Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomen tilanne on hyvin vakava" – Anders Borg pitää yhteiskuntasopimuksen kaatumista huolestuttavana

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin mielestä Suomen talous on käännekohdassa, eikä uudistuksia voi enää lykätä. Hän pitää yhteiskuntasopimuksen kaatumista hyvin huolestuttavana.
Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin mielestä Suomen talous on käännekohdassa, eikä uudistuksia voi enää lykätä. Hän pitää yhteiskuntasopimuksen kaatumista hyvin huolestuttavana. Kuva: Laura Mendelin HS

Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin mielestä yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on vakava takaisku Suomen taloudelle.

"Jossain vaiheessa tulee eteen käännekohta, jossa on yksinkertaisesti pakko tehdä päätöksiä. Se käännekohta on Suomessa nyt. Yritysten kustannuskilpailukykyä parantavan yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on hyvin huolestuttavaa", sanoo nykyisin finanssiyhtiö Citigroupin neuvonantajana toimiva Borg.

Kuka?

Anders Borg

 Syntynyt Tukholmassa 11. tammikuuta 1968.

 Opiskellut kansantaloustiedettä, valtio-oppia ja filosofiaa Uppsalan ja Tukholman yliopistoissa.

 Ruotsin valtiovarainministeri vuosina 2006–2014. Edusti maltillista kokoomusta, mutta on sittemmin siirtynyt pois politiikasta.

 Työskentelee nykyisin finanssiyhtiö Citigroupin neuvonantajana ja sijoitusyhtiö Kinnevikin hallituksen varapuheenjohtajana.

 Maailman talousfoorumin rahoitusjärjestelmän tulevaisuutta selvittävän toimikunnan puheenjohtaja.

Torstaina hän saapui Helsinkiin tapaamaan Citigroupin asiakkaita.

Borgin mielestä hallituksen on nopeasti alettava miettiä vaihtoehtoisia keinoja, joilla yritysten kustannuskilpailukykyä parannetaan.

"Suomen tilanne on hyvin vakava. Neuvottelut eivät enää voi jatkua, vaan pitäisi ryhtyä toimiin. Jos ammattiyhdistysliike ei ole valmis kantamaan vastuutaan nykyisessä tilanteessa, se on mielestäni hämmästyttävää", Borg sanoo.

Borg perehtyi Suomen talouteen kirjoittaessaan keväällä 2014 Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen kanssa valtioneuvoston kanslialle selvityksen, jonka nimi on Strategia Suomelle. Vartiainen on nykyään kokoomuksen kansanedustaja.

"Suomen talouden tila on heikentynyt siitä, kun esittelimme raporttimme. Talouskasvu on selvästi hitaampaa kuin silloin ennustettiin. Lisäksi markkinoilla on uutta epävakautta Venäjän ja Kiinan hidastuvan talouskasvun takia. Ne lisäävät epävarmuutta Suomen talouskehityksestä."

Monilla Suomen suurimmista teollisuusyrityksillä on runsaasti liiketoimintaa Kiinassa. Myös Venäjä on lukuisille suomalaisille yrityksille tärkeä markkina-alue.

Huhti–kesäkuussa Suomi oli Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan ainoa eurovaltio ja EU:n jäsenvaltio, jossa bruttokansantuote supistui.

Borg korostaa, että talouden rakenneuudistukset eivät olleet helppoja Ruotsissakaan, mutta ne saatiin tehtyä puhaltamalla yhteen hiileen. Palkkaratkaisujen keskipisteeseen asetettiin kustannuskilpailukyvystä huolehtiminen.

Uudistukset aloitettiin Ruotsissa jo 1990-luvun puolivälissä Göran Perssonin pääministerikaudella. Niitä jatkettiin Fredrik Reinfeldtin kaudella vuosina 2006–2014, jolloin Borg toimi valtiovarainministerinä.

"Uudistukset merkitsivät hallituksille kannatuksen vähenemistä. Vaikeuksien kohtaaminen ei ole koskaan helppoa, ja aika harva osoittaa suosiotaan ongelmien ratkaisemiselle alkuvaiheessa."

"Käsittääkseni työnantajat ja työntekijät ovat käsittäneet Suomessa ongelmien vakavuuden. Ymmärrän hyvin, kuinka vaikeita tarvittavat ratkaisut ovat ammattiyhdistysliikkeelle. Siitä huolimatta pitäisi olla valmius ryhtyä toimiin, koska välttämättömiä uudistuksia on Suomessa lykätty niin monta vuotta."

Hänen mukaansa yhteiskuntasopimukseen sisältynyt yksikkötyökustannusten supistaminen viidellä prosentilla olisi ollut hyvä alku. Se ei kuitenkaan olisi riittänyt, sillä kustannuskilpailukyvyn lisäksi työn tuottavuuden parantaminen on elintärkeää.

"Suomi on menettänyt kustannuskilpailukykyään Saksaan ja muihin kilpailijamaihin verrattuna. Ruotsin suhteellinen kustannuskilpailukyky Suomeen verrattuna on lisäksi parantunut kruunun heikkenemisen takia. Sekin puhuu sen puolesta, että Suomen on koottava itsensä pärjätäkseen."

Vaikeuksista huolimatta Suomella on Borgin mukaan kaikki edellytykset menestyä, jos talouden rakenneuudistukset saadaan pian toteutettua. Mitä pidempään niitä lykätään, sen ankarampia ne ovat myöhemmin.

"Suomen taloudessa on paljon samoja hyviä puolia kuin Ruotsissa: on paljon osaavaa työvoimaa, molemmat maat suhtautuvat myönteisesti tekniikan kehittymiseen, ja julkinen hallinto toimii hyvin. Kenties ruotsalaiset yritykset ovat hieman asiakaslähtöisempiä. Esimerkkinä tästä voi pitää H&M:ää ja Ikeaa. En näe mitään estettä sille, etteikö Suomessa voisi kehittyä menestyviä kuluttajatuotteita valmistavia yrityksiä."

Suuret muutokset markkinoilla edellyttävät suuria muutoksia talouden rakenteissa.

"Nokia on tavallaan Suomelle esimerkki siitä, millaisia suuria muutoksia pitää tehdä markkinoiden muuttuessa. Ei pidä kuitenkaan uskoa, että Nokia loisi Suomeen valtavasti uusia työpaikkoja. Se kilpailee kansainvälisillä markkinoilla, ja kilpailu on todella ankaraa."

Borgin kanssa Suomeen saapunut Citigroupin Pohjoismaiden liiketoiminnan johtaja Eirik Winter kertoo, että sijoittajat ovat kiinnostuneita Suomesta – kunhan kustannuskilpailukyky saadaan kuntoon. "Meidän tapaamamme yritysjohtajat Suomessa katsovat, että lasi on pikemminkin puoliksi täynnä kuin puoliksi tyhjä."

Mitä yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta seuraa?
Mitä yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta seuraa?
Yhteiskuntasopimus kaatui torstaina. Videolla Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Luukka selittää, mitä se tarkoittaa, ja millaisia vaikutuksia kaatumisesta on odotettavissa. Toimittaja: Jukka Hiiro, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat