Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksella on kiire uudistaa lakeja

Paikallisesta sopimisesta tulee syksyn tulenarimpia uudistushankkeita

Kotimaa
 
Arttu Luhtala / HS
Juha Sipilä.
Juha Sipilä. Kuva: Arttu Luhtala / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi torstaina yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen, että hallitus "ottaa kokonaan vastuun" Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

Nyt yritysten toiveet kohdistuvat etenkin paikallisen sopimisen uudistukseen, jonka hallitus on luvannut toteuttaa.

Työ on jo alkanut. Hallitus on asettanut palkansaajapiireissäkin arvostetun yhteistoiminta-asiamiehen Harri Hietalan laatimaan ehdotuksen paikallisen sopimisen kehittämisestä 15. lokakuuta mennessä. Ehdotuksesta tulee yksi syksyn tulenarimmista papereista.

Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on, että yrityksissä kyetään nykyistä laajemmin paikallisesti sopimaan muun muassa palkoista ja työajoista. Hallitus aikoo myös vahvistaa henkilöstön asemaa yritysten päätöksenteossa. Palkansaajajärjestöissä seurataan tarkkaan, aikooko hallitus heikentää työehtosopimusten määräysvaltaa paikallisten sopimusten tekemisessä.

Ay-liikkeen painajainen olisi, jos hallitus murtaisi jopa työehtosopimusten yleissitovuuden, mitä moni ekonomisti on suositellut. Hallituksesta on tosin viestitetty palkansaajajärjestöille, ettei yleissitovuuteen kosketa. Yleissitovuus tarkoittaa, että myös järjestäytymättömissä yhtiöissä pitää noudattaa alan yleistä työehtosopimusta.

Palkansaajat pelkäävät, että työnantajat irtautuisivat tämän jälkeen laajasti liitoista ja sanelisivat työn ehdot. Samalla se merkitsisi hallituksen toivomaa kilpailukyvyn paranemista. Ruotsissa ja Tanskassa ei tunneta yleissitovuutta.

Hietala sanoo, ettei löydä hallitusohjelmasta linjausta, joka viittaisi yleissitovuudesta luopumiseen. "En ole saanut toimeksiantoa, joka tähtäisi jonkin osapuolen etujen yksipuoliseen lisäämiseen."

Nykyisin paikallisen sopimisen ehdot määritellään osin laissa, mutta pääasiassa liittojen välisissä työehtosopimuksissa. Esimerkiksi liittoihin kuulumattomat yritykset eivät saa tehdä paikallisia sopimuksia, vaikka se olisi sallittua muuten yleissitovissa työehtosopimuksessa. Tätä perustellaan sillä, että järjestäytymättömien yritysten sopimuksia eivät liitot kykene valvomaan.

Yrityksissä halutaan tähän muutos. Palkansaajapuolella ennustetaan lainmuutoksen laskevan laajasti palkkoja ja heikentävän työehtoja, kun valvonnan ulkopuolella toimivat yritykset tekisivät halpasopimuksia potkujen pelossa elävien työntekijöiden kanssa.

Työmarkkinoilla tulee melko varmasti levottomuuksia, jos hallitus ajaa läpi lain, jonka mukaan palkoista voidaan sopia paikallisesti työehtosopimuksista poiketen. Työnantajan mielestä se olisi tehokas keino kohentaa kilpailukykyä, ay-puolen mielestä se vesittäisi työehtojärjestelmää ja tekisi Suomesta pian halpatyömaan.

Varmaa on, että paikallista sopimista uudistetaan, jotta yhtiöt voivat yhdessä työntekijöiden kanssa reagoida suhdannemuutoksiin nykyistä joustavammin. Uudistusta tuskin tehdään vain työnantajia mielistellen, sillä paikallinen sopiminen pakolla ei välttämättä ole edes yritykselle pidemmän päälle hedelmällistä. Myös lain mukaan sopimuksien pitää olla molempien tahdon mukainen. Työsopimuspykälien perustehtävä on suojella heikompaa eli palkansaajaa.

Suomessa paikallista sopimista tehdään vähän jopa sellaisissa työpaikoissa, joiden työehtosopimukset sallisivat merkittävästikin joustoja.

Syyllisiä ovat sekä palkansaajat että työnantajat, jotka kyräilevät ja epäilevät toisiaan. Ruotsissa kyetään luontevammin sopimaan keskenään.

Hallituksella on kiire, mikäli se haluaa tehdä ay-liitoille kipeitä uudistuksia. Työelämään liittyvien lakien säätäminen vaikeutuu olennaisesti syksyllä 2016 ja alkuvuodesta 2017, kun nykyiset sopimukset ja samalla lakkokielto päättyvät, jos uusia sopimuksia ei ole syntynyt.

Silloin hallituksen on vaikea ajaa ay-liikkeen vastustamia lakeja ilman lakkoja tai lakkouhkia. Vaikeaa se on ennen ensi vuoden syksyäkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat