Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonloppua vietetään helteessä

Lämpötilat voivat pudota öisin muutamaan asteeseen

Kotimaa
 
Laura Oja
Timo Koskiniemi pystyttää rantatennisverkkoa Hietarannan uimarannalla. Aiemmin kesällä Hietsussa ei ole näkynyt juuri auringonottajia, mutta nyt tilanne on toinen.
Timo Koskiniemi pystyttää rantatennisverkkoa Hietarannan uimarannalla. Aiemmin kesällä Hietsussa ei ole näkynyt juuri auringonottajia, mutta nyt tilanne on toinen. Kuva: Laura Oja

Hellelukemiin kohoava elohopeapatsas, ja kirkkaalta taivaalta porottava aurinko. Siinä on HS:n meteorologi Matti Eerikäisen lyhyt ja ytimekäs sääennuste koko Suomeen viikonlopun ajaksi.

"Lämpötilat ovat koko maassa 22 asteesta hellelukemiin. 25 asteeseen päästään ainakin Lounais-Lapissa, Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaan sisäosissa. Sadetta ei tarvitse pelätä missään", Eerikäinen kertoo.

Hietaniemen uimarannalla Helsingissä ei kesällä ole juurikaan näkynyt auringonottajia, mutta nyt helleaallon aikaan tilanne on toinen.

Timo Koskiniemi viritteli torstaina Hietarannalla rantatennisverkkoa, kuten monena muunakin päivänä viimeisen kuukauden aikana. Kolea kesä ei ole juuri vaikuttanut Koskiniemen rantaelämään eikä helleaalto tuo muuta muutosta kuin sen, että Hietarannalle on ilmaantunut auringonpalvojia.

"Rantatennistä voi pelata, kunhan ei sada", Koskiniemi sanoo. Hänen kesälomansa päättyi keskiviikkona.

"Työt ovat pääosin iltatöitä. Päivisin ehtii nautiskella näistä säistä."

Päivien kuumuuden vastapainona elokuun yöt tuntuvat varsin kirpsakoilta. Meteorologi Eerikäisen mukaan yölämpötilat ovat viime päivinä vaihdelleet muutamasta asteesta kymmeneen asteen tuntumaan maaston korkeudesta riippuen. Yöt ovat myös olleet sumuisia, mikä jarruttaa päivien lämpötiloja.

"Kylmät yöt johtuvat kuivasta ilmamassasta. Kuivassa ilmassa maanpinnan säteilyjäähtyminen on tehokkaampaa kuin kosteassa, enemmän vesihöyryä sisältävässä ilmassa. Kun maanpinta alkaa yöllä jäähtyä ja säteillä ulos lämpöään, vesihöyry heijastaa sitä takaisin. Silloin maa ei jäähdy niin paljon. Nyt kun vesihöyryä ei ole ilmassa, niin maanpinta pääsee jäähtymään tehokkaasti", Eerikäinen kertoo.

Viilentymiseen vaikuttaa myös päivien lyhentyminen.

"Maanpinnan jäähtyminen alkaa kun aurinko laskee. Mitä kauemmin aurinko on horisontin alapuolella, sitä kauemmin jatkuu myös jäähtyminen", Eerikäinen toteaa.

Meteorologin mukaan elokuiset helteet eivät ole Suomessa poikkeuksellisia.

"Ajankohdalle tavanomaisiin lukemiin verrattuna lämpötilat etelässä ovat olleet jopa 3–4 astetta korkeampia, mutta poikkeustilanteesta emme voi puhua. Elokuisin esiintyy vielä hellettä ja lämpöä."

Ensi viikon puolivälissä sää voi muuttua epävakaisemmaksi, mutta suuria muutoksia ei Eerikäisen mukaan ole tulossa.

"Korkeapaine keikkuu Suomen yllä ensi viikollakin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat