Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppukesän lämpö ei pilaa syysruskaa

Myös runsaat sienitaudit saavat puut kellastumaan

Kotimaa
 
Tatu Lertola Lehtikuva
Ruska kaunisti järvimaiseman Inarissa syksyllä 2012.
Ruska kaunisti järvimaiseman Inarissa syksyllä 2012. Kuva: Tatu Lertola Lehtikuva

Lappiin syksyllä suuntaavien ruskamatkaajien ei kannata olla huolissaan siitä, että loppukesän lämpö pilaisi väriloiston. Toisaalta vielä ei tiedetä sitä, kuinka loistava puu- ja maaruskasta tänä vuonna tulee, sillä ruskan syntyyn vaikuttavat monet tekijät. Yksi niistä on valon määrä.

"Ruskavärejä on saatu keinotekoisesti esille peittämällä kasveja. Kun kasvi saa saman verran valoa kuin noin syyskuun kymmenennen päivän aikaan, se alkaa muodostaa ruskavärejä", sanoo professori Eero Kubin Luonnonvarakeskuksesta.

Valottomuus ei kuitenkaan synnytä ruskaa yksinään. Lehtivihreä hajoaa ja ravinneaineet siirtyvät kasvien lehdistä kasvin muihin osiin, kun kasvi valmistautuu talveen. Jäljelle jää väriaineita, jotka antavat lehdille keltaisia tai punaisia värejä. Siihen, kuinka kirkasta punaista tai keltaista lehti hehkuu, vaikuttaa lehteen jäävä hiilihydraattien määrä.

"Myös kylmät yöt edistävät ruskan syntymistä. Ruska on monen tekijän summa", Kubin kertoo.

Lehtien värjäytymiseen vaikuttavat myös sienitaudit, joita on nyt liikkeellä. Ne värjäävät esimerkiksi elokuussa koivunlehtiä keltaisenruskeiksi eikä kyse ole ruskaväreistä. Kesän sateisuuden vuoksi puihin iskeviä sienitauteja on liikkeellä runsaasti, ja sienitaudit kiusaavat myös havupuita. Esimerkiksi kuusensuopursuruoste värjää kuusen neulasia oransseiksi.

"Kuusensuopursuruostetta on nyt tavattoman paljon, aivan epidemiaksi asti. Sitä näkyy myös oransseina lauttoina esimerkiksi jokivesien pinnoilla", Kubin sanoo.

Puiden ruskakäyttäytymiseen vaikuttaa myös niiden perimä. Se sanelee kasvupaikasta riippumatta esimerkiksi sitä ajankohtaa, milloin puu kellastuu. Perimä vaikuttaa myös lehtien värisävyihin.

"Ouluun on istutettu puistopuiksi etelästä tuotuja koivuja. Ne kellastuvat myöhemmin kuin Oulun seudulta lähtöisin olevat koivut", Kubin selittää.

Kaupungeissa myös keinovalo voi vaikuttaa ruskan värien syntyyn. Katulampun valossa kasvava puu saattaa säilyttää vihreän värinsä myöhäiseen syksyyn asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat