Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välituntiliikunta virittää oppimiseen

Tuore väitös kannustaa pohtimaan, kuinka lasten aktiivisuutta välitunneilla voisi lisätä

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki Lehtikuva
Erityisesti poikien on todettu hyötyvän välituntitoiminnasta.
Erityisesti poikien on todettu hyötyvän välituntitoiminnasta. Kuva: Viena Kytöjoki Lehtikuva

Lapsia kannattaa kannustaa leikkimään ja liikkumaan koulujen välitunneilla monipuolisesti ja tehokkaasti. Se edistää osaltaan lasten oppimista oppitunneilla. Tuore väitöstutkimus vahvistaa aiempia tutkimustuloksia liikunnan myönteisestä vaikutuksesta oppimiseen.

Auli Ottelin tutki Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan väitöskirjaansa, voidaanko välituntitoiminnalla tukea niitä oppilaita, joita oppitunnit eivät aina syystä tai toisesta jaksa innostaa.

Monilla koululaisilla on puutteita tarkkaavaisuudessa. Se näkyy käytöksenä, joka häiritsee omaa tai koko luokan oppimista.

Ottelin tarkasteli lukuvuoden ajan, miten ykkös- ja kakkosluokkalaisista koostuvan luokan välituntitoiminta vaikutti heidän tuntityöskentelyynsä.

Tutkimuksessa oppilaat, jotka liikkuivat välitunneilla pisimpään, jaksoivat keskittyä oppimiseen hieman paremmin kuin vähemmän liikkuneet. Tutkijan mukaan ei voida silti sanoa, että jos lapset liikkuvat paljon, oppitunti on rauhallisempi. Tuntityöskentelyyn vaikuttaa moni muukin asia.

"Liikunnasta ei ole ainakaan haittaa. Erityisesti poikien on todettu hyötyvän välituntitoiminnasta. He tarvitsevat tilaisuuksia, jolloin voivat purkaa energiaa", Ottelin sanoo.

"Myös oppilaat, joilla on todettu aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö (ADHD) rauhoittuvat tunnilla enemmän, jos he saavat välitunnilla viuhtoa ja mennä."

Ottelinin tutkimien oppilaiden välitunneista yli 90 prosenttia oli kevyttä toimintaa kuten kävelyä. Tytöt leikkivät enemmän tasapaino- ja kiipeilyleikkejä sekä keskustelivat. Pojat leikkivät mielikuvitusleikkejä ja pelasivat esimerkiksi pallopelejä.

"Motoristen taitojen kehittymisen kannalta myös kevyellä aktiivisuudella on merkitystä", Ottelin sanoo.

"Kun motoriset taidot ovat hyvät, lapset on mahdollisuus osallistua moniin liikuntaleikkeihin. Kun he osallistuvat liikuntaleikkeihin, fyysinen aktiivisuus lisääntyy ja se voi tuoda lisää keskittymistä ja rauhoittumista oppitunneille."

Oppitunneilla Ottelinin tutkimat koululaiset toimivat opettajan ohjeiden mukaisesti noin 70 prosenttia oppitunnista. Ottelin pitää sitä hyvänä tuloksena.

"Varmaan jos välitunteja vielä vähän mietittäisiin, keskittymistä ja tarkkaavaisuutta voitaisiin vielä vähän parantaa."

Tutkijan mukaan oppilaat, joilla on vaikeuksia ymmärtää leikkien sääntöjä, saattavat jäädä sivuun välituntitoiminnoista. Hän huomauttaa, että oppilas, joka tarvitsee oppimiseensa tukea, voi tarvita tukea myös välitunneilla.

Piha- ja sääntöleikkejä harjoittelemalla, leikki voisi olla sujuvampaa eikä välituntien erimielisyyksiä tarvitsisi puida enää oppitunneilla.

Ottelin kannustaa kouluja miettimään välituntien sijoittamista koulupäivään, niiden kestoa ja sisältöä.

"Pienten lasten liikkuminen on pyrähdyksenomaista, joten on hyvä, että välitunteja on pitkin päivää. Pitkistä välitunneista on hyviä kokemuksia, koska leikin alulle saaminen vie aikaa. Koulun pihan tulisi myös tarjota erilaisille liikkujille erilaisia mahdollisuuksia tehdä asioita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat