Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi ilmoittaa nettisolvauksista poliisille

HS:n kyselyn vastaajat tuomitsevat lähes yksimielisesti vihamiehen herjaamisen netissä

Kotimaa
 

Suomalaiset tekevät selvästi aiempaa enemmän rikosilmoituksia netissä tapahtuneista kunnianloukkauksista.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli noin 1 190 internetissä tehtyä kunnianloukkausta, kun vuonna 2012 määrä oli 680.

Tästä on kyse

 HS tiedusteli verkkokyselyssä lukijoilta, kuinka paheksuttavana tai hyväksyttävänä he pitivät pariakymmentä erilaista rikettä ja rikosta.

 Kyselyyn tuli heinäkuussa viikon aikana noin 13 000 vastausta. Siihen voi vastata edelleen osoitteessa hs.fi/lainkuuliaisuuskysely.

Netissä tapahtuneiden kunnianloukkausten määrä näyttää kasvavan myös tänä vuonna. Tammi–heinäkuussa niitä tuli poliisin tietoon noin 710, kun viime vuoden vastaavana aikana luku oli noin 660.

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisarion Markku Tuomisen mukaan määrän kasvua selittää paitsi koventunut kielenkäyttö ja keskustelun siirtyminen nettiin, myös matala kynnys sähköisen rikosilmoituksen tekemiseen.

"Sosiaalisessa mediassa ihmiset menevät mukaan keskusteluun, kun he huomaavat, että käytetään kovaa kieltä, vaikka he eivät tietäisi alkuperäisestä keskustelunaiheesta yhtään mitään. Kun kuppi sitten menee nurin, loukkaantunut tulee poliisin puheille ja toivoo, että saa asian tutkintaan."

Useimmiten poliisi päätyy siihen, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Tuomio tulee vain harvoista tapauksista. Tuomisen mukaan kunnianloukkaustutkinnat kuormittavat poliisia.

"Vaikka alun perin todetaan, että kyseessä on onneton juttu, jota ei ruveta tutkimaan, jokainen päätös [tutkinnan lopettamisesta] vaatii esitutkintalain mukaiset perustelut", hän sanoo.

Tilastojen mukaan suurinta osaa kunnianloukkauksista ei saada tutkittua. Poliisin tietoon tuli viime vuonna kaiken kaikkiaan noin 4 830 kunnianloukkausta, joista poliisi sai selvitettyä runsaan kolmasosan, 37 prosenttia. Vielä vuonna 2012 kyseisten rikosten selvitysprosentti oli 43.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Pia Holmin mukaan alhainen selvitysprosentti voi johtua siitä, ettei tekijää saada selville tai asianomistaja ei haluakaan viedä asiaa eteenpäin.

"Ei ole myöskään resursseja tutkia kaikkea, mitä eteen tulee, vaan vakavat, henkeen ja terveyteen liittyvät jutut menevät edelle. Esimerkiksi netissä tapahtuneet uhkaukset ovat vakavampia kuin, jos nimitellään ja siitä tulee paha mieli."

HS:n verkkokyselyssä nettiherjaamista paheksuttiin kovasti. Lainkuuliaisuuskyselyn vastaajista 95 prosenttia katsoi, että herjaavien huhujen kirjoittaminen nettiin pahimmasta vihamiehestä on vähintään jonkin verran paheksuttavaa.

Asia oli kolmanneksi paheksutuin heti kaupasta varastamisen ja puolison lyömisen jälkeen.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren pitää kyselyn tulosta ilahduttavana.

"Se osoittaa, että kielteiset ilmiöt netissä loistavat suhteettoman kauas ja pieni vähemmistö saa osakseen enemmän huomiota kuin, mitä sille kuuluisi", Elfgren sanoo.

Hän uskoo, että nimettömien keskustelijoiden takana on samoja henkilöitä ja henkilöryhmiä.

Elfgren teki itse pari viikkoa sitten rikosilmoituksen häntä koskevasta, sosiaalisessa mediassa julkaistusta uhkausviestistä. Hän halusi ilmoituksella kannustaa muita nettiuhkausten uhreja pitämään kiinni oikeuksistaan.

Kunnianloukkauksena pidetään lain mukaan toisen halventamista tai valheellisen tiedon tai vihjauksen esittämistä niin, että teko voi aiheuttaa vahinkoa tai kärsimystä loukatulle. Teosta voi saada oikeudessa sakkoja.

Rikoskomisario Tuomisen mukaan netissä tapahtuvat kunnianloukkaukset ovat yleensä solvaamista ja nimittelyä, jota tehdään erityisesti esimerkiksi harrastuksiin liittyvillä sivustoilla.

"Keskustelupalstoilla on tietty piiri, joka saattaa hatarasti tuntea toisensa. Kun on jonkin tapahtuman vuoksi koettu jokin pettymys, sitä puretaan hyvinkin surkeilla sanankäänteillä."

Poliisitarkastaja Holmin mielestä vähemmistöihin kohdistuvat kunnianloukkaukset ovat muita kunnianloukkauksia vahingollisempia.

"Kun kyse on rasismista tai motiivi liittyy sukupuoli-identiteettiin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen, on erityisen tärkeää viestiä yhteiskunnalta, ettei teko ole hyväksyttävä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat