Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaatuminen olisi iso tappio

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja hallitus ovat korostaneet jo kolmisen kuukautta, kuinka ehdottoman tärkeää on, että Suomeen saataisiin yhteiskuntasopimus, joka toisi töitä nopeammin kuin muut keinot.

Halu uusien keinojen etsintään on suuri, sillä Suomessa ei ole aikoihin juuri hyviä uutisia kuultu. Vuosi toisensa jälkeen on odotettu, että huominen on parempi, mutta toisin on käynyt.

Onneksi kaikkialla edelleen tapaa suomalaisia, jotka eivät ole tätä huomanneet tai eivät siitä välitä. He tekevät ja uskovat. Usein he ovat nuoria.

Suomessa on osaamista, yksi maailman toimivimmista yhteiskunnista ja hieno menneisyys, mutta se ei ikävä kyllä riitä. Talouselämä ei piristy, elleivät kuluttajat, sijoittajat ja investoinneista päättävät usko huomiseen. Jos usko menee, vientiyritykset voivat siirtää toimintansa ulkomaille, myös pk-yritykset.

Suomessa työmarkkinajärjestöt ovat tehneet muutamassa vuodessa päätöksiä, jotka ovat olleet edellisen hallituskauden ehkä merkittävimmät. Palkat ovat nousseet vähemmän kuin Saksassa ja Ruotsissa. Eläkeratkaisukin on tehty. Yrityksien veroja on laskettu. Aina on sanottu, että nämä tuovat nousua ja töitä. Mutta ei.

Ennen maa piristettiin devalvoimalla. Silloin yritykset voittivat ja palkansaajat kärsivät paitsi jos työpaikka säilyi. Samaa yritetään yhteiskuntasopimuksen nimellä liikkuvalla sisäisellä devalvaatiolla.

Tätä palkansaajaliittojen on vaikea sietää, koska palkansaajat ovat enemmän antavana osapuolena kuin yritykset. Näin oli myös valuuttadevalvaatiossa. Sehän on koko homman idea. Sisäistä devalvaatiota on helpompi vastustaa, koska siinä vaaditaan lähes kolmensadan liittosopimuksen muuttamista. Devalvaatiosta päätti Suomen Pankin johtokunta.

Sipilä oli rohkea, kun hän lähti ajamaan yhteiskuntasopimusta epätavallisin keinoin tuntematta kovin hyvin työmarkkinalogiikkaa. Palkansaajajärjestöissä on myös ymmärretty Sipilän pyrkimystä ja moni uskoo hänen etsivän vilpittömästi Suomen parasta, mutta vastustus on myös kovaa. Niin kovaa, ettei sopimusta ehkä synny. Sipilän leikkauslistoja on pidetty uhkailuna ja tavoitteita saneluna. Viesti on, että hallitus on astunut työmarkkinoiden maaperälle, ja siellä pitää tepastella työmarkkinoiden säännöin.

Hallitukselle yhteiskuntasopimuksen kaatuminen olisi valtava tappio, mutta niin se voi olla Suomellekin lyhyellä tähtäyksellä ottamatta kantaa siihen, miten sopimus olisi lopulta toiminut.

Sopimukseen on laitettu niin paljon poliittista arvovaltaa ja uuden nousun odotusta, että sen kaatuminen voi aiheuttaa valtavan pettymyksen yrityksissä.

Jos yhteiskuntasopimus kaatuu, toivottavasti se tapahtuu toivoa luoden.

Vuoden kuluttua aletaan hieroa uusia työehtosopimuksia. Kuka ties sopimusten lopputulos olisi samalla tavalla kilpailukykyä parantava kuin tulos olisi ollut yhteiskuntasopimuksen kera?

Teemu Luukka HS
teemu.luukka@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat