Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutussäästöt lähellä kipurajaa

Asiantuntijoiden mukaan leikkausten vaikutuksia on kuitenkin hankala arvioida. Peruskoulun luokkakoot puhuttavat.

Kotimaa
 

Jopa elinkeinoelämän edustajat ovat vaatineet hallitusta perumaan koulutus- ja tutkimusrahoituksen mittavat leikkaukset puhumattakaan koulutusta työkseen puolustavista järjestöistä, kuten Akavasta. Oppositiopuolueista on väläytelty koulusäästöistä myös välikysymystä, vaikka nekin ovat aiemmissa hallituksissa olleet säästöpäätöksiä tekemässä.

Pahimmissa uhkakuvissa leikkaukset romahduttavat osaamisen tason ja hyydyttävät myös talouskasvua ja tuottavuutta entisestään pitkällä aikavälillä, koska koulutus ja tutkimus ovat investointeja eivätkä pelkkiä kulueriä.

HS:n haastattelemista asiantuntijoista osa yhtyy pessimistisimpiin arvioihin ja muistuttaa, että alla ovat jo edellisen hallituksen kovat koulusäästöt.

"Kipurajaa lähestytään", myöntää myös opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Hän perää koulutuskentältä nyt luovia ja rohkeita päätöksiä, jotta tilojen, laitteiden ja henkilöstön yhteiskäyttö lisääntyisi.

Osa muistakin asiantuntijoita painottaa, että säästöjen vaikutukset riippuvat paljolti siitä, miten ne toteutetaan. Myös kärkihankkeista toivotaan vielä kompensaatioita eli korvauksia, jotka tosin jäänevät vaatimattomiksi.

Kärkihankkeissa piilee myös mikromanageroinnin vaara, huomauttaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Mikromanageroinnissa kuvitellaan viranomaisten tarkoin pystyvän määrittelemään, mitä pitäisi tehdä. "Esimerkiksi digitalisaatio on hyvä periaate, mutta onnistuminen riippuu siitä, miten se toteutetaan."

Arvioissa myönnetään myös, että tehostamisen varaa olisi esimerkiksi korkeakouluissa, joissa on yhä satoja pieniä yksiköitä ja paljon päällekkäisyyksiä.

Edellisiltä hallituksilta jäivät rakenneuudistukset pitkälti tekemättä. Esimerkiksi ammattikoulujen rahoitus- ja luparemontti kaatui ensin silloisen oppositiopuolueen keskustan vastustukseen ja lopulta hallituspuolueitten kokoomuksen ja demareiden keskinäiseen riitelyyn. Nyt se on edessä hieman eri muodossa mutta jopa vielä kovemmin säästöin.

Julkisuudessa eniten puhutaan peruskoulun luokkien koosta. Ne ovat Suomessa kuitenkin verraten pieniä, keskimäärin 19 oppilaan kokoisia. Tosin vaihtelu on suurta.

Ryhmäkokojen pienentämiseen on myönnetty vuodesta 2011 lähtien erityisavustusta noin 270 miljoonaa euroa, mistä nyt luovutaan.

"Realiteetti on, että ryhmät ovat meillä melko pieniä, eikä ole pedagogisia perusteita satsata siihen, että luokan oppilasmäärä pienenee esimerkiksi yhdellä", sanoo Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja Jouni Välijärvi. Välijärven mukaan rehtori pystyy koulussa itse huolehtimaan parhaiten ryhmittelystä.

Vähenevät eurot Välijärvi sijoittaisi erityisoppilaisiin, sillä Pisa-vertailuissakin heikoimpien oppilaiden osaaminen on laskenut eniten. Myös toisen asteen eli lukion ja ammattikoulun keskeyttämisten Välijärvi pelkää lisääntyvän, jos heikoimmat jäävät vaille tukea ja kouluverkko harvenee tuntuvasti.

"Koulukriittisyys, tulosvastuu ja tehokkuusajattelu ovat nyt tulleet Britanniasta ja Yhdysvalloista Suomeenkin, jossa on pitkään säilynyt koulutususko", Välijärvi päättelee.

Suomikin on tosin saanut jo pitkään kehuja esimerkiksi OECD:ltä tehokkuudesta, sillä hyviä oppimistuloksia on saavutettu keskivertorahoituksella.

Bruttokansantuoteosuudella mitattuna Suomea enemmän koulutukseen sijoittavat esimerkiksi Tanska, Islanti, Etelä-Korea ja Norja.

Koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta on hyvin varovainen arvioidessaan rahoituksen ja koulutuspolitiikan yhteyttä oppimisen muutoksiin, koska näyttöä siitä on vähän.

"Voimavaroilla on vaikutuksia, mutta ne eivät ole valtavan suuria", Uusitalo summaa kansainvälisiä tutkimuksia ja ottaa esimerkiksi Ruotsin, jossa oppimistulokset ovat romahtaneet.

Uusitalon mukaan hallituksen koululinjauksista on vaikea ottaa kiinni, koska niissä on vielä paljon paloja levällään.

Positiivisesti hän suhtautuu hallituksen aloitteeseen edistää kokeiluja, joihin hän toivoo otettavan mukaan myös tutkijoita.

Yliopistoverkon uudistamista pitäisi Uusitalon mukaan potkia nyt kunnolla käyntiin eli keskittää tutkimusta isompiin yksiköihin. Siitä yliopistojen yhteisellä Unifi-yhdistyksellä onkin joukko esityksiä, kuten esimerkiksi taloustieteissä Tampereen ja Jyväskylän yliopiston kesken.

Professoriliiton puheenjohtajan Kaarle Hämerin mukaan "kaikki toimijat saavat katsoa peiliin", kun profiloinnissa ei ole päästy parempina aikoina puusta pitkälle.

Nyt isot ja nopeat säästöt johtavat Hämerin mielestä kuitenkin selvästi tieteen tason laskuun, kun aloja pannaan jäihin helpointa eli eläköitymisen tietä eikä laatuarvioilla.

"Ei tason romahdus tietenkään heti näy, mutta muutaman vuoden kuluttua näkyy, ja sitten sitä onkin paha paikata", Hämeri uskoo.

Markku Ulander Lehtikuva
Anita Lehikoinen
Anita Lehikoinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat