Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettikiusaaminen hukkuu tilastoihin

Kotimaa
 
Juha Kauppinen Tuomo Tamminen

Tutkimukset antavat nettikiusaamisen yleisyydestä ristiriitaisia tietoja. Esimerkiksi Suomen tunnetuin kiusaamisen yleisyyttä selvittävä tutkimus, Kiva koulu, kertoo kiusaamisen vähenevän ja erityisesti nettikiusaamisen olevan harvinaista.

Kiva koulu -hankkeen viimevuotiseen kyselyyn vastasi liki 200 000 koululaista. Sen mukaan Suomen 4–9-luokkalaisista lapsista 2,8 prosenttia on kiusattu netissä.

"Nettikiusaaminen on harvinaista verrattuna muihin kiusaamisen muotoihin, vaikkei tätä haluta uskoa", huokaa Kiva koulu -hankkeen johtaja, psykologian professori Christina Salmivalli.

Salmivallin mukaan nettikiusaamisesta puhutaan paljon – ehkä enemmän, kuin itse asia antaisi aihetta.

"2,8 prosenttia tarkoittaa silti koko Suomen tasolla noin 14 000 peruskoulun oppilasta, eli onhan se tietysti liikaa" hän lisää.

Monien muiden tutkimusten mukaan nettikiusaaminen on kuitenkin yleisempää kuin Kiva koulun luvut antavat ymmärtää.

Vertaisarvioiduissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa nettikiusattujen osuus on yleensä kymmenisen prosenttia nuorista, joissakin enemmän.

"Nettimaailmaa käsittelevissä tutkimuksissa ei ole yleisesti vakiintuneita kysymyspatteristoja, mikä tekee tulosten vertailusta hankalaa", sanoo verkon vihapuhetta tutkinut sosiaalipsykologian apulaisprofessori Atte Oksanen Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksissa puhutaan milloin nettikiusaamisesta, milloin nettihäirinnästä tai elektronisesta uhriutumisesta.

Yksi Kiva koulu -kyselyn ongelmista on se, että kiusatuiksi lasketaan vain ne, joita on kiusattu vähintään kaksi tai kolme kertaa kuussa, Oksanen toteaa.

"Netissä yksittäinenkin teko voi olla uhrille äärimmäisen ahdistava kokemus, jos se saa laajan huomion. Ei koulun pihallakaan auta olla turpa verellä ja laskeskella, että pari kertaa vielä, niin vasta sitten olen kiusattu", Oksanen karrikoi.

Itse asiassa Kiva koulu -kyselyn mukaan kiusattuja onkin jo 11 prosenttia, jos mukaan lasketaan myös ne, joita on kiusattu harvemmin kuin kaksi tai kolme kertaa kuussa.

Christina Salmivalli myöntää, että Kiva koulun käyttämä määritelmä on keinotekoinen. Raja on hänen mukaansa kuitenkin vedettävä johonkin, jos aihetta haluaa tutkia ja vertailla tieteellisesti.

"Jos nettikiusaamiseksi hyväksytään yksi tosi paha juttu, pitäisi voida tarkkaan määritellä, mikä on tarpeeksi paha, jotta se on tosi paha", Salmivalli sanoo.

"Ellei näin tehdä, jokainen yksittäinen ilkeä somessa levitetty lause tai peiteltykin kommentti pitää laskea kiusaamiseksi, ja silloin ollaan väistämättä hakoteillä. Silloin lähes jokainen on nettikiusattu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat