Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martat opastavat nuoria asumaan – video näyttää, miten vessanpönttö pestään oikein

Marttojen mielestä itsenäistyvä nuori kaipaa vanhemmilta tukea arjen taitojen kertaamiseen

Kotimaa
 
Miten peset vessanpöntön oikeaoppisesti?
Miten peset vessanpöntön oikeaoppisesti?
Miten peset vessanpöntön oikeaoppisesti? Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkkola antaa vinkit.

Kun nuori muuttaa omaan kämppään, vanhemman kannattaa varata aikaa arjen taitojen kertaamiseen yhdessä, sanoo Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Vessanpesu, ruokakaapin täyttäminen, raha-asioiden hoito ja pyykki – moni parikymppinen lähtee omaan elämään lähes kylmiltään.

Fakta

Marttojen vinkkejä edulliseen arkeen

 Käy ruokakaupassa 2–3 kertaa viikossa. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja pidä puutelista mukanasi.

 Pidä ateriarytmi säännöllisenä. Jaa päivän ruokailut 4–5 ateriaan. Käytä hyväksesi opiskelu- tai työpaikan lounasruokailu.

 Tee itsellesi viikko- tai kuukausibudjetti, jossa ennakoit tulevat menot. Vertaa hintoja ja harkitse ennen kuin ostat. Älä jätä laskuja maksamatta ja vältä pikavippejä.

 Käytä siivouskalenteria. Järjestä päivittäin tavarat paikoilleen, tee perussiivous kerran viikossa ja pese silloin tällöin loput tärkeät kohteet, kuten ikkunat ja lattiakaivot.

"Meillä on ihailtu itsenäistä nuorta, joka potkaistaan mahdollisimman pian maailmalle. Usein ollaan vain puhelinyhteyden varassa, eikä käydä edes katsomassa", Heikkilä harmittelee.

Heikkilän mielestä vanhemman on nuoren muuton yhteydessä hyvä varata useampi päivä vapaaksi.

"On tärkeää, että läheinen viettäisi ne muutamat päivät siellä ja yhdessä käytäisiin läpi ne tilat ja kaapit ja kerrattaisiin, miten siivous tapahtuu, pyykki pestään ja ruokaa laitetaan. Kyllä se on edelleen nuorille mieluisaa", Heikkilä vakuuttaa.

Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija, dosentti Päivi Berg ei yleistäisi kaikkien nuorten tarvitsevan kertauskurssia.

"On nuoria, joille se on tarpeen. Toisaalta tämä kuulostaa keskiluokkaiselta curling-vanhemmuudelta, jossa tehdään kaikki nuoren puolesta."

Erikoistutkija Sanna Aaltonen muistuttaa, että iso osa nuorista on osaavia ja toimivia.

"Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen nuorimpana Euroopassa ja hajonta heidän taidoissaan on suurta."

Fakta

Aikuispakkaus tukee arjen hallintaa

 Aikuispakkaus sisältää Penninvenyttäjän keittokirjan, leipäohjemagneetin, tiskiharjan ja siivousliinoja, palovaroittimen, teepusseja, Marttojen soodajauheen kodin puhdistamiseen, Nuorisoasuntoliiton asumisoppaan ja hyödyllistä tietoa kuluttamisesta.

 Jokaisesta pakkauksesta löytyvät myös martan neulomat villasukat. Tuotteet on pakattu laatikkoon, johon voi myöhemmin säilöä tärkeät paperit.

 Pakkauksesta löytyy myös lahjakortti vapaavalintaiselle Marttojen kurssille. Käytännön kurssin uskotaan antavan nuorelle pysyviä taitoja ruoanlaittoon tai taloudenhallintaan.

 Pakkauksen hinta toimituskuluineen on 90 euroa.

Marttaliitto uskoo monien kotoa muuttavien nuorten tarvitsevan tukea ensimmäisessä kodissaan. Tätä varten he ovatkin kehittäneet ensikodin asuttajille Aikuispakkaus-nimeä kantavan selviytymispakkaukseen.

Runsaat puoli vuotta myynnissä ollut pakkaus sisältää osallistumisen Marttojen kurssille sekä tietoa ja tavaraa villasukista tiskiharjaan.

Marttojen Heikkilä kertoo, että tavoitteena on saada aikuispakkauksesta äitiyspakkauksen veroinen kaikille jaettava tuote.

"Meidän resurssimme ovat kuitenkin pienet, joten mukaan pitäisi saada isoja kauppaketjuja sekä Kela toimijoiksi", Heikkilä sanoo.

Kelan etuuspäällikkö Suvi Onninen pitää Aikuispakkausta onnistuneena ideana.

"Martat ovat keksineet hyvään tarkoitukseen oivan idean. Kelan toiminta perustuu kuitenkin lainsäädäntöön, joten edetä pitäisi sitä kautta. Äitiyspakkaus on kokonaan valtion budjetista rahoitettava etuus. Muu toiminta on Kelalle vierasta."

Myytyjen pakkausten määrä on jäänyt vähäiseksi, 60:en. Ostajia karsii paketin hinta, 90 euroa.

Aikuispakkausta ei koe tarvitsevansa myöskään äskettäin ensimmäiseen asuntoonsa muuttanut oululainen Valtteri Moilanen, 20.

Valtteri Moilanen tutustui Aikuispakkauksen sisältöön. Selviytymispakkauksessa on tavaraa villasukista tiskiharjaan.
Valtteri Moilanen tutustui Aikuispakkauksen sisältöön. Selviytymispakkauksessa on tavaraa villasukista tiskiharjaan.

Moilanen laittaa ruokaa itse päivittäin, mutta tunnustaa katsovansa nyt uudella tavalla kaupassa hintoja. "Motivaatio limsan juontiin on laskenut", hän nauraa.

Siivouksessakaan hän ei koe tarvitsevansa suuremmin apua. Vanhempiensa luona asuessaan hänen piti osallistua kotitöihin joka viikko. Tutuksi tulivat tuolloin muun muassa vessan pesu ja imurointi.

Myös Marttojen Heikkilä korostaa, että lapset on otettava kotitöihin mukaan pienestä pitäen.

"Monessa perheessä palkataan siivooja, jotta saadaan laatuaikaa perheen kesken. Kääntöpuoli siinä on, että ei tule lapsille niitä vastuutehtäviä, joiden kautta he oppivat."

Heikkilä lohduttaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä menettää toivoaan. Tärkeintä on vanhemman antama positiivinen palaute.

Keskeisin oppi, minkä Heikkilä haluaisi nuoren omaksuvan, on arjen rytmitys: milloin syödään ja milloin on hyvä saada lepoa.

Antti J. Leinonen
Valtteri Moilanen (oik.) muutti tänä kesänä ensimmäiseen omaan asuntoon. Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola opasti Moilasta vessanpesun saloihin.
Valtteri Moilanen (oik.) muutti tänä kesänä ensimmäiseen omaan asuntoon. Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola opasti Moilasta vessanpesun saloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat