Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen leikkaukset ajavat kehitysapujärjestöt irtisanomisiin - ”Ollaan heittämässä rahaa roskiin”

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset johtavat irtisanomisiin yli puolissa kehitysapujärjestöissä

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Suomi on tukenut Mosambikin koulutusta, terveydenhuoltoa ja maa- ja metsätaloutta. Kuva Maputo Coopin ala-asteelta Mosambikista vuodelta 2011.
Suomi on tukenut Mosambikin koulutusta, terveydenhuoltoa ja maa- ja metsätaloutta. Kuva Maputo Coopin ala-asteelta Mosambikista vuodelta 2011. Kuva: Juhani Niiranen HS

Togossa 3 400 vammaista lasta jää ilman peruspalveluita, Keniassa yli 16 600 ja Boliviassa 25 400 jää ilman koulupaikkaa, 12 000 lasta kehitysmaissa jää rokottomatta. . .

Lista siitä, mihin hallituksen kehitysyhteistyöhön kohdistuvat leikkaukset käytännössä johtavat, on pitkä.

Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien tekemästä sähköpostikyselystä. HS kysyi merkittävimmiltä, ulkoministeriön ohjelmatukea saavilta järjestöiltä, miten 49 miljoonan leikkaukset vaikuttavat niiden toimintaan. Hallitus aikoo leikata kansalaisjärjestöiltä 43 prosenttia ensi vuonna. Tänä vuonna järjestöjä rahoitetaan 114 miljoonalla. Ensi vuonna potti putoaa valtiovarainministeriön (VM) esityksen mukaan 65 miljoonaan.

HS:n kyselyyn vastasi 18 järjestöä 22:sta. Niiden mukaan hallituksen toimet vaikuttavat "musertavasti". VM:n esityksen toteutuessa järjestöt joutuvat lopettamaan satoja käynnissä olevia hankkeitaan. Samalla Suomen apu kymmeniin maihin lakkaa.

Tällä puolestaan on suora kurjistava vaikutus satojentuhansien köyhien elämään kehitysmaissa.

Koko kehitysyhteistyöpotti pienenisi ensi vuonna 1 012 miljoonasta eurosta 714 miljoonaan euroon. Valtaosa määrärahoista kulkee ulkoministeriön kautta, jonka on leikattava avustuksista 330 miljoonaa euroa.

Todellinen summa tosin on lähemmäs 400 miljoonaa. Edellinen hallitus ohjasi päästöhuutokauppatulot kehitysyhteistyöhön, sillä varoista toteutetaan myös Suomen kansainvälinen ilmastorahoitus. Viime vuonna niistä saatiin 69 miljoonaa euroa.

Nykyinen hallitus on kuitenkin päättänyt ohjata ne ensi vuodesta alkaen teollisuuteen kompensoimaan niille päästöoikeuksista koituvia haittoja.

Suurimpia häviäjiä ovat YK-järjestöt, Maailmanpankki ja muut kehityspankit, joilta vähennetään 59 prosenttia, sekä kansalaisjärjestöt kuten Plan, Kirkon ulkomaanapu ja Fida. Niiltä kaikilta leikataan 38 prosenttia.

Fakta

Kehitysapuun tuntuvia leikkauksia

 Valtiovarainministeriö esittää Suomen kehitysyhteistyöpottiin ensi vuodelle noin 300 miljoonan euron leikkauksia.

 Tänä vuonna varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat ovat 801 miljoonaa euroa.

 Edellinen hallitus ohjasi päästöhuutokauppatulot kehitysyhteistyöhön, sillä varoista toteutetaan myös Suomen kansainvälinen ilmastorahoitus. Viime vuonna niistä saatiin 69 miljoonaa euroa.

 Juha Sipilän (kesk) hallitus ohjaa päästöhuutokauppatulot ensi vuodesta alkaen teollisuuteen kompensoimaan niille päästöoikeuksista koituvia haittoja. Näin ollen kehitysyhteistyöhön kohdistuva leikkaus on todellisuudessa lähemmäs 400 miljoonaa.

 Hallitus käsittelee talousarviota budjettiriihessään syyskuussa. Lopullinen esitys valmistuu joulukuussa.

"Tämä lähtee summasta, joka on laskettu kolmen vuotuisen keskiarvon perusteella. Halusimme olla tasapuolisia ja kertoa ajoissa – jo kesäkuussa – järjestöille, millaisia sopeutustarpeita on tulossa", ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Pekka Puustinen ulkoministeriön kertoo.

Hallitus käsittelee talousarviota budjettiriihessään syyskuussa. Lopullinen esitys valmistuu joulukuussa.

Ele ei järjestökenttää paljoa lämmitä.

"Kun tehdään lyhyellä aikavälillä näin suuri leikkaus, ollaan heittämässä rahaa roskiin. Ja kun samaan aikaan yrityksille suunnattuja tukia lisätään, se ei ole enää uudelleenjärjestelyä. Se kertoo poliittisista arvovalinnoista", kehityspoliittinen asiantuntija Niina Mäki kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepasta kritisoi.

Suurelta leikkurilta välttyvät vain humanitaarisen avun järjestöt. Samanaikaisesti humanitaarisen avun budjettia aiotaan tosin leikata toisaalta.

UM:n rahanjaossa suurin voittaja on silti Finnfund. Se on kehitysrahoitusyhtiö, joka tarjoaa yrityksille pitkäaikaista riskirahoitusta hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä. Hallitus pääomittaa sitä kehitysyhteistyörahoista 130 miljoonalla eurolla.

Tänä vuonna Finnfundia on rahoitettu 10 miljoonalla. Vielä hallitusohjelmassa arvio sen tarvitsemasta lainasta oli 100 miljoonaa euroa, mutta määrää nostettiin hallituksen aloitteesta kesäkuussa, vaikka samalla kävi ilmi, että kehitysyhteistyöhön joudutaan tekemään lisäsäästöjä.

Puustisen mukaan hallitus panostaa Finnfundiin, sillä toisin kuin lahjamuotoista apua, sen saama laina ei näy valtiotalouden alijäämässä.

"Julkisuudessa Finnfundista on puhuttu viennin edistäjänä, vaikka valtio on perustanut sen kehitysmaiden investointia varten. Sen julkikirjoitettu tavoite on kehitysmaiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen edistäminen. Voittajia ovat siis edelleen kehitysmaat."

Osa järjestöistä aikoo leikata vähän kaikkialta. Silti moni joutuu lopettamaan kymmeniä pitkäaikaisia hankkeitaan, joista on saatu hyviä tuloksia. Tällaisia ovat ainakin Kirkon ulkomaanapu, Fida, Abilis, Suomen Lähetysseura ja Plan. Ainakin SPR, Demo Finland, Kios ja Abilis joutuvat karsimaan avustamistaan maista.

Suurten järjestöjen lisäksi leikkaukset vaikuttavat satoihin pieniin ja keskisuuriin järjestöihin, jotka toimivat vuosittaisilla hankehauilla. Haut on nyt jäädytetty.Tämä vaikuttaa esimerkiksi kansainvälisyyskoulutusta kouluissa tekeviin sekä yritysvastuukysymyksiä seuraaviin järjestöihin, kuten Finnwatchiin.

"Heidän kohdallaan leikkaus on nyt sata prosenttia", Kepan Mäki sanoo.

Yli puolet kaikista 22 järjestöstä joutuu irtisanomaan työntekijöitään. Osassa yt-neuvottelut on jo käynnissä tai niistä on ilmoitettu.

Työntekijöitä vähentävät ainakin Kirkon ulkomaanapu, Fida, World Vision, Kepa, Demo, Taksvärkki, Siemenpuu, Abilis, Plan, Suomen lähetysseura sekä Pelastakaa lapset ry kohdemaissaan. Vammaiskumppanuus ry:n yhdeksästä jäsenjärjestöistä jo Kuurojen liitto on ilmoittanut yt-neuvotteluista.

Eniten suhteessa väkimääräänsä joutuu karsimaan Demo: puolet alle 20 työntekijästään. Irtisanomisuhka on korkealla myös Planissa (korkeintaan 20 työntekijää 50:stä), World Visionissa (korkeintaan puolet 40:stä) ja Kepassa (25–35 työntekijää 80:stä).

Kepan kyselyn mukaan välitön vähennystarve on yli 170 työntekijää. Määrät voivat vaikuttaa pieniltä, mutta jo ennestään kompakteihin ja tehokkaisiin järjestöihin ne tekevät ison loven.

"Vaikka irtisanoisimme kaikki Helsingin 10 työntekijää – jota emme tule tekemään, koska järjestömme kuolisi siihen paikkaan – , säästyvällä summalla ei katettaisi edes puolta UM:n meille kohdentamasta miljoonan euron leikkaustarpeesta", erään keskisuuren järjestön toiminnanjohtaja kirjoittaa.

Leikkauksilta eivät säästy edes järjestöt, jotka tekevät hallitusohjelman painotusten mukaista työtä.

"[Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita] Toivakka on esittänyt neljä painopistealuetta, mukana demokratia ja naisten oikeudet yksityisen sektorin tukemisen lisäksi, mutta nämä eivät näy leikkausten kohdentamisessa mitenkään. Miten ministeri aikoo näitä teemoja tosiasiassa edistää, kun keskeisimmiltä toimijoilta leikataan tuki pois?" demokratiatyötä tekevän järjestön toiminnanjohtaja ihmettelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat