Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo: Turvapaikanhakijat yllättivät hallituksen

Sisäministeri Petteri Orpo toivoisi perussuomalaisilta yhtä maahanmuuttolinjaa

Kotimaa
 
Sisäministeri Orpo: Populismi pois maahanmuuttokeskustelusta
Sisäministeri Orpo: Populismi pois maahanmuuttokeskustelusta
Sisäministeri Petteri Orpo sanoi HSTV:n Studio Kulmapöydässä, että maahanmuutosta ja pakolaiskriisistä pitäisi nyt puhua asiallisesti ja sivistyneesti. Orpon mukaan nyt pitäisi keskittyä pohtimaan kuinka Suomi ja Eurooppa tässä tilanteessa pärjäävät ja kuinka hädänalaisia ihmisiä voidaan auttaa.

Hallitus yllätettiin, sisäministeri Petteri Orpo (kok) myöntää.

Kukaan ei vielä kesken hallitusohjelmaväännön aavistanut, että vain muutamaa kuukautta myöhemmin oltaisiin tilanteessa, jossa Suomeen arvioidaan tulevan tänä vuonna yli 15 000 turvapaikanhakijaa. Se on 10 000 enemmän kuin keväällä ennakoitiin.

"Ei Smolnassa käyty vielä mitään tällaista keskustelua kuin mitä nyt nähdään."

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on haaste koko hallitukselle. Erittäin vaikeaa se on perussuomalaisille, Orpo sanoo.

"Maahanmuuttopolitiikka on yksi heidän opinkappaleitaan."

Se, että maahanmuutto puhuttaa, ei yllätä. Osa keskustelusta ei silti todellakaan ilahduta Orpoa. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaati perjantaina, että "elintasosurffarit" olisi "käännytettävä pikaisesti".

Outi Pyhäranta HS
Myös suojelupoliisi seuraa Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.
Myös suojelupoliisi seuraa Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.

Orpo kehottaa perussuomalaisia miettimään, mitä hallituksessa olo merkitsee ja millaisiin heittoihin hallitusvastuussa kannattaa lähteä.

Hän soisi, että perussuomalaisilla olisi yksi maahanmuuttolinja. Kun se on selvillä, puolue ymmärtäisi Orpon mukaan myös sen, että hallituksen linja ei välttämättä ole perussuomalaisten linja.

"Kuten Kreikka-päätökset osoittivat, hallituksessa olo on sellaista, ettei siellä yksin saa päättää. Yhteisten päätösten kanssa pitää oppia elämään."

Ei sillä, että Orpon maahanmuuttolinja olisi mitenkään erityisen liberaali. Hän kuvaa itseään pragmaatikoksi – kun nyt on tulijoita, turvapaikkaprosessin pitää olla tehokas.

Rasismia Orpo ei siedä. "On kahta kriittisyyttä. Maahanmuuttopolitiikkaan voi suhtautua kriittisesti tai voi olla niin sanotusti maahanmuuttajakriittinen. Esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia."

"Pakolaisia kuuluu auttaa, ja siihen Suomella on hyvät perinteet. Haluan, että maahanmuutosta puhutaan kokonaisvaltaisesti – ei niin, että listataan, ketä nyt käännytetään ja luonnehditaan tulijoita."

Vaikka lupaisi mitä, turvapaikanhakijoiden määrään on kotimaan politiikan keinoin hyvin vaikea vaikuttaa, Orpo sanoo.

"Ei kukaan voi luvata turvapaikanhakijoiden määrän laskevan. Ja se, että heitä tulee, on asia joka täytyy hoitaa."

Orpo on sopinut pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa, että hallitus käyttää yhden elokuun lopun strategiapäivistään maahanmuuttokysymyksiin. Sitä ennen Orpo selvityttää, onko Suomen turvapaikkalainsäädännössä jotain, joka erityisesti houkuttelisi tulijoita.

Tuskin on, hän sanoo. Suomen järjestelmät eivät tarjoa erityisiä taloudellisia etuuksia. Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat myös sen verran tiiviitä, että ne eivät vedä tänne turhia hakijoita. "Ja jos ovat vetäneet, siihen on puututtu, kuten albanialaisten tapauksessa."

Suomesta on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa 510 albanialaista, jotka eivät täytä turvapaikkakriteereitä. Hakemukset on käsitelty nopeasti ja lisäksi albaaneille on annettu kahden vuoden maahantulokielto Schengen-alueelle.

Edessä on myös perheenyhdistämisen sääntöjen läpikäynti, Orpo sanoo. Suomen nykytilannetta verrataan EU:n perheenyhdistämisdirektiiviin.

"Olen sitä mieltä, että meidän on välttämättä oltava tiukkoja siinä, millä edellytyksillä perhettä yhdistetään."

Hallitus voisi velvoittaa Suomessa asuvan perheenkokoajan vastaamaan aiempaa useammissa tapauksissa perheenjäsenten toimeentulosta. Nyt myös selvitetään, voitaisiinko perheenyhdistämisen edellytykseksi asettaa se, että Suomessa oleva perheenkokoaja on osallistunut kotouttamistoimenpiteisiin.

Alle puolet tänä vuonna käsitellyistä turvapaikkahakemuksista on ollut myönteisiä. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistautuu nyt siihen, että kotouttamisjärjestelmään tulevien määrä kasvaa 4 000–5 000:lla.

"Kotouttamispolitiikka on väistämättä testissä. Kotouttamisesta vastaavan työministerin Jari Lindströmin (ps) kanssa alamme pohtia näitä asioita."

Raha ei yksin ratkaise, Orpo sanoo. "Nyt on laajasti mietittävä, mitä tehdä. Kotouttaminen auttaa töihin ja yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi. Se on sitä, mikä torjuu myös radikalisoitumista ja ääriliikkeitä."

Sisäministeri Orpo: Suomen pitää löytää todelliset avuntarvitsijat
Sisäministeri Orpo: Suomen pitää löytää todelliset avuntarvitsijat
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana perjantaina ollut sisäministeri Petteri Orpo sanoo, että pakolaiskriisi on ennen kaikkea Euroopan yhteinen ongelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat