Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät haluavat eroon koulutusleikkauksista

Oppositiopuolue esittää koululeikkausten tilalle uusia veroja

Kotimaa
 
Ville Niinistö
Ville Niinistö

Vihreät esittelivät tiistaina eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Jyväskylässä oman vaihtoehtonsa hallitusohjelmaksi.

Vihreiden varjo-ohjelmassa koulutuksesta ei leikattaisi lainkaan vaan vastaava säästösumma saataisiin kokoon karsimalla ympäristölle haitallisia tukia ja lisäämällä uusia veroja.

"Hallituksen 600 miljoonan euron koulutusleikkauksille on vaihtoehtoja", sanoi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Vihreiden mallissa sama säästösumma koottaisiin muun muassa uudella jätteenpolttoverolla, maa-ainesverolla ja kaivosverolla. Uudet verot myös vauhdittaisivat kiertotaloutta, kun kierrätykseen kelpaavaa materiaalia ei poltettaisi jätteenä, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Esimerkiksi kaivosvero toisi vihreiden vaihtoehtobudjettilaskelmissa valtiolle tuloja 200 miljoonaa euroa ja jätteenpolttovero noin 50 miljoonaa euroa.

Lisäksi vihreät leikkaisivat kilometrikorvauksia ja työmatkavähennystä. Vihreiden mukaan tämä säästäisi valtiolta noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallituksen esittämät koulutusleikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja synnyttävät lasten luokkayhteiskuntaa, sanoi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Niinistön mielestä hallitus suhtautuu nyt sekä perusopetukseen että yliopisto-opintoihin kuin se olisi mikä tahansa maksullinen hyödyke, johon kaikilla ei tarvitse olla varaa.

"Se on törkeää ylimielisyyttä. Hallitus leikkaa peruskouluista ja lopettaa kokonaan oppimiserojen kaventamiseen tarkoitetut määrärahat. Se leikkaa juuri niiltä lapsilta, joilla on erityisiä ongelmia. Eniten tukea tarvitsevat lapset voivat jo koulussa syrjäytyä ja koulupudokkaiden määrä kasvaa."

Alanko-Kahiluodon mielestä koulutusleikkaukset osoittavat hallituksen valmistelleen oman leikkausohjelmansa hätäillen ja paniikissa.

"Hallitus ei oikeasti tiedä, mitä se tekee. En edes ymmärrä, hyötyykö tästä politiikasta ideologisesti yksikään puolue", Alanko-Kahiluoto sanoi.

"Laadukas peruskoulu, pienet oppimiserot ja osaaminen ovat olleet se, millä Suomi pärjää", hän jatkoi.

Anna-Liina Kauhanen HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat