Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedustelulait vaativat perustuslain muuttamista

Kotimaa
 

Hallitus käynnisti tällä viikolla suojelupoliisin tiedusteluoikeuksia, tietoverkkovalvontaa ja Puolustusvoimien sotilastiedustelua koskevan lainsäädännön valmistelun.

Kyse on Suomessa täysin uusista tiedustelulaeista, joiden laatiminen vaatii todennäköisesti perustuslain muuttamista.

"Se ei ole leikin asia. Siksi nyt alkaa huolellinen valmistelu, johon myös eduskunta halutaan mukaan", sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo.

"Lainsäädäntöhankkeeseen perustetaan myös parlamentaarinen työryhmä."

Valmistelussa on kaksi erillistä tiedustelulakia, joista erityisesti siviilitiedustelulaki vaatisi perustuslain muuttamista, sillä se koskisi myös Suomessa olevien tietoverkkojen ja tietoliikenteen vakoilua.

Perustuslain muutosta tarvitaan, koska tietoverkkovalvonta eli tietoliikennetiedustelu rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia puuttumalla muun muassa sähköpostiviestinnän suojaan. Perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.

Perustuslain muuttaminen vaatii vielä seuraavankin eduskunnan hyväksynnän. Orpon mukaan on kuitenkin hyvin todennäköistä, että sellaiset osat siviili- ja sotilastiedustelulakeja, jotka eivät vaadi perustuslain muutosta, etenisivät jo tällä hallituskaudella.

"Turvallisuusviranomaisten työvälineet on saatava kuntoon, sillä myös tietoverkkojen turvallisuudesta on huolehdittava."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat