Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ison sovun etsintä voi vaihtua isoksi rähinäksi

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kansansuosio ja keskustan nousu suurimmaksi puolueeksi perustuvat siihen, että edellisen vaalikauden hallitukset möhlivät mahdollisuutensa. Sipilä on näyttäytynyt erilaisena poliitikkona, joka yritysjohtajan määrätietoisuudella saa päätöksiä aikaiseksi, vaikka vieressä kuka vinkuisi.

Yritysjohtajaoppaissa sanotaan, että uuden pomon pitää saada jotain näkyvää aikaiseksi sadassa päivässä. Sipilä on ollut vallassa kolme kuukautta, ja hänen aikansa on kulunut paljolti EU:n, Kreikan ja pakolaisten parissa. Päätöksiä ei ole näkynyt.

Toukokuussa hallitus teki ohjelmansa, jonka suurin oma hanke oli yhteiskuntasopimus. Se on nimenomaan Sipilän hanke. Sopimuksen välttämättömyydestä ovat ministerit muistuttaneet harva se päivä. Siihen on asetettu paljon odotuksia ja arvovaltaa. Odotuksia on ladattu niin paljon, että sopimuksen kaatuminen voi aiheuttaa lyhyellä aikavälillä vaarallisen paljon pettymystä ja apeutta yrityksissä.

Jos Sipilä olisi saanut sopimuksen aikaiseksi ja se olisi vielä toiminut, hän olisi hetkessä noussut valtiomiesluokkaan. Keskustalaiset pääministerit Esko Aho ja Matti Vanhanen yrittivät tehdä suomalaista työelämää joustavammaksi, mutta epäonnistuivat. Sipilä yritti pyytää apua työmarkkinoilta omalla tavallaan, mutta SAK:n liitot murskasivat toiveet.

Yhteiskuntasopimuksen kaatumisella voi olla riitaiset seuraukset. Sipilän toinen suuri haave on uudistaa työmarkkinoita. Hallitus aikoo mullistaa paikallista sopimista ja heikentää työttömyysturvaa. Hallitus kuulee työmarkkinaosapuolia, mutta eri asia on, kuunteleeko se. Ay-väki aistii nopeasti, jos ei kuule.

SAK:n liitot pelasivat kovaa, kun ne eivät suostuneet mihinkään hallituksen vaatimuksiin. Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen saattaa olla historiallinen käänne kolmikantaisella sopimisella rakennetussa suomalaisessa yhteiskunnassa. Se voi olla hetki, jolloin sodan jälkeen syntynyt kolmikanta menetti valtansa.

Jos näin käy, se ei tule tapahtumaan rauhaisasti. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja nähdäkseen, että Sipilällä on edessään vaikeuksia. Suuren sovun etsintä voi vaihtua suureksi rähinäksi, josta kärsii koko yhteiskunta. On usein nähty, etteivät liitot välttämättä mieti kansakunnan parasta, kun ne puolustavat saavutettuja etujaan.

Teemu Luukka HS teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja
talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat