Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Kilpailukykyloikasta pidetään kiinni

Vasemmistoliiton Pekonen vaatii vuosityöajan lyhennystä ja perustuloa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Siren Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb tapasi kansalaisia kokoomuksen kesäkokouksen aikana Rovaniemellä tiistaina.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb tapasi kansalaisia kokoomuksen kesäkokouksen aikana Rovaniemellä tiistaina. Kuva: Kaisa Siren Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan vireillä olevaan yhteiskuntasopimukseen pitää sisältyä mitattavissa oleva tavoite, viiden prosentin kilpailukykyloikka.

"On tärkeää, että tavoitteesta pidetään kiinni", Stubb sanoi keskiviikkona kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Kemijärvellä.

Artikkeliin liittyvät

Hallitus on Stubbin mukaan myös varautunut siihen, että neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kesken katkeavat.

"Jos sopimus ei toteudu perjantaina, kokoonnumme varmaan heti viikonloppuna pääministerin johdolla ja mietimme jatkoa", Stubb sanoi.

Hän sanoi kuitenkin olevansa toiveikas, että neuvottelut nytkähtävät perjantaina eteenpäin.

"Jos minä en ole toiveikas, kuka sitten?" Stubb kysyi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen korosti, että viiden prosentin kilpailukykyloikka on keskeisin tavoite.

"Tämähän lähtee siitä, että yksikkötyökustannuksissa olemme jääneet 10–15 prosenttia muista jälkeen, ja tätä eroa pitää nyt kuroa kiinni. Siksi viisi prosenttia on hyvin olennainen luku."

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen korosti numerotavoitteita puolueen kesäkokouksessa Jyväskylässä.

"Ollakseen uskottava yhteiskuntasopimuksessa pitää olla sellaiset elementit, että ne voidaan aidosti lähivuosina muuttaa miljooniksi ja miljardeiksi ja vaikutuksiksi viennin kasvuun ja talouden kehitykseen", hän sanoi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen otti Helsingissä puolueen kesäkokouksen yhteydessä kantaa yhteiskuntasopimukseen. Hän arvioi, että sopimus kohdistuu vain palkansaajiin.

"Työajan pidentäminen ei ole ratkaisu Suomen kilpailukyvyn parantamiseen. Työajat ovat lyhyempiä ja palkat parempia keskeisissä kilpailijamaissamme kuten esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa", Pekonen sanoi.

Pekonen toivoo, että hallitus keskittyisi sen sijaan työllisyyden parantamiseen.

"On otettava ennakkoluulottomasti käyttöön keinot työllisyyden parantamiseksi. Vuosityöajan lyhentäminen, työaikapankki sekä perustulo ovat nykyaikaisen työelämän tukipilareita", Pekonen sanoi.

 

Tietoja koonneet: Reetta Heiskanen, Anna-Liina Kauhanen, Eeva Palojärvi.

HS
Kemijärvi/Jyväskylä/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat