Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukyky nyt hallituksen vastuulla

Tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä hautaamassa kolmikantaa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
sami kero hs
Palkansaajajärjestöt puivat kaatunutta yhteiskuntasopimusta perjantaina. Palvelualojen ammattiliiton Pamin johtaja Ann Selin (vas.) keskusteli SAK:n Lauri Lylyn kanssa.
Palkansaajajärjestöt puivat kaatunutta yhteiskuntasopimusta perjantaina. Palvelualojen ammattiliiton Pamin johtaja Ann Selin (vas.) keskusteli SAK:n Lauri Lylyn kanssa. Kuva: sami kero hs

Juha Sipilän (kesk) hallitus miettii viikonloppuna keinoja, joilla se pystyy alentamaan työn hintaa vähintään viidellä prosentilla – eli yhtä paljon kuin kaatuneessa yhteiskuntasopimuksessa tavoiteltiin.

Sipilä kertoo maanantaina, miten ja millä aikataululla prosessi etenee. Toimilla pyritään välttämään 1,5 miljardin euron leikkaukset ja veronkiristykset. Hallitusohjelmassa linjataan lisäsäästöistä, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.

Säästöjen toteutumista kokonaisuudessaan pidetään hallituksessa epätodennäköisenä.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) harmitteli perjantaina suurimman palkansaajien keskusjärjestön SAK:n päätöstä jättäytyä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.

"Päätöksellään SAK:n liitot siirsivät Suomen korporatismista parlamentarismiin."

Pallo on nyt hallituksella, korostavat politiikan tutkijat. He eivät kuitenkaan vielä ole kuoppaamassa kolmikantaa, jossa päätökset tehdään palkansaajien, työnantajajien sekä valtion kesken.

"Paljon riippuu siitä, miten terhakkaasti hallitus lähtee uudistamaan lainsäädäntöä", sanoo erikoistutkija Ville Pitkänen Turun yliopistosta. Hän muistuttaa, että kolmikannan vallan heikentymisestä on puhuttu aiemminkin, kun maassa on ollut porvarihallitus.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen tutkija Sini Ruohonen puolestaan korostaa, että tosiasiassa mikään ei ole muuttunut yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen. Hallituksen valta on tismalleen sama kuin aiemminkin.

Sen sijaan hallitus, oppositio ja työmarkkinajärjestöt voivat nyt Ruohosen mukaan viestinnällään pyrkiä joko vahvistamaan tai heikentämään kolmikannan merkitystä. "Onkin kiinnostava nähdä, miten osapuolet nyt asemoivat itsensä."

Hallituksen keinovalikoima Suomen hintakilpailukyvyn parantamiseksi on rajallinen. Esimerkiksi työajoista on sovittu eri alojen työehtosopimuksissa, joita hallitus ei pysty sorkkimaan.

Hallituksen pohdinnassa ovat ainakin arkipyhien – esimerkiksi helatorstain ja loppiaisen – siirtäminen viikonloppuun. Lisäksi listalla on ensimmäisen sairauspäivän karenssi, mikä tarkoittaa sitä, että ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton. Se kuitenkin edellyttäisi isoja muutoksia lainsäädäntöön.

Hallitus pohtii myös työnantajien sosiaalimaksujen alentamista. Niihin hallitus pystyy puuttumaan muilta kuin eläkemaksun osalta.

Yhteiskuntasopimuksessa neuvotteluiden takarajana oli syksy 2016, jolloin voimassa olevat työehtosopimukset alkavat päättyä. Nyt tätä kytkentää ei enää ole, joten hallitus tehnee päätöksensä nopealla tahdilla.

Hallitus pyrkii parantamaan hintakilpailukykyä myös muilla, jo aiemmin hallitusohjelmassa listatuilla keinoilla.

Näitä ovat ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus ja kannustinloukkujen purkaminen. Lisäksi hallitus käsittelee työntekijöiden muutosturvaa, joka kuului myös yhteiskuntasopimukseen.

Kokonaisuuteen kuuluu myös paikallisen sopimisen edistäminen, josta tulee yritysten kannalta entistä tärkeämpi tavoite. Hallituksen kärkihanke on työministeri Jari Lindströmin (ps) käsissä. Palkansaajakeskusjärjestöt puivat torstaina kaatunutta yhteiskuntasopimusta perjantaina hallintojensa kokouksissa.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan sopimus kaatui, koska hallitus juuttui liian tiukasti kilpailukykytavoitteeseensa.

"Se ei ollut normaali neuvotteluprosessi."

Lyly kiitti Sipilää siitä, ettei hän syyllistänyt ketään sopimuksen kaaduttua.

"On vaikea sitoutua prosessiin, jos lopputulos on jo annettu valmiiksi", sanoi myös Palvelualojen ammattiliiton Pamin Ann Selin. Tuottavuustemput tulisi Selinin mukaan toteuttaa yritystasolla.

Metallityöväen liiton Riku Aalto epäili, ettei työntekijäjärjestöjen laatimaa listaa toimenpiteistä edes kunnolla luettu. "Poliittisten päättäjien tehtävä on nyt laatia uusia listoja uusista keinoista." 

 

HS-työryhmä: Katja Boxberg, Marko Junkkari, Marjukka Liiten, Juha Roppola

AKT:n Marko Piirainen: Kylmää kättä työntekijöille
AKT:n Marko Piirainen: Kylmää kättä työntekijöille
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus olisi merkinnyt käytännössä ennenaikaista työmarkkinaratkaisua, joka olisi alentanut palkkoja viisi prosenttia. Toimittaja: Marjukka Liiten, kuvaus: Sami Kero
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat