Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain joka viides suomalainen antaisi rahaa kehitysapuun

Suomalaiset auttaisivat mieluiten lapsia ja kotimaan köyhiä

Kotimaa
 

Suomalaiset eivät halua siirtyä hyväntekeväisyysyhteiskuntaan. Näin voi päätellä Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämän kyselyn tuloksista.

Gallupissa esitettiin väittämä: "Suomessa tulisi siirtyä enenevissä määrin hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa tulonsiirrot vähäosaisille perustuvat pakon ja verojen sijaan nykyistä enemmän vapaaehtoisuuteen, lahjoituksiin ja hyväntekeväisyyteen."

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup Oy toteutti tutkimuksen HS:n toimeksiannosta. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 010. Haastateltu joukko edustaa Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

 Aineisto kerättiin 12.–17. kesäkuuta. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vastaajista 48 prosenttia oli väittämän kanssa täysin eri mieltä ja 28 prosenttia jokseenkin eri mieltä. Täysin samaa mieltä oli vain kolme prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 12 prosenttia.

Samalla kysyttiin, mihin kohteeseen vastaaja voisi lahjoittaa rahaa. Suurin osa (51 prosenttia) lahjoittaisi lapsille. Lapset olivat ainoa kohde, jolle yli puolet vastaajista lahjoittaisi. Toiseksi suosituin kohde annetuista vaihtoehdoista oli kotimaan köyhät (40 prosenttia). Päihdeongelmaisille lahjoittaisi vain kuusi prosenttia vastaajista. Kehitysapuun lahjoittaisi 21 prosenttia eli harvempi kuin eläimille tai luonnonsuojeluun.

Vastahankaisuus hyväntekeväisyysyhteiskuntaan siirtymistä kohtaan ei yllätä Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professoria Heikki Hiilamoa.

"Suomalaiset ovat valistuneita ja tietävät, että hyvinvointivaltio on ollut tehokas vähentämään köyhyyttä."

Hiilamon mukaan niin sanotut kunniattomat köyhät kuten päihderiippuvaiset ja vangit olisivat ryhmiä, jotka jäisivät hyväntekeväisyysyhteiskunnassa avun ulkopuolelle.

"Sille, jonka katsotaan olevan itse syypää tilanteeseensa, ei haluta antaa apua."

Hyväntekeväisyyden ei tule korvata verovaroin tehtäviä tulonsiirtoja vaan täydentää niitä, sanoo keräysvaroin rakennettavan uuden lastensairaalaan yhdistyksen puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Hän uskoo, että kolmatta sektoria tarvitaan aina.

Bernerin mielestä yhteiskunnalliset rakenteet eivät ole riittävän nopeita löytämään yhteiskuntaan syntyviä tarpeita.

"Lastensairaalan tapauksessa tosin on tiedetty 30 vuotta, että uusi tarvitaan."

Berner uskoo myös niiden, joilla vain harva kyselyn perusteella lahjoittaisi, voivan saada apua hyväntekeväisyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat