harkita tapaamisoikeutta lapsenlapsiin.

"Jos lapsen vanhemmat eroavat, lapselle tärkeitä ihmissuhteita käydään läpi ja niitä yritetään tukea. Vastaavalle voi olla tarvetta isovanhempien erojen kohdalla", hän sanoo.

Tutkijoiden mukaan isovanhempien ja lastenlasten suhteiden edistäminen on tärkeää, sillä ne hyödyttävät molempia osapuolia. Lapsilla hyvät sukulaissuhteet tukevat esimerkiksi älyllistä kehitystä ja suojaavat teinivuosien kriiseiltä.

"Isovanhemmilla suhteet lapsenlapsiin vaikuttavat hyvinvointiin, onnellisuuteen ja pitävät terveenä, kunhan hoitovastuuta ei ole liikaa. Mummo- ja vaari-erot eli katkenneet yhteydet lapsenlapsiin taas voivat olla hyvin traagisia", Rotkirch sanoo.

Maria Nurmi iloitsee, että suhteet toimivat molempiin isovanhempiin.

Hänkin tietää eronneen isoisän, joka ei tapaa lainkaan lastenlapsiaan.

Nykyään Nurmi näkee lastenlapsiaan vähemmän. Omaa eroa enemmän tapaamisiin vaikuttaa se, että hänen poikansa ovat eronneet lastensa äideistä.

Vaikka Nurmi on hyvissä väleissä poikiensa ja ex-miniöidensä kanssa, arjen aikataulut vähentävät tapaamisia. Joskus on kova ikävä.

"Kyllä erot aina vähän muuttavat tilannetta, mutta elämän kulku on sellaista", hän sanoo.

"Nykyään kun lastenlapsillakin on omat puhelimet, yhteydenpito on helpompaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat