Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa rajusti

Suomi valmistautuu 15 000 hakijan tuloon tänä vuonna

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpon (oik.) mukaan turvapaikanhakijoiden määrää ei voi hillitä leikkaamalla tukia. Orpo kertoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta tiedotustilaisuudessa torstaina.
Sisäministeri Petteri Orpon (oik.) mukaan turvapaikanhakijoiden määrää ei voi hillitä leikkaamalla tukia. Orpo kertoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta tiedotustilaisuudessa torstaina. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana Suomessa sitä tahtia, että sisäministeriö ennakoi koko vuoden turvapaikanhakijoiden määräksi 15 000 ihmistä.

Elokuun puoliväliin mennessä hakijoita on tullut Suomeen kaikkiaan 5 293, kun koko viime vuonna hakijoita oli 3 651.

Heinäkuussa hakijoita oli nelinkertaisesti viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Kasvuvauhti on jatkunut elokuussa.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan ennusteet turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta ovat niin suuria, että ne haastavat Suomen turvapaikkahaku- ja kotouttamisjärjestelmät.

Hallitus varautuukin Orpon mukaan ensi vuoden talousarviossa myös siihen, että Maahanmuuttovirasto ja poliisi tarvitsevat lisää rahaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja hakijoiden majoittamiseen.

Tänä vuonna lisärahan tarve on sisäministeriön mukaan 2,2 miljoonaa euroa ja ensi vuoden tarve 11,4 miljoonaa euroa.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä yritetään tehostaa monin tavoin, jotta käsittelyajat eivät venyisi, Orpo sanoi torstaina. Maahanmuuttovirasto saa rahaa hakemusten käsittelijöiden palkkaamiseen, samoin poliisi saa lisäresursseja. Vastaanottokeskuksia tarvitaan huomattavasti lisää, Orpo sanoi.

Myös kehitysapua aiotaan leikkauksista huolimatta suunnata uusiksi niin, että sitä kohdennetaan Eurooppaan tulevien siirtolaisten lähtö- ja kauttakulkumaihin. "Ratkaisuja haetaan monella rintamalla Suomessa ja EU:ssa."

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaati torstaina, että turvapaikka-anomusten käsittelyaikoja on lyhennettävä ja maahanmuuton kokonaiskustannukset selvitettävä. Kristillisdemokraatit puolestaan arvioivat, että hallituksen kaavailemat lisäresurssit ovat täysin riittämättömiä.

Hallitus on Orpon mukaan perustanut työryhmän selvittämään sitä, ettei Suomen turvapaikkajärjestelmässä ole mitään, mikä erityisesti houkuttelisi tulijoita Suomeen. Tällaisia tekijöitä ei Orpon mukaan juuri ole.

"Suomen turvapaikkapolitiikkaa ja -lainsäädäntöä on uudistettu viime vuosien aikana, samoin turvapaikanhakijoiden tukien tasoa, ja sieltä ei löydy suoraan mitään vetäviä tekijöitä. Päinvastoin", Orpo sanoo.

"Selitys määrän kasvulle on turvapaikanhakijoiden suuri määrä ja se, että Suomi on turvallinen maa."

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini arvioi STT:lle, ettei Suomella ole varaa turvapaikanhakijoiden nykyiseen tukitasoon.

Orpon mukaan hakijoiden määrää ei voi hillitä kiristämällä lainsäädäntöä tai leikkaamalla tukia. "Olemme jo tiukkoja."

Orpon mukaan esimerkiksi turvapaikanhakijoiden hakemuksen käsittelyaikana saamaa enimmillään 316 euron kuukausittaista vastaanottorahaa ei voi leikata. "Meillä on perustuslakivaliokunnan kannanotto siihen, että se on minimitaso."

Vastaanottorahan taso on toimeentulotukea noin kolmanneksen alhaisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat