Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa alkaa suuri psykoositutkimus

Tutkimukseen on tarkoitus saada mukaan ainakin 10 000 potilasta

Kotimaa
 

Suomessa aloitetaan syksyllä suuri psykoosisairauksien periytyvyyttä selvittävä tutkimus, johon on tarkoitus saada mukaan ainakin 10 000 psykoosipotilasta. Tutkimus alkaa Tampereen, Oulun ja Kuopion seudulla, mutta se laajenee myöhemmin koko maahan.

Tavoitteena on selvittää vakaville mielenterveydenhäiriöille altistavia geenimuotoja. Jo nykyisin tiedetään, että perintötekijöillä on merkitystä psykoosisairauksien synnyssä.

"Päämääränä on tunnistaa niitä solureittejä, jotka altistavat psykoosisairauksille", sanoo tutkimusta johtava professori Aarno Palotie Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Suomen tutkimus on osa kansainvälistä suurhanketta. Siinä pyritään saamaan uutta tietoa maista, joiden geeniperimä on mahdollisimman erilainen kuin Euroopassa. Suurin osa nykyisestä tiedosta psykoosisairauksien syistä perustuu tutkimuksiin, jotka on tehty eurooppalaisilla potilailla.

Pääpaino alkavissa näytekeräyksissä on Aasiassa, Afrikassa ja Meksikossa. Näytteitä on tarkoitus kerätä kaikkiaan 100 000.

Myös suomalaisten geeniperimä poikkeaa keskiverrosta eurooppalaisesta geeniperimästä.

Tutkimuksen rahoittaa amerikkalaisen Broad Institute of Mit and Harvard -tutkimuslaitoksen yhteyteen perustettu Stanley Center for Psychiatric research. Se myönsi Suomen osuudelle alkuvaiheen rahoitukseen noin 9,5 miljoonaa euroa.

Tutkimusta johtaa Suomessa Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM yhdessä THL:n ja yliopistollisten keskussairaalojen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat