Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ledit vaarantavat kiiltomatojen seksielämän – koiras lähtee oikopäätä kirkkaimman perään

Pienikin vihreä lamppu saattaa houkuttaa koiraan aidon naaraan ulottuvilta

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen HS
Kiiltomato ei oikeasti ole mato vaan kuoriainen. Naaraat yrittävät houkutella koiraita vihreän valon avulla. Mitä kirkkaampi säihke, sitä innokkaammin koiras suuntaa kohti.
Kiiltomato ei oikeasti ole mato vaan kuoriainen. Naaraat yrittävät houkutella koiraita vihreän valon avulla. Mitä kirkkaampi säihke, sitä innokkaammin koiras suuntaa kohti. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Kiiltomato on nykyihmiselle melkein taruolento. Moni muistaa nähneensä sellaisen lapsuudessa, mutta nykyään niitä havaitsee harvoin.

Minne ne oikein ovat kadonneet?

Fakta

Naaras loistaa, toukka tuikkii

 Kiiltomato ei oikeasti ole mato vaan kuoriainen.

 Sukupuolet ovat aivan eri näköiset. Koiras on siivekäs, naaras lentokyvytön ja toukkamainen.

 Naaraat loistavat houkutellakseen uroksia.

 Toukat tuikkivat ilmeisesti pelotellakseen vihollisia.

 Tähän aikaan vuodesta ruohikossa voi nähdä toukkia. Naaraat loistavat juhannuksesta heinäkuulle.

Eivät välttämättä minnekään, sanoo Oulun yliopiston eläintieteen professori Arja Kaitala.

Hänen mukaansa on vaikea sanoa, ovatko kiiltomadot todella vähentyneet. Niiden esiintymistä ei ole kartoitettu aiemmin, joten vertailutiedot puuttuvat.

"Ihmiset muistavat niitä nuoruutensa mökkirannoilta. Vanhemmiten ei ehkä enää liikuta niin paljoa yöaikaan. Olemme jopa hämmästyneet siitä, miten yleinen kiiltomato on", Kaitala sanoo.

Nyt melko tuntemattomasta lajista ollaan saamassa uutta tärkeää tietoa. Kaitalan tutkimusryhmä tutkii kiiltomatoja Oulun yliopistossa.

Eräs asia näyttää uhkaavan kiiltomatoja ylitse muiden. Se on valo. Valo ilmeisesti häiritsee kiiltomatoja kahdellakin tapaa, kertoo aiheesta väitöskirjaa tekevä Juhani Hopkins.

Ensinnäkin valosaaste estää naaraita näkymästä. Jos naaras erehtyy loistamaan vaikka katulamppujen katveessa piennarheinikössä, ei lentävä koiras näe sitä. Lentokyvytön naaras jää tällöin turhaan säteilemään vihreää valoaan.

Toinen valoon liittyvä ongelma on se, että tietynlainen valo houkuttaa koiraat luokseen. Kiiltomatokoiras etsiytyy oikopäätä kaikkein kirkkaimman naaraan luo. Itse asiassa se näyttää etsiytyvän kirkkaimman vihreän valon luo, oli tämä sitten oikeasti naaras tai ei.

Tämä on lajin kannalta ongelmallista, sillä vihreitä led-valoja on nykyään kaikkialla, väitöskirjaa valmisteleva Hopkins huomauttaa.

"Kiiltomatonaaras on aika himmeä otus. Valon ei tarvitse olla kirkaskaan."

Kiiltomato on siitä erikoinen eläin, että juuri naaras houkuttelee koreana koirasta. Yleensä koiras on sukupuolista näyttävämpi.

"Ihmisillä tietysti on samoin kuin kiiltomadoilla", professori Kaitala sanoo.

Oulun tutkijaryhmä epäilee, että mitä kauemmin naaras joutuu loistamaan, sitä pienempään munamäärään sille jää energiaa, kun hedelmöittyminen lopulta ottaa onnistuakseen.

Aikuinen naaras ei syö, vaan käyttää toukkana hankkimansa energian loistamiseen ja sitten munimiseen. Pian muninnan jälkeen naaras kuolee.

Valon haitallisuuteen viittaavia tutkimuksia on tehty aiemmin Britanniassa.

Valojen lisäksi kiiltomatoja uhkaavat muun muassa torjunta-aineet. Toukat elävät koko elämänsä kotiloilla ja jäävät ilman ravintoa, jos kotilot myrkytetään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat