Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Facebookin käyttökielto on järjetön

Stephen R. Barley varoittaa uskomasta uuden teknologian vallankumouksiin

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Professori Stephen R. Barleyn mukaan uuden teknologian vaikutukset tulevat esiin vähitellen ja yllättävät lähes aina.
Professori Stephen R. Barleyn mukaan uuden teknologian vaikutukset tulevat esiin vähitellen ja yllättävät lähes aina. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Facebookin ja muun sosiaalisen median kieltäminen työpaikalla on järjetöntä, sanoo amerikkalaisprofessori Stephen R. Barley. Stanfordin yliopistossa työskentelevä mies on tutkinut yli 30 vuotta työn ja teknologian suhdetta. HS uutisoi tällä viikolla, että Iisalmen kaupunki on kieltänyt työntekijöiltään Facebookin käytön työajalla.

"Työn historiasta huomaamme, että työntekijöillä on aina ollut keinoja lorvimiseen. Ennen uusia teknologioita työntekijät vaikkapa pelasivat toistensa kanssa, tietenkin vain silloin kun esimies ei ollut näköpiirissä", Barley sanoo.

Kuka

Stephen R. Barley

 Stephen R. Barley, 66, työskentelee Stanfordin yliopiston tekniikan laitoksella. Hän on myös työn, teknologian ja organisaatioiden keskuksen apulaisjohtaja.

 Barley on julkaissut työstä, organisaatioista ja työn teknologiasta kymmeniä tutkimuksia ja useita kirjoja 1980-luvulta alkaen. Hän on yksi alansa siteeratuimmista tutkijoista.

 Nyt Barleyllä on työn alla kirja Washingtonissa työskentelevistä etujärjestöjen lobbareista.

Lorvimistavan muutos on hänen mukaansa jopa työnantajan etu.

"Aiemmin esimiehen piti olla läsnä valvomassa työntekijöiden ajankäyttöä. Nyt työnantaja voi leikkiä isoveljeä – jos laki sallii sen – seuraamalla lokitietoja yhtiön serveriltä", Barley maalailee.

Hän puhui keskiviikkona työstä ja teknologiasta Work2015-konferenssissa Turun yliopistossa. Kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistuu yli 400 tutkijaa noin 30 maasta.

Barleyn teesi on, että teknologian suurimmat vaikutukset nähdään vähitellen, eivätkä vaikutukset ole lähes koskaan odotetun kaltaisia. Esimerkiksi älypuhelimien pitäisi helpottaa työntekoa, sillä ne mahdollistavat liikkuvuuden ja useita yhteydenpitotapoja.

Niiden suurin vaikutus on kuitenkin ollut odottamaton, ja se liittyy ihmissuhteisiin. Se näkyy siinä, miten työntekijät toimivat toistensa kanssa. Barley toteaakin, että älypuhelimessa kiinni oleva ihminen epäonnistuu olemaan kiinni hetkessä.

"Ei ole soveliasta lukea sanomalehteä kokoustilanteessa, mutta saman uutisen lukeminen älypuhelimelta on sallittua. Älypuhelin luo etäisyyttä samassa tilassa olevaan kollegaan", Barley sanoo.

Hän varoittaa uskomasta uuden teknologian vallankumousta julistaviin "teknoevankelistoihin".

"Joka viikko saamme lukea jostain uudesta mullistavasta teknologiasta, joka muuttaa milloin minkäkin alan luonteen. Yliopistoja ei kuitenkaan mene nurin verkkokurssien takia eivätkä omakustanteet kaada julkaisualaa. Useimmiten uuden teknologian tuomat suorat muutokset koskevat vain pientä osaa yrityksistä."

Uuden teknologian aiheuttama mullistus tapahtuu hitaasti ja ennakoimattomasti. Barley on tutkinut yhdysvaltalaisen autokaupan muutoksia. Autokauppa on siirtynyt verkkoon 1990-luvulta alkaen.

"Yhdysvalloissa autoliike oli aiemmin lähes ainoa paikka, jossa piti varautua tinkimään, ja autokauppiaita ei ole arvostettu käytännössä ollenkaan."

Kun myytävien autojen tiedot siirtyivät verkkoon vapaasti vertailtavaksi, myyntitapahtuma muuttui. Aiemmin automyyjät käyttivät kyseenalaisia myyntitaktiikoita ja myyntitapahtuma päättyi hintaneuvotteluun tinkaamisineen. Nyt hinnasta keskusteleminen on siirtynyt myyntitapahtuman alkuun eikä ostajan tarvitse varautua tinkimään.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat