Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuset ruostuivat, kanalinnut katosivat ja poromiesten kalenteri meni uusiksi –Lapin kylmä heinäkuu oli "masentava"

Kotimaa
 
Esa Juntunen HS
Poroisännät Juuso Autto (vas.) ja Kauno Rytkönen piipahtivat kittiläläisen teurastamon poroaitauksessa. "Heinäkuu oli kyllä harvinaisen kylmä", Rytkönen sanoo. Verenimijähyönteisten joukkotulva eli räkkä on myös jäänyt aiempia vuosia pienemmäksi.
Poroisännät Juuso Autto (vas.) ja Kauno Rytkönen piipahtivat kittiläläisen teurastamon poroaitauksessa. "Heinäkuu oli kyllä harvinaisen kylmä", Rytkönen sanoo. Verenimijähyönteisten joukkotulva eli räkkä on myös jäänyt aiempia vuosia pienemmäksi. Kuva: Esa Juntunen HS

Lapissa kaikki kukkii nopeasti, runoili Eino Leino, ja se jos mikä pitää paikkaansa tänä kesänä.

Kylmä sää on koetellut lappilaisia lähes koko suven, ja tämän viikon lämpöaalto on vain pikaliennytys ennen pitkää syksyä.

Hymy hyytyy muun muassa kokeneelta luontoharrastajalta.

"Sitä kun on lintu- ja luontoihminen, niin kyllä tämä on masentavaa", parahtaa Juha Takalo Kittilän Luonnosta.

HS kiersi Lapissa kysymässä ihmisiltä, mihin kaikkeen kolea sää vaikuttaa.

Poronhoito

Poroisännät Juuso Autto ja Kauno Rytkönen katsovat kittiläläisen teurastamon poroaitausta. Se kasvaa nyt horsmaa, mutta syksymmällä siellä kopsuttelevat sadat sorkat.

Poromiesten vuosi starttaa henkisesti kesäkuun alussa, kun porot vasovat. Ja silloin vain satoi. "Tarvittaisiin lämpöä, että vasikat kasvavat ja lihovat hyvin", Autto pohtii.

Kaksikko arvioi, että lähes kaikki tapahtuu nyt viikon viiveellä. Esimerkiksi vasojen merkintä alkoi perusaikataulustaan jäljessä.

Yksi kylmä kesä ei porotaloutta vielä horjauta. Se hyvä puoli säässä on, että syksyllä tulee paljon sieniä. Ne ovat poroille tärkeää ravintoa.

Luonto

Rovaniemen pohjoisosien kuusikoissa seistessä näyttää siltä, kuin olisi jo syksy. Neulaset ovat keltaisia, sillä asialla on kuusensuopursuruoste. Se on sienitauti, joka kiittää viileää ja kosteaa kesää.

"Ruostetta ilmenee muutaman vuoden välein, mutta e

Esa Juntunen HS
Tältä näyttää kuusensuopursuruoste.
Tältä näyttää kuusensuopursuruoste.

n muista, että sitä olisi ollut tämmöisessä laajuudessa vähään aikaan", sanoo erikoistutkija Pasi Rautio Luonnonvarakeskuksesta.

"Se on harmiton ja esteettinen haitta, jos sitä esiintyy yhtenä kesänä. Toisaalta se voi näkyä kuusen kasvussa, jos se jatkuu useampana vuotena."

Rautio muistuttaa ruostetta vaarallisemmista taudeista: tervasrososta ja versosurmasta. Tauti on riivannut viime vuosina Kittilän mäntymetsiä.

Surmaa ja tuhoa. . .  kai metsistä löytyy jotain iloa?

"On ollut märkää muttei älyttömän kylmää. Se ei ole ongelma puuston kasvulle. Mustikkaa on ihan hyvin, ja hillaa löytyy monin paikoin."

Lämpötilat

Eihän täällä tämmöistä pitänyt olla, myhäilee englantilainen Neil Edwards Kemijoen rantakallioilla. Ollaan Rovaniemen keskustassa, ja kaupungissa on nyt lämpimämpää kuin Helsingissä.

Esa Juntunen HS
Neil Edwards otti aurinkoa Rovaniemellä Jätkänkynttilä-sillan vieressä. Hän tuli kaupunkiin nähdäkseen muun muassa Napapiirin.
Neil Edwards otti aurinkoa Rovaniemellä Jätkänkynttilä-sillan vieressä. Hän tuli kaupunkiin nähdäkseen muun muassa Napapiirin.

"Tämä oli kiva yllätys, sillä Englannissakin kesä oli pettymys. Odotin, että täällä on kylmempää", Edwards kertoo.

Nyt alkanutta lämpöaaltoa on odotettu, sillä tilastollisesti Lapin heinäkuu oli ankea.

"Jos verrataan vuoden 2015 heinäkuuta pitkän ajan keskiarvoon, nyt oli kolmisen astetta tavanomaista viileämpää", kertoo HS:n meteorologi Ilona Láng.

Viime vuoden kuumaan heinäkuuhun verrattuna lämpötila lässähti Lapissa jopa kuutisen astetta.

Mitä tulee uimiseen, pintavesien lämpötila pyörii viidentoista asteen molemmin puolin. Etelässä vedet hipovat pariakymmentä astetta.

Kunnon uintikesää ei enää saada Lappiin, sillä kylmät yöt viilentävät vesistöjä, sanoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Eläimet

Kun "lintutosentiksi" itseään tituleeraava Juha Takalo menee metsään Kittilässä, häntä askarruttaa yksi kysymys: missä ihmeessä ovat kanalinnut?

"Kanalintukanta on täysin kadoksissa. Kun kulkee jänkhällä hillassa ja mustikassa, ei näy poikueita", lintubongari kertoo.

Asiantuntijoiden mukaan alkukesän koleus sai aikaan ketjureaktion: hyönteisiä oli tavallista vähemmän, eli poikasilla ei ollut ruokaa.

"Järven rannalla olen pitänyt listaa sudenkorennoista. Ennen oli kymmeniä, nyt parhaimmillaan kolme", Takalo sanoo.

Ilmastonmuutoksen pelätään levittävän uusia lajeja pohjoiseen. Tänä kesänä pelko on ollut pieni. Poroisännät Autto ja Rytkönen ovat kuulleet uutta tietoa.

"Äkäslompolossa oli nähty punkki."

"Älä!"

Esa Juntunen HS
Kittilä/Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat