Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkeologi toimii vainajavahtina

Tampereella arkeologi varmistaa, ettei pyörätien alle jää vaikkapa mestattujen hautoja

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Kenttäarkeologi Ulla Moilanen seuraa pyörätien rakentamista hautausmaan läheisyydessä Tampereella.
Kenttäarkeologi Ulla Moilanen seuraa pyörätien rakentamista hautausmaan läheisyydessä Tampereella. Kuva: Reijo Hietanen

Kaivinkone näköjään voi olla hellä. Sen kauha kaapaisee vain muutaman sentin kerrallaan soramaata ja senkin hyvin hitaasti. Sitten se pitää tauon.

Vieressä seisoo Pirkanmaan maakuntamuseon kenttäarkeologi Ulla Moilanen, joka vahtii tarkkaan, mitä jokaisella kaapaisulla alta paljastuu. Vain muutaman metrin päässä on hautakivi vuodelta 1855.

Tampereella Pyynikin kirkkopuistossa alkoi keskiviikkona erilainen työmaa, kun Pirkanmaan maakuntamuseo alkoi vahtia, ettei tulevan pyöräreitin varrelle osu vainajia.

Kaivuutyö keskeytyy nopeasti, kun kauhan alta tulee esiin jotain pitkää, ohutta ja vaaleaa. Reisiluu? Ei, puun juuri. Sitten paljastuu selvästi erottuva tumma läikkä, jota Moilanen hetken rapsuttelee. Väärä hälytys sekin.

Pyynikin hautausmaalle ei ole haudattu ketään sitten 1880-luvun, jolloin valmistui Kalevankankaan hautausmaa. Nyt museo haluaa varmistaa, että vanhan hautausmaan rajat menevät siellä, missä niiden uskotaankin menevän.

"Tämä on ihan normaali menettely, kun tehdään työtä muinaisjäänteen vieressä. Tässä etsitään jälkiä haudoista ja kaikista muista ihmisen tekemistä, yli sata vuotta vanhoista merkeistä", Moilanen sanoo.

Moilanen ei usko, että tulevan pyörätien alta löytyisi luita tai puuarkkujen jäänteitä, mutta mahdollista se on. Vainaja 1700-luvun lopulta olisi yhä tässä maastossa selvästi erottuva kokonaisuus luineen.

"Koskaan ei voi tietää. Siksi täällä ollaan."

Hautausmaalle on haudattu tuhansia ihmisiä 1700-luvun lopulta lähtien ja osa heistä sai haudalleen pelkän puuristin, jotka eivät ole säilyneet.

On myös mahdollista, että hautausmaan ulkopuolelle olisi aikanaan 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa haudattu niitä, joilla ei ollut oikeutta tulla haudatuksi siunattuun maahan. Näitä olivat esimerkiksi mestatut, rikolliset, vangit. Sitten on vielä mahdollisuus, että koleraepidemian uhreja olisi saatettu haudata tänne 1850-luvulla.

"Silloin haudattiin useita kymmeniä ihmisiä. Voi olla, että tämän tapauksen vuoksi täällä olisi joukkohauta."

Ja koska ollaan Tampereella, vajaan sadan vuoden takaiset tapahtumat ovat usein läsnä.

"On myös huhuttu, että täällä olisi kansalaissodan aikainen punaisten joukkohauta, mutta mitään todisteita siitä ei ole."

Museo päivystää hautausmaan vieressä seuraavat kaksi viikkoa. Urakoitsijan näkemys aiheesta käy nopeasti ilmi: Parempi ettei löydykään mitään, jotta työmaa saadaan nopeasti valmiiksi.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat