Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suojatiet ovat entistä turvallisempia – onnettomuudet vähentyneet kaksi kolmasosaa 1990-luvulta alkaen

Helsingissä turmien määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa. Muuallakin turvallisuus parani.

Kotimaa
 
18 163 suojatien Helsingissä ”viime aikoina havaittu parannusta, ilahduttavaa”
18 163 suojatien Helsingissä ”viime aikoina havaittu parannusta, ilahduttavaa”
Helsingissä on yhteensä 18 163 suojatietä. Niistä on tullut yhä turvallisempia jalankulkijoille, kertovat sekä tilastot että katujen kulkijat. Helsinkiläinen Liisa Åhlman, 76, sanoo havainneensa aivan viime aikoina autoilijoiden muuttuneen kohteliaammiksi. Reijo Roimola, 70, puolestaan pitää suojateitä turvattomina. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen.

Suojateistä on tullut entistä turvallisempia jalankulkijoille.

Helsingissä suojatiellä tapahtuneiden henkilövahinkojen määrä on pudonnut alle puoleen kymmenen vuoden takaiseen verrattuna, kertovat Liikenneturvan tilastot.

Kun vuonna 2004 Helsingissä kuoli tai loukkaantui 71 ihmistä suojatiellä tapahtuneissa onnettomuuksissa, viime vuonna määrä oli vain 31.

Myös muualla maassa suojatieonnettomuuksien määrä on vähentynyt, tosin lievemmin.

Juhani Niiranen / HS
Mike Peltola (vas.) sekä Sirpa ja Touko Tiilikainen ylittivät Mannerheimintietä Töölössä. Peltola kertoo olevansa huolissaan lasten puolesta, sillä Mannerheimintietä ajetaan kovaa ja ulompi autoletka ei aina pysähdy kaksikaistaisella tiellä. Toivoisin, että ammattiautoilijat näyttäisivät esimerkkiä.
Mike Peltola (vas.) sekä Sirpa ja Touko Tiilikainen ylittivät Mannerheimintietä Töölössä. Peltola kertoo olevansa huolissaan lasten puolesta, sillä Mannerheimintietä ajetaan kovaa ja ulompi autoletka ei aina pysähdy kaksikaistaisella tiellä. Toivoisin, että ammattiautoilijat näyttäisivät esimerkkiä.

Suomen liikennekulttuuri on herättänyt vilkasta keskustelua sen jälkeen kun polkupyöräilijä jäi auton alle Helsingin Meilahdessa viime viikolla. Pyöräilijä kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Koulujen alettua liikenteessä liikkuvat ekaluokkalaiset ovat lisänneet huolta. Tiistaina pikkupoika loukkaantui Vantaan Tikkurilassa jäätyään auton alle suojatiellä.

Tausta

Viime aikojen suojatieonnettomuuksia

Pikkupoika jäi taksin alle

Kahdeksanvuotias poika loukkaantui vakavasti jäätyään taksin alle suojatiellä Vantaan Tikkurilassa tiistaina. Poliisi kertoo, että alustavien selvitysten mukaan lapsi juoksi yllättäen jalkapallokentän suunnasta punaista valoa päin.

Nainen jäi auton alle

Nainen jäi auton alle suojatiellä 9. elokuuta Taka-Töölössä. Poliisin mukaan henkilöauto ajoi Mannerheimintietä pitkin oikeanpuoleista kaistaa ja osui jalankulkijaan, joka oli ylittämässä suojatietä Crowne Plaza -hotellin kohdalla. Nainen loukkaantui vakavasti.

Autoilija törmäsi tyttöön

Autoilija törmäsi yhdeksänvuotiaaseen tyttöön suojatiellä 4. elokuuta Pasilan aseman kohdalla. Poliisin mukaan kuljettaja ei nähnyt tyttöä, koska toinen auto oli pysäköinyt suojatien eteen. Kuljettaja ohitti suojatien eteen pysähtyneen auton liikennesääntöjen vastaisesti pysähtymättä. Tyttö vietiin sairaalahoitoon, mutta hänellä ei ole vakavia vammoja.

Auto töytäisi pikkupoikaa

Henkilöauto töytäisi 11-vuotiasta poikaa suojatiellä 28. toukokuuta Pukinmäessä. Poika toimitettiin sairaalaan.

Pitkällä aikavälillä autoilijat näyttäisivät kuitenkin ryhtyneen huomioimaan jalankulkijoita paremmin, kertovat tilastot.

"Sekä liikenneympäristö on parantunut että autot ovat parantuneet", Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen selittää myönteistä kehitystä.

Suurin syy onnettomuuksien vähentymiseen ovat hänen mukaansa alhaisemmat nopeusrajoitukset. 2000-luvun vaihteessa koko maassa laskettiin laajasti nopeusrajoituksia 50 kilometristä 40 kilometriin tunnissa taajama-alueilla.

Helsingissä erityisesti kantakaupungissa kiristettiin nopeusrajoituksia. "Se vaikutti laajemmin kuin vain niillä kaduilla, missä rajoituksia muutettiin", toteaa liikenneinsinööri Hanna Strömmer Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Kun ajonopeus pysyy alhaisena, jää autoilijalle aikaa havaita, mitä ympärillä tapahtuu ja myös reagoida tapahtumiin.

Jalankulkijoiden yliajojen määrän vähentymiseen saattaa Strömmerin mukaan vaikuttaa myös paisuva autokanta.

Vuoden 2014 lopussa Helsingissä oli liikennekäytössä 204 000 henkilöautoa. Vuodesta 1994 autokanta on kasvanut 64 prosentilla, tosin aivan viime vuosina kehitys on tasaantunut.

Autojen kasvava määrä lisää ruuhkia. Ruuhka-aikoina ajetaan usein hiljaa, joten pysähtyminenkin on helpompaa.

"Olemme huomanneet, että useimmiten suojatiellä ajaa onnettomuuden sellainen autoilija, joka on ollut jonon ensimmäisenä ja voi kaasuttaa valoista lujaa. Ruuhkassa sitä tapahtuu vähemmän", Strömmer sanoo.

Nopeusrajoitusten alentaminen on yksi tärkeimmistä tavoista vaikuttaa jalankulkijoiden liikenneturvallisuuteen, sanoo liikenteen ilmapiiriä tutkinut suunnittelija Leena Pöysti Liikenneturvasta.

"Hitaasti ajaessa pysähtyminen esimerkiksi suojatien eteen tuntuu vaivattomammalta kuin kovassa vauhdissa."

Myös asenteet ovat muuttuneet, Pöysti arvioi.

Suurin osa viime vuonna tehtyyn tutkimukseen vastanneista arvioi autoilijoiden huomioivan jalankulkijat melko tai erittäin hyvin pääkaupunkiseudulla.

Tähän uskoo myös poliisin liikenneturvallisuuskeskusta johtava komisario Dennis Pasterstein.

"Sellainen tuntuma ainakin on, että autoilijoiden huomio olisi herätetty. Palautetta tulee aiempaa vähemmän. Tästä on puhuttu viime vuosina paljon, ja se näyttää tehonneen."

Ongelmapaikkoja Helsingissä silti vielä riittää, sanoo Strömmer. Esimerkiksi Mannerheimintien liikennevalottomat suojatiet ovat yhä hyvin turvattomia.

Turvattomien suojateiden poistamista kokonaan pitäisi Strömmerin mukaan harkita, kuten Ruotsissa tehdään.

Naapurimaassa suojateitä on vähemmän, mutta korostettuja teiden ylityspaikkoja runsaasti.

"Ruotsissa on aina oltu meitä edellä liikenneturvallisuudessa."

Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että turvattomat suojatiet vähentävät suojatiemerkintöjen merkitystä ja arvoa.

"Niitä ei ehkä kannata vain lätkiä sinne tänne, vaan rakentaa niistä suojaisia ja turvallisia. Muuten ne saattavat kokea autoilijoiden silmissä inflaation", sanoo Pasterstein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat