Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotainvalidit viettivät viimeistä isoa juhlaa – jäsenistön keski-ikä on 92 vuotta

Kotimaa
 
Sotainvalidi tietää pitkän iän salaisuuden
Sotainvalidi tietää pitkän iän salaisuuden
Kaunialan sairaalassa asuva Yrjö Granlund, 97, vietti tiistaista aamupäivää isänmaallisissa tunnelmissa, sillä sotainvalidien Veljesliitto juhli 75-vuotista taivaltaan. Ennen saattueauton kyytiin nousemista Granlund ehti kertoa, miltä suomalainen nyky-yhteiskunta lähes satavuotiaan silmin näyttää ja mikä onkaan pitkän iän salaisuus.

Sängylle on viikattu tumma puvuntakki, jonka rintamuksessa komeilee 12 kunniamerkkiä. Kaapista otetaan esiin kravatti ja nahkakengät. Peilin edessä muutama kammanveto hiuksiin ja kravatti ranskalaisella solmulla kaulaan, yhdellä kädellä tehden.

97-vuotias sotainvalidi Yrjö Granlund valmistautui tiistaina aamupäivällä suureen juhlaan huoneessaan Kaunialan sairaalassa Kauniaisissa. Määränpäänä oli Messukeskus, jossa sotainvalidien Veljesliitto juhli 75-vuotista taivaltaan. Päivästä teki historiallisen se, että Veljesliiton mukaan eilinen juhla jää järjestön viimeiseksi isoksi juhlaksi. Jäsenistön keski-ikä on 92 vuotta.

Granlund on yksi Kauniaisten sairaalan 54 sotainvalidiasukkaasta. Oikean kätensä hän menetti 24-vuotiaana jatkosodassa.

Nuoren partiojohtajan piti lähteä vapaaehtoisten kanssa kartoittamaan maanteiden ja siltojen kuntoa sekä selvittämään kranaattien tulosuuntia.

Tuskanhiki valtasi miehen "kiireestä kantapäähän", sillä Granlundin mukaan kuolemanvaarassa oleva ihminen voi saada ylimääräisiä aisteja.

"Sain ilmoituksen, että nyt on minun vuoroni. Kaverit käskivät lopettaa moiset puheet", Granlund muistelee.

Nuori mies ei nukkunut seuraavana yönä silmäystäkään. Partio lähti matkaan aamuneljältä. Syyskuun 24. päivä vuonna 1941 valkeni aurinkoisena Petroskoin luoteispuolella Nimmijärvellä. Männyt hohtivat punakylkisinä ja järvi siinsi auringossa.

Granlund tunsi, että häntä lyötiin kovasti jollakin tapaa. Mies lennähti eteenpäin, ja verta valui saappaiden päälle kaatamalla. Hän näki, kuinka oikea käsi roikkui ihon varassa poikkinaisena.

Sotasairaalassa nuori mies häilyi kahdeksan päivän ajan tajunnan rajamailla. Sairaskertomuksesta selvisi, että käteen oli osunut räjähtävä luoti.

Vammautumisen jälkeen rintama ei enää kutsunut, mutta Granlund pääsi komennuskuntaan toimistotyöhön päällikön apulaiseksi.

Kaunialassa hän on asunut nelisen vuotta.

Kirjoituspöydän päällä on kannettava tietokone ja tulostin. Kirjapinosta löytyy teoksia Antiikin tarinoista Aleksis Kiveen. Vuodet ovat vierineet sukututkimuksen, kielten opiskelun ja mieskuoron parissa.

Yli 60-vuotinen avioliitto Taimi-vaimon kanssa päättyi vaimon kuolemaan kuusi vuotta sitten.

"Olen monesti ihmetellyt mitä nuoret naiset meissä haavoittuneissa ja halkaistuissa miehissä näkivät, kun ottivat meidät aviomiehikseen ja olivat vielä ylpeitäkin meistä", Granlund toteaa.

Avioparin yhteisessä Espoon-kodissa Granlund hoiti sairastelevaa vaimoaan useiden vuosien ajan. Vaimon kuoleman jälkeen yksin asuminen kävi kuitenkin hankalaksi.

"Lääkäri katsoi, että minun paikkani on täällä. Täällä on hyvä olla. Mistään minun ei tarvitse huolehtia", Granlund toteaa.

Yhden aikaan tiistaina Kaunialan sairaalan pihalla on poliiseja ja tummia kiiltäväkylkisiä autoja. Kyse ei ole rikospaikasta, vaan juhlasaattueesta, jossa 12 sotainvalidia Kaunialasta saatetaan Messukeskukseen.

Granlund istuu mustan auton takapenkille. Poliisit käynnistävät moottoripyöränsä.

Autojen tummat takalasit häivyttävät kunniakansalaisten kasvot, ja autoletka lähtee lipumaan viimeisen kerran kohti suurta juhlaa.

Laura Mendelin hs
Sotainvalidi Yrjö Grandlund, 97, osallistui sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlaan tiistaina.
Sotainvalidi Yrjö Grandlund, 97, osallistui sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlaan tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat