Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleismessut kiinnostavat edelleen, vaikka niistä yritettiin päästä eroon jo 1960-luvulla

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kimmo Kauppinen puhdisti Sirpa Laineen kengät messukojulla.
Kimmo Kauppinen puhdisti Sirpa Laineen kengät messukojulla. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Juontaja kertoo kovaääniseen, että yhdessä messuhallissa voi kuunnella Turun kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden keskustelua.

Toisessa hallissa esiintyy paikallisia viihdetaiteilijoita. Kolmannessa opastetaan älypuhelimen käyttöä: miten matkapuhelimella maksetaan bussimatka. Messukeskuksen pihalla voi ihmetellä stunttimiehiä, jotka ajavat pyörillään tulen läpi.

Pääosin eläkeläisistä koostuva messukansa lähtee verkalleen ohjelmapisteitä kohti. Eläkeläiset käyttävät nyt tilaisuutta hyväkseen, sillä viikonloppuna Turun Messuille, maan suurimmille yleismessuille, saapuu tuhansia lapsiperheitä. Viikonloppuna messuilla ollee paljon torstaista avajaispäivää ruuhkaisempaa.

Turkulainen Sirpa Laine puhdistuttaa kenkiään messukojulla.

"Messuilla käyminen on tapa, josta on vaikea luopua. Yleensä täältä tulee ostettua kosmetiikkaa ja ehkä koruja."

Laine on messuilla ystävänsä Maija-Liisa Pietiläisen kanssa. Pietiläinen kertoo käyneensä Turun messuilla pienestä pitäen.

"Äitini oli messuemäntänä. Messut eivät ole paljon muuttuneet vuosikymmenien varrella. Täällä on edelleen paljon samoja myyntikojuja kuin tavallisilla markkinoilla", Pietiläinen kertoo.

Joka toinen vuosi järjestettävät Turun messut ovat jäänne suomalaisesta messuhistoriasta.

Yleismessuja järjestetään Turun lisäksi enää muutamalla paikkakunnalla, muun muassa Hämeenlinnassa.

Helsingissä järjestettiin viimeiset yleismessut 1990-luvulla. Helsingin Messukeskuksen mukaan muutos lähti sekä näytteilleasettajista että yleisöstä.

"Näytteilleasettajat haluavat kohdennettua markkinointia, jota ei yleismessuilla saa. Erikoismessuilla, kuten venemessuilla tai moottoripyörämessuilla, yleisö löytää näytteilleasettajien lisäksi myös hengenheimolaisiaan ja yhteenkuuluvuuden tunnetta", markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue Helsingin Messukeskuksesta kertoo.

Yleismessuista yritettiin päästä eroon jo 1960-luvulla. Silloinen kauppa- ja teollisuusministeri Olavi Salonen vaati siirtymistä entistä enemmän erikoismessujen järjestämiseen, jolloin ne palvelisivat paremmin alan ammatti-ihmisiä ja yleisöäkin.

Turussa Salosen toive jäi kuulematta. Tämän vuoden messuille odotetaan noin 25 000:ta kävijää. Aikoinaan kymmenpäiväinen tapahtuma on supistunut vuosien varrella nelipäiväiseksi.

"Tämä on puhtaasti turkulainen tapahtuma, sillä pääosa yleisöstä tulee lähialueita. Ehkä Turku on sopivan pieni kaupunki, jotta markkinahenkinen hurlumhei-tapahtuma sitoo kaupunkilaiset yhteen. Toisaalta kaupunki on riittävän suuri, että tapahtuma kiinnostaa riittävän suurta määrää näytteilleasettajia", toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila Turun Messu- ja kongressikeskuksesta arvioi.

Sirpa Laineen kengät puhdistanut Kimmo Kauppinen uskoo messujen pitkäikäisyyden johtuvan osaltaan turkulaisen luonteesta.

"Täällä ihmiset ovat avoimia ja tulevat reippaasti juttelemaan. Toisin on vaikkapa Itä-Suomessa", Kauppinen sanoo.

Messukauppa käy kuulemma rivakasti. Yli puolet ilmaisen kiillotuksen saaneista poistuu kojusta ostoksen kanssa. Tämä voi johtua siitä, että turkulaiset kuuntelevat kohteliaasti myyntimiehen puheet.

"Eivätkä he väitä vastaan", Kauppinen hymyilee.

 

Turun Messut 20.–23. 8. Turun Messu- ja kongressikeskuksessa.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat