Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten supistunut rahapotti jaetaan?

Kotimaa
 

Hallitusohjelmassa painotetaan erityisesti naisten ja tyttöjen asemaa. Leikkauksia on luvassa kuitenkin myös Suomen Unicefille ja UN Womenille ja muille YK-järjestöille, ja lisäksi ne jakavat monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön tarkoitetut määrärahat kehityspankkien kanssa. Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Pekka Puustinen, miten vähentyneet määrärahat niiden kesken jaetaan?

"Painotukset eivät ole vielä julkisia, mutta ohjenuorana on pidetty hallituksen painopisteitä. Monenkeskinen kehitysyhteistyö on jaettu kolmeen osaan. Yksi on YK: Unicefia ja UN Womenia pyritään tukemaan edelleen, määrärahojen puitteissa. Toinen on Maailmanpankki ja muut kehityspankit, joiden osalta pyritään neuvottelemaan sopimuksia uusiksi niin, että maksuerät jakautuvat useammalle vuodelle. Kolmas on ympäristö- ilmasto- ja muu monenkeskinen rahoitus."
 

Hallitusohjelmassa painotetaan myös ilmastonmuutokseen vastaamista. Tarkoittaako tämä sitä, että ympäristö- ja ilmastorahoitus on turvassa?

"En pysty vielä sanomaan, millaisia summia järjestöille suunnitellaan. Jos hallitus päätyisi myöntämään päästökauppatuloja takaisin kehitysyhteistyöhön, sillä olisi vaikutusta näiden saamaan rahoitukseen."
 

Edellinen hallitus ohjasi päästöhuutokauppatulot kehitysyhteistyölle. Mihin ne ensi vuodesta menevät, ja miten suuren loven se tekee kehitysyhteistyöhön?

"Hallitusohjelman liitteessä lukee, että ne ohjataan kompensaatiojärjestelmään, joka luodaan korvaamaan haittoja, joita teollisuudelle päästöoikeuksista tulee. Päästöhuutokauppatulot olivat merkittävä rahoituslähde kehitysyhteistyössä: parhaimmillaan ulkoministeriölle tuli niistä noin 70 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä lovi tulee näkymään ehkä eniten ympäristö- ja ilmastopuolella, koska tulot ohjattiin aiemmin sinne."
 

Maa- ja aluekohtaisessa kehitysyhteistyössä tuki kohdennetaan budjettiesityksen mukaan Suomen pitkäaikaisille ja muille kumppanimaille. Tuettavien maiden määrä kuitenkin vähenee. Mitkä maat tippuvat pois?

"Ne eivät ole vielä julkisia, mutta maahankkeilla, jotka vastaavat hyvin nykyisen hallituksen linjauksiin kuten tasa-arvoon, naisten asemaan, oikeusvaltiokehityksen ja paikallisen talouden tukemiseen, tukemiseen, on parhaat mahdollisuudet rahoituksen jatkumiselle. Yhteistyötä joudutaan silti karsimaan myös Suomen kumppanimaissa."
 

Kun liikekumppanuusohjelmat, kehitysinnovaatiot, humanitaarinen miinanraivaus, kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, kuntasektori, YK:n temaattiset hankkeet ja kansainvälisille kansalaisjärjestöille annettavat valtionavustukset jakavat maittain kohdentamattoman yhteistyön potin keskenään, miltä niistä leikataan?

"Finnfundin hoidossa olleet liikekumppanuusohjelmat ja tämän vuoden alussa Tekesin kanssa käynnistetty innovatiivisen liiketoiminnan BEAM-ohjelma säilyvät. Miinanraivauksen rahoitus jatkuu, CIMO:n osalta en osaa sanoa. Suomen pitkäaikaisesti rahoittamalle JPO-ohjelmalle, joka lähettää suomalaisia apulaisasiantuntijoiksi YK:lle, pyritään antamaan rahoitusta määrärahojen puitteissa. Kuntasektorilta ja kansainvälisiltä kansalaisjärjestöiltä karsittaneen."
 
Miksi kehitysmaiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä tukemaan luodusta vienti- ja korkotukiluottoja antavasta korkotuki-instrumentista leikataan näin paljon?

"Edellinen hallitus linjasi, että siitä luovutaan. Nyt valmistellaan uuden sukupolven korkotukiluottojärjestelmää, jolla kaupallista rahoitusta saadaan tukemaan kestävää kehitystä."
 

Hallitus painottaa kehitysyhteistyön tuloksellisuutta, vaikuttavuutta ja mitattavuuden parantamista. Miten tämä sopii yhteen sen kanssa, että kehitysyhteistyön suunnittelusta karsitaan rankalla kädellä?

"Tuloksellisuuden parantaminen, tulosajattelun lisääminen, toimintamallien ja tietojärjestelmien kehittäminen ovat edelleen siellä sisällä. Määrärahoja, joita olisi voitu käyttää erilaisen palveluiden ostamiseen on silti karsittu rankalla kädellä, joten nyt täytyy vain tehostaa ja jostain voidaan joutua väliaikaisesti luopumaan. Mutta sen tarkempaa en voi vielä sanoa."
 
Entä miten Finnfundin tuloksia arvioidaan ja mitataan?

"Ulkoministeriö ohjaavana ministeriönä määrittelee sille tulostavoitteet, kriteerit ja seuraa että se investoi kehitysmaihin. Itse en allekirjoita esiintynyttä kritiikkiä, ettei sitä valvottaisi tai ettei se olisi kehitystavoitteita palveleva instrumentti. Sillä on selkeät raportointijärjestelmät."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat