Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukiusaaminen siirtyi pihoilta nettiin – nyt kiusaaja seuraa kotiin asti

Koulukiusaaminen siirtyy nettiin muiden silmiltä piiloon. Internetissä kiusaaminen saa muotoja, joita vanhempien on vaikea kuvitella.

Kotimaa
 
Juha Kauppinen Tuomo Tamminen
Hannu Lukkarinen
Kuva: Hannu Lukkarinen

Se tuntui Laurista kaikkea muuta kuin harmittomalta pilalta.

12-vuotiaiden poikien urheiluharjoitukset päättyivät, ja joukkue kolisteli koppiin. Suihkuun mentyään Lauri huomasi, että yksi kopin puolelle jääneistä pelikavereista kuvasi suihkussa olevia poikia kännykällä ovenraosta.

Pojat huusivat ja ryntäsivät pelikaverin perään. Tämä nauroi ja huusi karkuun juostessaan, että hän laittaa videon instaan eli Instagramiin. Se oli paha uhkaus.

Pojat eivät saaneet pelikaveria kiinni. He jäivät koppiin pukeutumaan.

Kotona Lauri oli hiljainen ja alakuloinen ja vilkuili kännykkäänsä. Äiti huomasi tämän ja koetti saada selville, mistä oli kyse. Ei mistään, Lauri vastasi – mutta alkoi pian itkeä. Lopulta hän suostui kertomaan, mitä oli tapahtunut.

Äiti soitti suihkuvideon kuvanneen pojan äidille, joka suhtautui asiaan vakavasti. Poika sai nuhteet ja tuhosi videon. Hän ei ollut ladannut sitä sosiaaliseen mediaan.

Suihkuvideon kuvaaminen oli rikos; lain määrittelemää salakatselua ja ehkä myös salakuuntelua, sanoo nettipoliisi Marko Forss. Mutta Laurin ja muiden kuvattujen poikien kannalta ahdistavinta tapauksessa oli uhkaus ladata video nettiin.

Alastonvideon näkisivät tutut ja ystävät, itse asiassa lyhyessä ajassa koko paikkakunnan nuoret, siis tuhannet ihmiset – periaatteessa koko maailma. Saisiko videota ikinä pois netistä?

Nettiaikana pieni, ajattelematon jäynäkin voi jäädä varjostamaan nuoren elämään pitkäksi aikaa.

Koulukiusaaminen on helppo tajuta, koska siitä on puhuttu vuosikymmenet. Olemme kasvaneet käsittämään, että kiusaamista ei ole vain haukkuminen ja töniminen vaan myös ulkopuolelle sulkeminen. Nettikiusaaminen sen sijaan elää koko ajan. Sosiaalinen media muuttaa muotoaan, uudet palvelut tuovat uusia tapoja kiusata.

"Somessa on helppo lähteä mukaan peukuttamiseen tai lisätä hymiö kuvan perään miettimättä, mitä oikeastaan on tekemässä. Näin saattaa huomaamattaan kannustaa ja olla osa kiusaajaporukkaa", sanoo verkkonuorisotoiminnan asiantuntija Anniina Lundvall Pelastakaa Lapset ry:stä.

Yhteisöissä vallitsee hierarkia, joka perustuu siihen, kenellä on eniten seuraajia tai kenen kuvat saavat eniten tykkäyksiä. Niitä metsästetään aktiivisesti.

"Jos teini ei käy tykkäämässä instaan tulleista kuvista mahdollisimman pian, hänen seuraavia kuviaan 'dissataan' tai ne jätetään huomioimatta. Toisten kuvien kommentoinneissa raja huumorilla ja kiusaamisella on kuin heikoilla jäillä kävelisi", kertoo kokenut alakoulun luokanopettaja.

Kodin tai koulun arjessa nettikiusaaminen ei välttämättä näy, vaikka perinteiselle koulukiusaamiselle on ainakin juhlapuheissa nollatoleranssi.

"On monenlaisia Kiva koulu -hankkeita ja muita, missä kiusaamista käsitellään, mutta nettikiusaaminen on monimutkaisempi juttu. Se on ihan erilaista kuin mihin meitä on koulutettu", sanoo opinto-ohjaaja Tanja Portaankorva Tampereelta.

"Kyllä nuoret voivat allekirjoittaa lappuja, että en kiusaa netissä, mutta se on ihan eri asia, mitä he pitävät kiusaamisena. Netissä eivät päde samat käytössäännöt kuin tosielämässä."

Portaankorva tietää, mitä nuoret netissä tekevät, koska hän tapaa oppilaita työnsä takia kahden kesken. Toisinaan hän pyytää koko luokan keskustelemaan median käytöstä.

"Moni on sitä mieltä, että jos lähdet nettiin ja avaat Ask.fm-tilin, se on lupa, että sinua saa huoritella", Portaankorva kertoo.

"Osa nuorista melkein hermostui minulle, että miten minä voin olla sitä mieltä, että aggressiivinen nimittely ei olisi ok."

Tykkäämiset ja tykkäämättä jättämiset voivat tuntua pieneltä harmilta aikuisista, joiden nuoruudessa ainoa sosiaalinen media oli ystäväkirja. Vakava nettikiusaaminen on kuitenkin usein jatkoa perinteiselle kiusaamiselle. Tämä voi tehdä kiusatun roolista vielä kurjemman kuin takavuosina. Kiusaajia ei pääse pakoon edes kotona tai kesälomalla.

Yksinkertaisimmillaan kiusaaminen on ulkopuolelle sulkemista. Nuoret perustavat pikaviestipalvelu Whatsappiin uusia ryhmiä tämän tästä. On tavallista, että tietyt oppilaat jätetään ryhmistä pois.

Tai päinvastoin. Jos nuori haluaa rajoittaa netissä viettämäänsä aikaa, eikä liity jokaiseen ryhmään, hänen katsotaan lipeävän porukasta. Seurauksena voi olla selän takana nimittelyä.

Yleistä on myös se, että siepataan koulukaverin kännykkä ja kirjoitetaan sillä hävyttömyyksiä someen tai levitetään puhelimelta löytyviä kuvia – usein hyvinkin arkaluonteisia.

Kun kuuntelee opettajien ja muiden asiantuntijoiden kertomuksia, käy selväksi, että vain kekseliäisyys on rajana, jos jotakuta luokkatoveria halutaan kiusata, alistaa tai sulkea hyväksyttävyyden ringin ulkopuolelle.

"Whatsappissa tai Instagramissa halutaan jakaa nimenomaan sellaisia kuvia, jotka varmasti herättävät yhteisön huomion. Silloin tulee helposti ylilyöntejä", sanoo Anniina Lundvall Pelastakaa Lapset ry:stä.

"Somessahan ei ole läsnä välttämättä aikuisia, jotka valvoisivat, mitä nuoret tekevät."

Eräässä tapauksessa kaksi alakouluikäistä tyttöä lähetti tutulle tytölle kuvan, jossa tytölle oli lisätty siankärsä. Perässä tuli satoja Whatsapp-viestejä, joissa oli järjetöntä suunsoittoa. Kun häirityn tytön isä yritti puuttua asiaan, kiusaviestejä lähettäneet tytöt alkoivat syyttää isää pedofiiliksi. Isä teki asiasta rikosilmoituksen, ja asiaa selvitettiin vanhempien kanssa. Toinen tytöistä pakotettiin pyytämään anteeksi temppua, toisen äiti ei missään vaiheessa uskonut, että hänen tyttärensä voisi olla mukana tuollaisessa touhussa.

Maailma kuitenkin muuttuu. Kaikki, mikä netissä kauhistuttaa aikuisia, ei välttämättä hetkauta nuoria millään lailla.

"Esimerkiksi Ask.fm:ssä on jo normi, että mistä tahansa voi tulla kommentti, että olet läski tai jotain tällaista. Se on niin normaalia, ettei sitä ota itseensä, koska niitä saa varmasti jokainen", kertoo 17-vuotias Venla.

Hänen kohdallaan ilkeät kommentit eivät vain jääneet satunnaisiksi.

"Hyi saatana noi sun vaatteet XDD näyttää iha kirppiskamalt. . . tapa ittes. eikä muute haittaa vaikket tätä kommenttii hyväksyis, tää on tarkotettu vaan sulle."

Tällaisia nimettömiä viestejä Venla sai säännöllisesti blogiinsa, jota hän piti yläkouluvuosinaan. Häntä oli kiusattu koko peruskoulun ajan, minkä takia hän vaihtoi koulua kesken kahdeksannen luokan. Vanhoilla kiusaajilla oli kuitenkin kavereita uudessa koulussa, missä sama ruljanssi pian alkoi – nyt tosin lähes pelkästään netissä.

Venla oli millä mittarilla tahansa nettikiusattu, mutta koulussa hän ei saamistaan viesteistä kertonut. Hän ei voinut todistaa, että nimettömiä viestejä lähettivät koulukaverit, eikä myöskään ajatellut, että asia kuuluisi koulun vastuulle.

Kerran koululla oli poliisi pitämässä nettivalistusta. Venla oli toiveikas: jospa poliisi sanoisi jotain myös asiattomista blogikommenteista, että nekin saattavat rikkoa lakia.

"Mutta se ei edes maininnut niitä. Olin tosi pettynyt, koska tiesin, että ne samat kiusaajat ovat siinä samassa tilassa kuuntelemassa. Minä oikein odotin."

Nettipoliisi Jarno Saarinen sanoo, että Venlan olisi kannattanut ottaa yhteyttä poliisiin. Saarinen tutustui osaan Venlan saamista viesteistä, ja löysi niistä ainakin neljä viestiä, jotka todennäköisesti olisivat kunnianloukkauksia: huorittelua, ulkonäön pilkkaamista ja muuta nöyryyttämistä.

Nuorten välisten kiusaamistapausten määrä on Saarisen arvion mukaan lisääntymään päin. Nuorimmat, joiden nettikäyttäytymiseen Saarinen on joutunut puuttumaan, ovat vasta 12-vuotiaita. Tarkkoja tilastoja poliisilla ei kuitenkaan ole.

Saarinen uskoo, että nettikiusaaminen näkyy myös koulun arjessa – jos se vain halutaan nähdä.

"En muista yhtäkään kiusaamistapausta, joka olisi rajoittunut vain sosiaaliseen mediaan. Moni opettaja pitää kohtuullista kuria koulun sisällä, mutta kokee, että netti on eri maailma, ja pesee omat kätensä, ehkä tietämättömyyttäänkin", Saarinen sanoo.

Opinto-ohjaaja Tanja Portaankorva on tästä eri mieltä. Hän kertoo, että elleivät netissä kiusatut oppilaat olisi itse ottaneet asiaa puheeksi, hän tuskin olisi huomannut mitään. Vanhemmat ovat monesti vielä enemmän pihalla.

"Kyllähän monet pyrkivät valvomaan Facebookia ja olemaan siellä lastensa kavereita, mutta se on niin minimaalinen osa nuorten verkostoja", Portaankorva sanoo.

Jos netissä kiusataan niin kerkeästi, eivätkä vanhemmat pysy nuorten perässä, eikö helpointa olisi vain komentaa kiusattu tai kiusaava nuori pois netistä?

Tätä ei suosittele yksikään asiantuntija. Verkko on tärkeä osa nuorten reviiriä ja identiteettiä, ja sen kieltäminen vain eristää nuoren. Netti on myös monelle ainoa paikka, missä ei tarvitse kantaa kiusatun leimaa. Ja siellä voi sitä paitsi jakaa murheitaan muiden kiusattujen kanssa.

Törkyviestejä netissä saanut ja rankasti kiusattu Venlakaan ei voisi kuvitella elämää ilman nettiä. Jo kännykän akun loppuminen kesken bussimatkan aiheuttaa "vieroitusoireita". Somen kautta hän pysyy perillä kavereidensa elämästä ja he hänen. Kuvasta tai päivityksestä tykkääminen kertoo, että "nyt tiedän kuulumisesi".

"Totta kai välillä tulee fiilis, ettei jaksaisi jatkuvasti pinnalla olevia paskamyrskyjä, mutta sen verran riippuvainen olen somesta, etten vain kykene luopumaan."

Pelastakaa Lapset ry:n Anniina Lundvallin mielestä huomiota ei kannata keskittää vain nettikiusaamisen kitkemiseen. Silloin hoidetaan vain oiretta. Hänen mukaansa pitäisi lähteä kasvatuksesta, panostaa nuorten sosiaalisten suhteiden opetteluun.

Siihen, miten ihmisiä kohdellaan missä tahansa, ei vain netissä.

Tässä aikuiset eivät tosin näytä kovin hyvää esimerkkiä, nettipoliisi Forss sanoo.

"Jo muutama vuosi sitten aikuisten kiusaamistapaukset veivät meidän työstä enemmän aikaa kuin alaikäisten väliset kiusaamistapaukset."

Laurin ja Venlan nimet on muutettu.
Kirjoittajat ovat mukana Koneen Säätiön rahoittamassa Tampereen ja Turun yliopistojen Vihan verkko -hankkeessa, joka tutkii äärimmäisiä nettiyhteisöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat