Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoinen öljyntorjunta uudistetaan – "Pahimmassa tapauksessa voidaan aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä"

Spek suunnittelee uutta toimintatapaa vapaaehtoisen öljyntorjunnan tehostamiseksi

Kotimaa
 
Joonas Fritze WWF
Reita Waara oli vapaaehtoisena siivoamassa viime vuonna Raahessa sattuneen öljyvuodon jälkiä.
Reita Waara oli vapaaehtoisena siivoamassa viime vuonna Raahessa sattuneen öljyvuodon jälkiä. Kuva: Joonas Fritze WWF

Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek valmistelee ohjeita, joiden tavoitteena on tehostaa vapaaehtoisten käyttöä öljyvahinkojen torjunnassa. Vapaaehtoisten osallistuminen öljyntorjuntaan -nimisen hankkeen tarkoituksena on luoda uusi toimintamalli viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöhön.

Yhteistyötä halutaan tehostaa, koska siinä on Suomessa ja ulkomailla havaittu puutteita.

Fakta

Noin 2 000 öljyvahinkoa vuodessa

 Suomessa sattuu vuosittain noin 2 000 öljyvahinkoa. Suurin osa on pieniä.

 Vapaaehtoisten osallistumista koskevan hankkeen on rahoittanut Reijo Rautauoman säätiö. Sen toteuttaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek.

 Spek järjestää kiinnostuneille vapaaehtoisille koulutuspäivän 10. lokakuuta Helsingissä. Paikka on vielä avoin.

 Lisätietoja ja ilmoittautumiset osoitteessa www.spek.fi/oljyntorjunta

"Pahimmassa tapauksessa voidaan aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, esimerkiksi levittää öljyä", sanoo projektipäällikkö Reita Waara Spekiltä.

Waara oli itse vapaaehtoisena öljyntorjujana Espanjan Galiciassa vuonna 2002 tapahtuneessa öljytankkeri Prestigen onnettomuudessa.

"Näin mitä öljy voi pahimmillaan aiheuttaa. Puhdistustoimet eivät olleet mitenkään organisoituja. Vapaaehtoisia tarvitaan, koska minkään maan viranomaisten resurssit eivät riitä siivoamaan öljyä. Se on valitettavasti melko todennäköistä, että esimerkiksi Suomenlahdella rysähtää vielä oikein kunnolla."

Hankkeella pyritään siihen, että viranomaiset saisivat öljykatastrofin sattuessa mahdollisimman helposti apua. Vapaaehtoisjoukon pitää olla niin hyvin organisoitu, ettei sen käyttö lisää viranomaisten työtaakkaa.

"Esimerkiksi vapaaehtoispuolella olisi yksi öljyntorjuntajohtaja, jonka kautta kaikki järjestyisi. Kun viranomaiset hälyttävät yhden henkilön, niin koko vapaaehtoisorganisaatio lähtisi liikkeelle."

Hankkeessa on mukana useita vapaaehtoisorganisaatioita, kuten Suomen Punainen Risti, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, WWF Suomi, Suomen meripelastusseura, Suomen lentopelastusseura ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys. Erityisesti Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle (Vapepa) suunnitellaan isoa roolia vapaaehtoisten öljyntorjuntatoimien koordinoinnissa.

Waaran mukaan vapaaehtoisista vain noin 60 prosenttia tekee varsinaista rantaöljyntorjuntaa. Loput 40 prosenttia tarvitaan tuki- ja huoltotoimiin: vapaaehtoiset pitää muonittaa, majoittaa, kuljettaa ja rekisteröidä. Eri järjestöillä on tässä suhteessa erilaisia vahvuuksia.

"Rantojen siivoaminen on fyysisesti raskasta eli se ei välttämättä sovellu eläkeläiselle, joka voi taas toimia mainiosti esimerkiksi muonitustehtävissä. Tehtäviä varmasti riittää jokaisille."

Spek haluaa tehostaa myös järjestäytymättömien vapaaehtoisten käyttöä. Esimerkiksi viime vuonna Raahessa sattuneessa vakavassa öljyvuodossa paikalle saapui runsaasti vapaaehtoisia, jotka eivät kuuluneet WWF Suomen organisoimiin öljyntorjuntajoukkoihin.

"Jos iso onnettomuus sattuu, niin todennäköisesti paikalle tulee paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa. Mietimme sitä, miten saamme nämä järjestäytymättömät spontaanit vapaaehtoiset toimintaan mukaan ja millaisia tehtäviä heille voidaan antaa."

Kirjalliset ohjeet viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöstä valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Ohjeissa kerrotaan, mitä vapaaehtoiset voivat tehdä ja mitkä tehtävät kuuluvat viranomaisille. Erikseen tehdään myös vapaaehtoisten johtamisohje ja hallinto-ohje.

Hallinto-ohjeessa pohditaan muun muassa sitä, mitä tarkoittaa, että öljyvahinkojen torjuntalain mukaan vapaaehtoisille pitää maksaa palkkio tehdystä työstä.

Spek valmistelee myös koulutussuunnitelmaa, miten öljyntorjunnasta kiinnostunutta vapaaehtoista koulutettaisiin erilaisiin tehtäviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat