Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinilla ja Niinistöllä näytön paikka – ministerien alkukuukausiin on mahtunut kummallisia episodeja

Ulko- ja puolustuspolitiikan uusi kokoonpano antaa tietoa itsestään suurlähettiläspäivillä

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa 9. elokuuta.
Ulkoministeri Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa 9. elokuuta. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Lähtöasetelma ei olisi voinut olla parempi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja varapuheenjohtaja Jussi Niinistö saivat uudessa hallituksessa juuri ne tehtävät, joihin he olivat vuosia valmistautuneet. Toukokuun lopussa Soinista tuli ulkoministeri ja Niinistöstä puolustusministeri.

Edellisellä hallituskaudella Soini johti eduskunnassa ulkoasiainvaliokuntaa ja Niinistö puolustusvaliokuntaa.

Siihen nähden ensimmäisen kolmen kuukauden näytöt ovat olleet hapuilevia. Molemmilla on nyt tilaisuus tarkentaa kuvaansa vuosittaisilla suurlähettiläspäivillä, joiden aikana puhujina ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan johto tasavallan presidentistä Sauli Niinistöstä alkaen.

Ministereinä Soini ja Jussi Niinistö ovat herättäneet kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella, koska perussuomalainen parivaljakko kansainvälisesti keskeisten ministeriöiden johdossa on aivan uusi tilanne.

Suomen sisälläkin on odotettu tietoa siitä, miten populistipuolueen henki istuu hallitustyön arkeen.

Suurlähettiläspäivien puheista voi myös yrittää arvioida, miten henkilövaihdokset ulkopolitiikan johdossa heijastuvat presidentin ja hallituksen yhteistyön asetelmiin, kun myöskään pääministeri Juha Sipilällä (kesk) ei ole aiempaa kokemusta ministerinä.

Virkamiehet ja tutkijat arvioivat vielä hyvin varoen ja nimettöminä kaksikon suorituksia. Arvioiden mukaan alkukuukausiin on mahtunut kummallisia episodeja, ja etsikkoaika on ollut aika pitkä, kun huomioidaan kokemuksen ja motivaation määrä. Samalla muistutetaan, että Kreikka, siirtolaiset ja yhteiskuntasopimuksen yrittäminen ovat vieneet paljon varsinkin Soinin aikaa.

Tähänastiset tapahtumat viittaavat siihen, että presidentin yhteistyö voi olla sujuvampaa ulkoministerin kuin puolustusministerin kanssa, samalla tavalla kuin se oli edellisenkin hallituksen aikana.

Jussi Niinistö on puolustusministerinä yltänyt uutiskynnyksen yli kahdella ulostulolla, joista kumpikaan ei ollut ongelmaton.

Niinistö ajatteli heinäkuun lopussa ääneen Lännen medialle Suomen tarvetta päivittää Ahvenanmaan puolustussuunnitelmia. Puolustussuunnittelun ääneen ajattelu on harvinaista. Se synnytti vaikutelman Ahvenanmaan demilitarisoidun aseman muutosten harkinnasta, vaikka Niinistö ei sanonut mitään siihen viittaavaa. Ahvenanmaan demilitarisoituun asemaan puuttuminen nähtäisiin maailmalla rinnasteisena Krimin valloitukseen.

Elokuun puolivälissä Niinistö pohdiskeli STT:lle mahdollisuutta korottaa Suomen puolustusvoimien sodanajan vahvuus nykyisestä 230 000:sta takaisin kohti entistä 350 000:tta sotilasta.

Puolustusvoimien määrärahat eivät korotusten jälkeenkään riitä kovin hyvin nykyisen tason ylläpitämiseen.

Paluu entiseen olisi täyskäännös, joskin se vastaisi perussuomalaisten vanhoja tavoitteita.

Soinin ministeritaipaleen näkyvin vastoinkäyminen oli häly päätöksestä estää EU:n matkustuskiellossa olleiden venäläisten tulo Etyjin parlamentaarikkotapaamiseen Helsingissä heinäkuussa. Syyttävät sormet sotkusta eivät kuitenkaan kohdistu yksin Soiniin, ja päätöksen arviointi jatkuu.

Etyjistä kohistiin lähinnä Suomessa. Perussuomalaisen kansanedustajan Olli Immosen kiihkokansallismielinen kirjoitus noteerattiin laajemmin, samoin kuin Soinin haluttomuus ottaa siihen kantaa. Aihe voi tulla vielä EU-yhteyksissä eteen.

Soini on kuulostanut enemmän puoluepoliitikolta kuin ulkoministeriltä kommentoidessaan Immosen tapausta sekä muun muassa kutsuessaan Kreikan velkajärjestelyjä pyramidihuijaukseksi.

Sen sijaan puhuessaan perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa Soini kuulosti myös ulkoministeriltä.

Geopolitiikan painottaminen syynä Kreikan jatkuvaan tukemiseen oli hänelle sekä tarpeellista ja ehkä myös luontevaa.

Tulevan syyskauden EU-päätökset Kreikan tuesta ja siirtolaiskiintiöistä voivat vielä koetella Soinin kykyä tehdä välttämättömyyksistä hyveitä.

Puhuessaan maanantaina suurlähettiläspäivillä Soinin pitäisi kuitenkin jo kuulostaa vain ulkoministeriltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat