Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus yrittää välttää lisäleikkaukset

Yhteiskuntasopimus jäi syntymättä, koska SAK:n liitot eivät halunneet sitoutua hallituksen päämääriin. HS listasi, mitä hankkeen kaatumisesta voi seurata.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) keskustelivat torstai-iltana Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) keskustelivat torstai-iltana Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Kuva: Kari Pullinen

Hallitus etsii keinoja, joilla sen uhkaamat lisäleikkaukset voitaisiin välttää.

Asiasta ilmoitti pääministeri Juha Sipilä (kesk) torstai-iltana kertoessaan, että yhteiskuntasopimusta ei synny. Hallitus oli uhannut tehdä yhteensä 1,5 miljardin edestä lisäleikkauksia ja veronkiristyksiä, jos sopimusta ei saada aikaan. Hallitus aikoo julkaista syksyn alussa ohjelman, jolla yritetään parantaa kilpailukykyä niin, että lisäleikkauksilta vältyttäisiin. Keinojen toimivuus mitataan 2017.

Sipilä kertoi olevansa hankkeen kaatumiseen "äärimmäisen pettynyt". "Kriisitietoisuus ei ehkä ole riittävän syvä", hän sanoi. Hän ei kuitenkaan halunnut syyttää ketään sopimuksen romuttumisesta jo tässä vaiheessa.

Sopimusta ei syntynyt ennen kaikkea siksi, että SAK:n liitot eivät hyväksyneet hallituksen asettamia numeerisia tavoitteita.

HS listaa, mitä seurauksia sopimushankkeen kaatumisella näillä näkymin on.

1. Kansalaisilta viedään ehkä etuuksia
Hallitus on ilmoittanut tekevänsä noin miljardin euron leikkaukset ja puolen miljardin euron veronkiristykset, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Torstaina Sipilä ilmoitti hallituksen etsivän keinoja niiden välttämiseksi.

Leikkaukset merkitsisivät muun muassa 120 miljoonan euron leikkausta lapsilisiin. Lääkärikorvauksia heikennettäisiin 60 miljoonalla jo tehdyn lähes 80 miljoonan euron lisäksi.

Leikkauksia tulisi myös muun muassa opintotukeen, aikuiskoulutustukeen ja työttömyysturvaan. Vuorotteluvapaasta luovuttaisiin kokonaan.

Hallitus oli luvannut miljardin euron tuloveronkevennykset, jos sopimus syntyy. Nyt ne jäänevät tekemättä.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi karkeasti, että jos leikkaukset toteutuvat, keskivertosuomalaisen lompakossa ne tarkoittaisivat lähes sadan euron menetystä. Hänen mukaansa yhteiskuntasopimus olisi oikeudenmukaisempi kuin yksikkötyökustannusten leikkaukset, koska sopimuksessa heikko-osaisimmat kärsivät vähemmän.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuokkamäki sanoo, että kotitaloudet ovat kaatumisen suurimpia kärsijöitä, koska uudet työpaikat jäisivät syntymättä ja verokevennykset saamatta, mutta tilalle tulisivat etuuksien heikennykset.

2. Talouskasvu voi heikentyä
Talous saattaa kehittyä heikommin kuin ilman sopimusta. Leikkaukset ja veronkorotukset myös heikentäisivät talouskasvua.

Kilpailukyky tuskin paranee seuraavalla neuvottelukierroksella yhtä paljon kuin se olisi yhteiskuntasopimuksen avulla kohentunut. Yhteiskuntasopimukseen oli ladattu valtavasti odotuksia ja toiveita, joten sen kaatuminen voi lyhyellä ajalla aiheuttaa yrittäjissä pettymyksen ay-väkeä kohtaan ja näin jopa investointien vähenemistä ja yritysten muuttoja ulkomaille.

3. Hallituksen uskottavuus heikkenee

Yhteiskuntasopimus oli Sipilän hallituksen suurin oma hanke. Hallitukselle on merkittävä arvovaltatappio, että sopimus kuolee jo ennen syntymistään.

4. Lakkojen todennäköisyys kasvaa

Palkansaajat ovat jo nyt haukkuneet hallitusta jatkuvasti, mutta vihamielisyys vain lisääntyy ja voi äityä yhteiskunnalle kalliiksi riitelyksi. Etenkin SAK:n monet liitot ovat virittäytyneet vihavaihteelle, josta voi seurata pahaa jälkeä. Ay-väki tulee tekemään kaikkensa, ettei hallitus muuta työelämän säädöksiä tavalla, josta se ei pidä.

5. Kolmikannan valta vähenee

Hallitus toteuttaa hallitusohjelman mukaisesti lainsäädännön, jolla se edistää paikallista sopimista. Se johtaisi siihen, että yrityksissä voitaisiin päättää monista asioista työehtosopimuksista poiketen.

Monen yrittäjän mielestä äärimmilleen vietynä lakimuutos lisäisi Suomen kilpailukykyä enemmän kuin yhteiskuntasopimus. Hallitus aikoo myös heikentää työttömyysturvaa. Palkansaajajärjestöt olisivat halunneet liittää nämä hankkeet yhteiskuntasopimukseen, jolloin ne olisivat voineet vaikuttaa niihin enemmän kuin normaalissa lakiprosessissa, jossa työmarkkinaosapuolia vain kuullaan.

Päätös voi vähentää työmarkkinajärjestöjen valtaa. Muutokset tulevat aiheuttamaan lähes varmasti jopa lakkoja, mutta hallitus on vapaampi toteuttamaan oman halunsa ilman yhteiskuntasopimusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat