Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet vastustivat leikkauksia

Hallituksen talouspolitiikan vastustaminen kokosi Helsingin keskustaan noin 5 000 ihmistä

Kotimaa
 
Tuhannet vastustivat hallituksen leikkauksia Helsingissä
Tuhannet vastustivat hallituksen leikkauksia Helsingissä
Tuhannet ihmiset osoittivat kärkkäästi mutta rauhanomaisesti mieltään hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan Helsingin keskustassa lauantaina. Viisi vuotta työttömänä ollut kotkalaismies Timo Turkia liikuttui kyyneliin kuvaillessaan Suomessa olevaa hätää HSTV:n haastattelussa. ”Sipilä meiltä leikkaa, Stubb rahat keikkaa, Soini syyttää Kreikkaa”, mielenosoittajat huusivat marssiessaan halki keskustan ja tukkiessaan liikenteen. Toimittaja Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Tuhannet ihmiset osoittivat kärkkäästi mutta rauhanomaisesti mieltään pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan Helsingissä lauantaina.

"Sipilä meiltä leikkaa, Stubb rahat keikkaa, Soini syyttää Kreikkaa", mielenosoittajat huusivat marssiessaan halki keskustan ja tukkiessaan liikenteen.

Tästä on kyse

 Helsingin keskustassa osoitettiin lauantaina mieltä hallituksen talouspolitiikkaa vastaan. Hallitus leikkaa muun muassa sosiaalietuuksista, koulutuksesta, lapsilisistä sekä sosiaali- ja terveyspalveluista.

 Useamman tunnin kestänyt mielenosoitus tukki liikenteen paikoittain täysin.

 Poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 5 000 ihmistä. Tapahtuma sujui pääosin rauhallisesti.

Viisi vuotta työttömänä ollut kotkalaismies Timo Turkia, 54, liikuttui kyyneliin kuvaillessaan Suomessa vallitsevaa tilannetta HS:lle.

"Koko ajan tänne tulee porukkaa lisää", Turkia sanoi ja viittasi takanaan kulkeviin ihmisiin. "Se kertoo siitä, että ihmisillä on hätä, todella hätä."

Turkia kertoi halunneensa ehdottomasti osallistua mielenosoitukseen. Mies ei saanut itkulta päätettyä lausettaan.

"En minä halua mitään pahaa sanoa, nämä ovat vaikeita asioita, mutta . . ."

Mielenosoitus keräsi poliisin mukaan noin 5 000 osallistujaa. Keskustan liikenne oli iltapäivällä paikoin kokonaan pysähdyksissä. Kaisaniemen puistosta lähtenyt kulkue saapui alkuillasta Hakaniemen torille. Mielenosoitus päättyi seitsemän aikoihin.

Hyvinvointia, ei leikkauksia! -nimellä kulkeneessa tapahtumassa osoitettiin mieltä koulutukseen, eläkeläisiin, vammaisiin, työttömiin, ympäristöön ja lapsiin kohdistuvia leikkauksia vastaan.

Torilla pidettiin puheita ja kuultiin musiikkia. Tapahtumassa esiintyivät muun muassa Pertti Kurikan Nimipäivät sekä Paleface. Järjestäjät arvioivat mielenosoittajien määräksi yli 12 000.

"Tämä meni paremmin kuin uskalsimme edes odottaa", sanoi tapahtuman järjestämisestä vastanneen Joukkovoima-ryhmän Suvi Auvinen.

Mielenosoitus sujui pääosin rauhallisesti.

Helsingin poliisin mukaan muutaman kymmenen hengen porukka tukki päivällä hetkeksi Hakaniemen torin vieressä kulkevan Siltasaarenkadun. Poliisi otti yhdeksän ajoradalla istunutta ja liikennettä tukkinutta ihmistä kiinni, koska he eivät suostuneet poliisin kehotuksesta huolimatta liikkumaan.

Mielenosoittajat pysähtyivät kesken reitin viideksitoista minuutiksi. Tempauksen tarkoitus oli protestoida hallituksen ajatusta työajan pidentämisestä. Omaishoitaja Raisa Lehtomäki, 57, päätti istahtaa ratikkakiskoille. Vieressä oli vaikeasta sydänviasta kärsivä poika Arvo, 15.

"Tulin tänne, koska hallitus huijaa meitä ja kansa ei sitä tajua. Sanotaan, että pitää tehdä leikkauksia, mutta miten voi leikata niiltä, jotka ovat maksukyvyttömiä?"

Lehtomäki ajautui sanaharkkaan hääjuhliin matkustaneen seurueen kanssa, kun vastanaineiden Suvi ja Teemu Honkasen vuokraama ratikka joutui pysähtymään keskelle Helsinkiä.

"Sipilä sanoi, että työaikaa voi pidentää viisitoista minuuttia. Me nyt istumme sitten sen ajan tässä ja näytämme, onko se kauhean lyhyt", Lehtomäki sanoi.

"Täällä kärsii tästä peräti hääseuruekin. Tämä on Sipilän syy, ei minun."

Tapahtuman suunnittelu käynnistyi kesäkuussa Facebook-viestin seurauksena.

Moni järjestö ja tutkija on ilmaissut mielenosoitukselle tukensa. Yksi heistä on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, joka ei osallistunut marssille.

"Jos ajatellaan Suomen talouden olevan lentokone, niin kun nyt tehdään leikkauksia, se yksi yhä toimiva moottorikin pysähtyy ja syöksy jyrkkenee", Hiilamo pohtii.

Hän sanoo olevansa huolissaan myös julkisen velan kasvusta, eikä pidä kaikkia leikkauksia tarpeettomina.

"Mutta tässä tilanteessa rajut menosäästöt eivät ole oikea toimi."

Hiilamo itse on puolustanut nimenomaan perusturvaa leikkauksilta. Hän sanoo sen olevan Suomessa jo nyt matala.

"Jos toimeentulo muodostuu esimerkiksi vaikka eläkkeensaajan asumistuesta ja takuueläkkeestä, pienetkin muutokset ovat merkittäviä. Keskiluokkaan ja työelämään kuuluville ihmisille ei välttämättä kuulosta kauhealta, jos tulot supistuvat vaikka 50 euroa kuukaudessa. Viimesijaisen turvan varassa eläville se on kuitenkin todella iso raha."

Rio Gandara HS
Mielenosoitus tukki Helsingin keskustan liikenteen paikoin kokonaan. Paikalle saapui laaja kirjo ihmisiä, myös muualta Suomesta.
Mielenosoitus tukki Helsingin keskustan liikenteen paikoin kokonaan. Paikalle saapui laaja kirjo ihmisiä, myös muualta Suomesta.
Poliisi joutui ottamaan joitain mielenosoittajia kiinni. Tapahtuma sujui pääosin rauhallisesti.
Poliisi joutui ottamaan joitain mielenosoittajia kiinni. Tapahtuma sujui pääosin rauhallisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat