Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus uhkaa kaatua

Pääministeri Juha Sipilä ei usko, että neuvotteluissa löytyy sopua määräaikaan mennessä

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapasi työmarkkinajohtajia keskiviikkoiltana virka-asunnollaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapasi työmarkkinajohtajia keskiviikkoiltana virka-asunnollaan. Kuva: Rio Gandara HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajaman yhteiskuntasopimuksen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä. Sipilä totesi myöhään keskiviikkona, ettei usko sopimuksen syntyvän. Hän sanoi, että neuvotteluja jatketaan kuitenkin tänään torstaina.

Suurin ongelma on se, ettei palkansaajajärjestö SAK suostu sitoutumaan hallituksen vaatimiin numeroilla mitattaviin päämääriin.

Artikkeliin liittyvät

"Jos nyt pitäisi veikata, niin veikkaukseni olisi, että ei synny. Sen verran kaukana ollaan, mutta kaikki kivet käännetään", Sipilä sanoi.

"Ilmapiirissä oli pessimismiä, sen verran kaukana ollaan, mutta päätettiin vielä kääntää jäljellä olevat kivet ja katsoa jos ratkaisu löytyisi."

Sipilä sanoi hallitukselle olevan erityisen tärkeää, "ettei tästä tule mikään vesittynyt prosessia".

Alustava lista yhteiskuntasopimuksessa neuvoteltavista aiheista pitäisi olla valmiina perjantai-aamuna, jolloin työmarkkinajärjestöjen hallinnot ovat koolla päättämässä mahdollisesta neuvottelutuloksesta.

Työmarkkinoiden osapuolet ja neuvotteluja hallituksen puolesta avustanut entinen valtakunnankunnansovittelija Juhani Salonius tapasivat keskiviikkoiltana Sipilän pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä.

Neuvotteluja on käyty elokuun alusta lähtien, mutta osapuolilla ei ollut antaa Sipilälle minkäänlaista yhteistä ratkaisuaihiota.

Oikeastaan yhteiskuntasopimuksesta ei edes ole käyty täyspainoisia neuvotteluja. Sopua on etsitty niin, että Salonius on kuullut erikseen molempia osapuolia.

Palkansaajat ovat siis kuulleet omia näkemyksiään omissa ryhmissään ja työnantajat omiaan. Lisäksi on ollut erillisasioissa työryhmiä.

Osapuolet tapaavat yhdessä Saloniuksen kanssa ensimmäistä kertaa neuvottelujen merkeissä vasta tänään.

Kaksi nimettömänä pysyvää neuvottelijaa on kuvannut prosessia "kummalliseksi".

Palkansaajat ovat jättäneet yli kymmenen kohdan listan, joista sopimuksessa pitäisi seuraavan vuoden aikana neuvotella.

Listalla ovat muun muassa työmarkkinaratkaisut, tuottavuuden lisääminen, investointien lisääminen, työaikapankit, muutosturva, irtisanomistilanteiden parempi käsittely, osaamisen vahvistaminen, pätkätyöntekijöiden asema sekä omistajien ja yritysjohdon vastuu. SAK haluaa pöytään myös työelämäuudistukset, muun muassa työttömyysturvan ja paikallisen sopimisen.

Työnantajat puhuvat muun muassa arkivapaiden vähentämisestä, sairauspoissaolojen karensseista, työajoista ja lomakorvauksien pienentämisestä.

Tarkoitus on, että ensi syksyyn mennessä keskusjärjestöt neuvottelisivat yhteiskuntasopimuksen, jonka perusteella neuvoteltaisiin alkuvuodesta 2017 voimaan tulevat seuraavat liittokohtaiset sopimukset. Niitä on kolmisensataa.

Sopimuksen syntyminen ainakaan hallituksen kaavailemassa muodossa on ollut jokseenkin mahdotonta siitä lähtien, kun Suomen suurimman palkansaajien keskusjärjestön SAK:n hallitus kokoontui viime viikon maanantaina.

SAK on valmis vain sopimuksen valmisteluun, muttei siihen, että neuvotteluille asetetaan mitään ennalta määrättyä prosenttitavoitetta.

SAK ei myöskään suostu neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä, josta taas työnantajapuoli nimenomaan haluaisi neuvotella. Hallitus on vaatinut, että osapuolet neuvottelevat "täsmällisestä tavoitteesta" ottaen huomioon hallituksen reunaehdot kilpailukyvyn ja muutosturvan parantamisesta.

Hallitus on kaavaillut yhteiskuntasopimuksella viiden prosentin "kilpailukykyhyppyä". Hallitusohjelman tavoitteena on kilpailukyvyn parantaminen yksikkötyökustannuksia alentamalla vähintään viidellä prosentilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat