Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yläkouluihin tulossa kirja islamista

Kotimaa
 

Islam on noussut viime vuosina oppilasmäärältään toiseksi suurimmaksi uskonnoksi suomalaisissa peruskouluissa evankelisluterilaisen uskonnon jälkeen. Islamin oppikirjoina käytetään perusopetuksessa pääasiassa Salam – islamin polku -kirjasarjaa, jonka on tuottanut Opetushallitus. Sarjan ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 2011 ja tänä vuonna ilmestyi viidennelle ja kuudennelle luokalle tarkoitettu oppikirja. Yläkoulujen kirjaa odotetaan ilmestyväksi vuonna 2016.

Kirjasarjan koordinaattori, islamin opettaja Suaad Onniselkä sanoo, että oppikirjat ovat nostaneet oppilaiden keskuudessa aineen arvostusta.

"Islamista on oppilaiden silmissä tullut oikea oppiaine", sanoo Onniselkä.

Onniselän mukaan vanhemmilta tullut palaute on ollut pääasiassa myönteistä. Opettajalta kirjat vaativat hyvää suomen kielen taitoa.

"Kritiikki on yleensä johtunut siitä, etteivät aikuiset, joko opettaja tai vanhempi, ole ymmärtäneet tekstin sisältöä puutteellisen kielitaidon takia."

Onniselän mukaan islamin kirjoja tehdessä opetussuunnitelman muutos on ollut tiedossa, ja kirjat on tehty vastaamaan uusia, vuoden päästä voimaan tulevia suunnitelmia. Kirjoissa kerrotaan muista uskonnoista, kuten kristinuskosta ja juutalaisuudesta sekä uskonnottomuudesta. Suvaitsevaisuutta käsitellään.

Tarinallisuutta Onniselkä pitää oppimisen kannalta tärkeänä. Peruskoulussa alakoulun ensimmäisellä ja toisella luokalla oppilaille kerrotaan profeetta Muhammedin elämästä, rukouksista, muslimien tavoista islamilaisesta kalenterista. Käyttäytymiseen liittyviä kysymyksiä kuten anteeksi pyytämistä ja ystävän huomioimista pohditaan tarinoiden avulla. Onniselän mielestä oppikirjat ovat tuoneet opetukseen selkeyttä ja antavat opettajalle enemmän aikaa opetuksen suunnitteluun.

Ortodoksiseen uskonnon opetukseen on tulossa uudet oppikirjasarjat peruskoulun ala- ja yläluokille.

"Muihin uskontoihin ja kristinuskon suuntauksiin perehdytään uusissa oppikirjoissa nykyistä laajemmin", kertoo ortodoksisen uskonnon oppikirjojen koordinaattori, ortodoksisen uskontopedagogiikan yliopiston lehtori Risto Aikonen Itä-Suomen yliopistosta.

Uusissa kirjoissa opetus keskittyy alaluokilla enemmän omaan uskontoon, mutta mitä ylemmille luokille siirrytään, sitä enemmän kirjoissa käsitellään muita uskontoja ja katsomuksia. Kaikissa kirjasarjan osissa pohditaan myös hyvän elämän teemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat